Po tretjini slovenskega prvenstva v nogometu se stvari postavljajo na pravo mesto. Na prvih treh so najboljši trije klubi Olimpija, Maribor in Celje, med katerimi sta le dve točki razlike. Obeta se razburljiv boj za naslov prvaka, v katerem je v prednosti Maribor. Vijoličasti ne igrajo v Evropi, medtem ko Olimpijo in Celje zaradi nastopov v konferenčni ligi čakata po dve tekmi na teden do 19. decembra. Le ena tekma na teden bo dobrodošla za mariborske veterane Soudanija, Iličića, Vrhovca, Milca... Novi trener Boštjan Cesar bo imel obenem dovolj časa, da na treningih uigra svoje ideje.

Olimpija slabša kot je bila julija in avgusta

Ob Cesarjevem debiju v vlogi klubskega trenerja Maribor v Šiški ni bil nič drugačen od obdobja nepričakovano odstavljenega Anteja Šimundža, ki se je od Ljudskega vrta poslovil s trditvijo, da bi s trenutno zasedbo osvojil naslov državnega prvaka s petimi do desetimi točkami prednosti pred drugouvrščenim. Ker je imel Cesar le dva treninga s popolno ekipo in je bil zasedba zdesetkana zaradi kartonov (brata Repas) in viroze (Krajnc, Vrhovec..), pragmatično ni posegal v model igre. Maribor je bil v tekmi brez sijaja rutinski in previden, saj so bile pomembne le tri točke. V Šiški je bila tipična tekma za remi, ki jo z eno potezo odloči lahko le takšen as, kot je Soudani (prvič zaigral po poškodbi) ali Iličić, ki se je tokrat razdajal tudi v obrambi. Ker je bil Cesar obrambi igralec, bo prva naloga ekipe, da ne prejme gola, v napadu pa ima z novinci (Mbina, Tetteh, Komaromi. Ojo, Borys) dovolj kakovosti, da bodo učinkoviti.

Vodilna Olimpija je brez prask preživela gostovanje v Lendavi, a z igro ni navdušila. Za uspeh na naslednjih tekmah bo morala pokazati predvsem boljšo učinkovitost v napadu. Prvi trenutek resnice bo že v četrtek ob 21. uri tekma drugega kroga konferenčne lige z Laskom iz Linza, ki je po slabšem vstopu v sezono na zadnjih šestih tekmah štirikrat zmagal in dvakrat remiziral. V avstrijskem prvenstvu je trenutno na sedmem mestu, konferenčno ligo je začel z remijem s švedskim Djurgardom, ki je zadnjem krogu kvalifikacij z zmagama na obeh tekmah izločil Maribor. Olimpija trenutno ni v takšni formi, kot je bila julija in avgusta, za nameček ima med veliko slovensko trojico najnižji proračun. Maribor, ki je zgolj za dve okrepitvi (Mbina in Komaroni) plačal skoraj milijon evrov, in zlasti Celje imata po imenih kakovostnejšo zasedbo od Olimpije, a novinci še niso uigrani. Celjani so postali mojstri za dramatične tekme, ki jih tudi na račun značaja znajo obrniti sebi v prid. Za uspeh na evropski tekmi v četrtek ob 18.45 proti Bašakšehirju, ki je v turškem prvenstvu šesti, bodo morali pokazati veliko boljšo igro v obrambi, saj so samo na zadnjih štirih tekmah prejeli deset golov.

Mura s premalo kakovosti

Koper in Bravo sta začela popuščati, kar je logično glede na igralski kader. Mura za več kot le spodnjo polovico lestvice potrebuje okrepitve in trenerja, ki ne bo le izpolnjeval želje lastnika kluba Georgeja Junčaja, da ima njegov sin Steven zagotovljeno mesto v prvi enajsterici. Primorje in Radomlje se hitro oddaljujeta od mest za obstanek. Trenutno sta Nafta in Domžale edina kandidata za izpad. 

SNL igralec, 12. krog

Infografika: Dnevnik

Priporočamo