Pred slovensko nogometno reprezentanco je v ligi narodov velik tekmovalni in logistični izziv, saj jo čakata dve zahtevi gostovanji. Danes ob 20.45 se bo v Oslu v tretjem krogu v derbiju skupine B3 pomerila z Norveško, ki ima po dveh tekmah prav tako štiri točke. V petek bo ekipa iz Osla s posebnim letalom poletela v Almati v Kazahstanu, kjer jo tekma čaka v nedeljo ob 15. uri po slovenskem času. Polet bo zaradi zaprtja ruskega, beloruskega in ukrajinskega zračnega prostora trajal kar devet ur. Za nameček tekma zaradi prenove stadiona ne bo v prestolnici Astani, ampak na jugu v Almatiju, ki je na meji s Kirgizijo.

Matjaž Kek, seletor Skovenije: »Odhod Cesarja. To so stvari, ki se dogajajo. V življenju gredo stvari vedno naprej. Kdaj in na kakšen način pa je odločitev in odgovornost vsakega posameznika. Nekajkrat sem bil že v takšni situaciji. «

Kek išče rešitev za desni bok

Slovenski selektor Matjaž Kek je vidno zaskrbljen in vse bolj nervozen. Potem ko zaradi neurejenih klubskih statusov manjkata Jaka Blažič in Benjamin Verbič, poškodb Jon Gorenc Stanković, David Brekalo, Nino Žugelj, Žan Karničnik in Sandi Lovrić ter bolezni Tomi Horvat, je pred današnjim poletom v norveško prestolnico ostal še brez prvega pomočnika Boštjana Cesarja. Dvainštiridesetletni Ljubljančan, ki je bil specialist za prekinitve in je ekipo vodil na petih tekmah, ko je bil odstoten Kek, je odšel na pogovore, da prevzame trenersko mesto v Mariboru. »Zame ni tabu tem. To so stvari, ki se dogajajo. V življenju gredo stvari vedno naprej. Kdaj in na kakšen način, pa je odločitev in odgovornost vsakega posameznika. Nekajkrat sem bil že v takšni situaciji,« je od odhodu Cesarja povedal Matjaž Kek na ljubljanskem letališču pred današnjim poletom v Oslo.

Kek, kateremu pomaga Milivoje Novaković, se je v minulih dneh predvsem ukvarjal z iskanjem rešitve za desni bok, saj sta poškodovana Karničnik in Brekalo, ki ga je odlično zamenjal na tekmah lige narodov z Avstrijo (1:1) in Kazahstanom (3:0). Če se bo Kek držal nogometne logike, bo na desnem boku zaigral izkušeni obrambni igralec Kenan Bajrić, ki letos igra v ligi prvakov. Izkušnje z igro na boku imata tudi David Zec in Sven Šoštarič Karić, možno je tudi, da bi se Janža levega boka preseli na desnega in bi njegovo mesto zasedel Balkovec. Ker je Kek tradicionalist, ki ne menja uspešne ekipe, bodo jedro obrambe sestavljali Oblak, Drkušič in Bijol, zvene vrste Stojanović, Gnezda Čerin, Elšnik in Mlakar ter napad Šeško in Šporar.

»Čakata nas gostovanji, na katerih je na eni strani logistika in na drugi kakovost tekmecev. To, da manjkajo nekateri igralci, ni nič neobičajnega. Je pa kakšna poškodba ali bolezen več, kot sem pričakoval. Odsotnost enega odpira priložnost drugemu. Nenazadnje je liga narodov tudi priprava za kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Tekmi v Oslu in Almatiju bosta pokazali, v kakšnem stanju smo, saj imamo situacijo, ki v zadnjem času ni bila običajna,« je izpostavil Kek.

10 medsebojnih tekem sta odigrali Norveška in Slovenija. Norveška je zmagala na šestih tekmah, Slovenija na dveh, dve pa sta se končali z remijem.

386 mio. € je vrednost reprezentance Norveške (Erling Haaland 200 milijonov), medtem ko je Slovenije 145 milijon evrov (Benjamin Šeško 50 milijonov).

11 mesecev traja niz neporaženosti Slovenije, čeprav so bili njeni tekmeci Portugalska, Danska, Srbija in Anglija. Zadnji poraz po rednem delu tekme je doživela lani novembra proti Danski, nato pa je na naslednjih 12 tekmah petkrat zmagala in sedemkrat remizirala.

​Haaland kapetan v odsotnosti poškodovanega Odegaarda

Norveška je tekmovanje v ligi narodov začela le z remijem na gostovanju pri Kazahstanu (0:0) in doma premagala Avstrijo (2:1). Norveški selektor Stale Solbakken bo ekipo sestavil brez kapetana Martina Odegaarda, saj se je zvezdnik Arsenala huje poškodoval gleženj na tekmi pred mesecem dni z Avstrijo. Oči norveških navijačev so tako še bolj uprte v 24-letnega zvezdnika Erlinga Haalanda, ki je strah in trepet vseh obramb na svetu. Po poškodbi Odeggarda je Haaland tudi prevzel kapetanski trak in bo prvič v karieri ekipo pripeljal na igrišče. Ima tudi privilegij, da je edini v reprezentanci, ki s seboj lahko pripelje osebnega fizioterapevta, 44-letnega Italijana Maria Pafundija. Haaland ima na Slovenijo neprijetne spomine, saj je v prejšnji izvedbi lige narodov leta 2022 v Oslu iztržila remi (0:0), ko je bil frustriran po izjemnih obrambah Jana Oblaka, v Ljubljani pa Kekova četa zmagala z 2:1, potem ko je sicer dosegel gol. Napadalec Manchester Cityja gre v lov, da postane najboljši strelec v zgodovini norveške reprezentance. Rekord, ki je star že 90 let, ima s 33 goli Jorge Juve, Haaland je doslej dosegel 32 golov na 35 tekmah. 

         

Priporočamo