Slovenski selektor Matjaž Kek je skupaj s strokovnim štabom, v katerem ima veliko besede tudi pomočnik Boštjan Cesar, za tekmo z Norveško izbral postavitev v sistemu 4-4-2. Glede na malo igralnih minut v svojih klubih sta bila presenečenje v začetni enajsterici Žan Karničnik na desnem boku in Benjamin Verbič na levi strani zvezne vrste. V igri se jima je poznalo pomanjkanje igralne prakse, a je tokrat ekipa delovala zelo homogeno.

Premalo minut za kreativnega Sandija Lovrića

Jan Oblak je v slogu kapetana v golu potrdil vrhunsko kakovost, saj je sijajno reagiral ob štirih norveških priložnostih, v zaključku tekme pa imel tudi kanček sreče, ko sta dva norveška strela zletela tik ob vratnici. V osrčju obrambe naveza Miha Blažič – Jaka Bijol postaja vse boj trdna in udarna. Pogumno sta se v zraku in tleh borila z visokimi tekmeci z Norveške in bila najbolj izpostavljena ob fanatičnem branjenja vodstva z 2:1. Na levem boku Gregor Sikošek (še) ni na ravni Bojana Jokića, medtem ko je Kek spregledal Erika Janžo, ki na Poljskem igra odlično in ga novinarji pogosto uvrstijo v moštvo kroga. Petar Stojanović je zaigral na desni strni zvezne vrste. Po prodoru v slogu Messija je zapravil sijajno priložnost za izenačenje, a njegova odlika je, da lahko do onemoglosti ponavlja sprinte v obe smeri. V osrčju zvezne vrste sta Adam Gnezda Čerin in Jasmin Kurtić garala v obrambnih nalogah, manjkala pa sta kreativnost in občutek za žogo, ki ju premore Sandi Lovrić (igralec iz italijanske serie A je igral le zadnjih 20 minut), zato so bile del slovenske taktike tudi dolge žoge s preskakovanjem zvezne vrste do napadalcev. Igra z dvema napadalcema (Andraž Šporar in Benjamin Šeško) je bila zadetek v polno in oba sta se vpisala tudi med strelce, kar je tudi posledica kakovostnega dela celotne ekipe. S Šeškom dobiva Slovenija udarnega napadalca za več kot deset let.

»Težka, a zaslužena zmaga. Lepo je videti, ko so po koncu tekme zadovoljni tudi navijači, ki so prepoznali trud fantov. Trenutke, ko trpimo, smo spravili na minimum, obenem pa smo zadržali zmagovalno miselnost in optimizem tudi v trenutku, ko smo iz taktične napake prejeli gol. Ta značaj, da so se že drugič zapored vrnili po zaostanku, mi je bil zelo všeč. Le v zaključku tekme, v katerem smo po dolgem času imeli vodstvo, je bilo malo preveč hektično,« je po tekmi povedal slovenski selektor Matjaž Kek. Zelo zadovoljen je bil z vstopom v tekmo in prekinjanjem ritma Norvežanov, saj so uspeli ustaviti 23-letnega kreatorja Martina Odegarda iz londonskega Arsenala, vodilne ekipe angleškega prvenstva. Slovenci so na račun agresivnosti in hitrosti dobivali dvoboje in zadržali žogo.

​Šeško od plašnega mladoletnika do možakarja

Čeprav je bil Šeško z naskokom prvo ime tekme, je Kek ostal zvest tradiciji in ni želel izpostavljati posameznikov. »Če bi izpostavil kogarkoli, bi bil nepošten do vseh, tudi do tistega, ki je igral minuto ali dve. V zgodovini Slovenije je bil doslej le eden resnično dominanten igralec (Zahović op. p.), potem pa je vse skupaj naredila le ekipa. Upam, da se slovenska nogometna javnost zaveda, kako pomembno vlogo imajo v tej ekipi mladi igralci Bijol, Karničnik, Sikošek, Gnezda Čerin... Šešku se v zadnjem času zgodilo veliko stvari. Med nas je prišel plašen mladoletnik, danes postaja možakar, ki zna kakšno reči tudi na treningu in se nasmejati. Ta razvoj mu bo pomagal v karieri. Upam, da bo znal ceniti pomoč soigralcev in veliko energije, ki jo prinese igranje v reprezentanci,« je bil jasen Kek, ki je zdaj pred izzivom, da zadrži kontinuiteto dobrih iger zasedbe, v kateri ima le eden več kot 80 nastopov (Kurtić), eden dobrih 50 (Oblak), vsi ostali pa 40 in manj.

Priporočamo