Prvi letošnji derbi velike trojice slovenskega nogometa je izpolnil pričakovanja. Olimpija in Celje sta v Stožicah navdušila dobrih 3000 gledalcev na tribunah, saj sta prikazala dobro in všečno igro z veliko dinamike. Z remijem je bolj nezadovoljna Olimpija, saj je ob dveh doseženih golih še dvakrat stresla vratnico, najbolj pa bode v oči, da je oba zadetka prejela iz prekinitev. Adut Olimpije je bila doslej prav trdnost obrambe. Potem ko je na osmih uradnih tekmah v letošnji sezoni prejela le en zadetek, je proti Celju kar dva.

Očitno je bilo, da je Celje tekmec iz višjega kakovostnega razreda, kot so bili dosedanji. Trenerji pravijo, da so zadetki, prejeti iz prekinitev, posledica premajhne zbranosti, kar velja predvsem za drugi zadetek, ko je krilni napadalec Menalo dosegel gol z glavo, čeprav so ob njem stali precej višji ljubljanski branilci, na čelu z nezanesljivim Muhamedbegovićem. Napaka Olimpije je bila, da je po vodstvu z 2:1 preveč branila minimalno prednost, namesto, da bi iskala tretji gol. »S točko nismo zadovoljni, saj smo priigrali veliko priložnosti in prikazali lep nogomet. Delali bomo na tem, da bomo bolje izkoriščali priložnosti. Ko igraš tako kakovostno, kot smo mi, običajno dosežeš več zadetkov. Ekipa zna pravilno reagirati na dogodke na igrišču, zato smo bili nevarni do zadnjih sekund,« pravi trener Olimpije Victor Sanchez, ki ga čakajo peklenski dnevi z dvema evropskima tekmama z Rijeko ter domača derbija z Mariborom in Muro. Dva zaporedna remija z zadnjeuvrščenimi Domžalčani in raztresenimi Celjani sta razkrila, da Olimpija vendarle ni tako suverena, kot je bila v zadnjem mesecu, v katerem je bila hit.

5 golov je dosegel vodilni strelec lige Arnel Jakupović (Maribor) in zastreljal enajstmetrovko v Radomljah. Za njim je 11 igralcev s po dvema zadetkoma.

Celje je glede na minule predstave tekmo odigralo bolje od pričakovanj. To je bila najboljša tekma (vodil jih je šest), odkar se je pred 19 dnevi na klop vrnil Albert Riera. Potem ko se je temperamentni Majorčan znašel pod plazom kritik, mu je po remiju v Stožicah vidno odleglo. Ekipa je pokazala značaj, saj se je dvakrat vrnila po zaostanku z golom rezervistov Edmilosona in Menala. »Fantje so utrujeni, glava ne razmišlja trezno, zato prihaja do napak. Izgubiš več žog, kot jih običajno. Trpel sem s fanti. Dokler smo imeli dovolj moči, je bilo veliko dobrih stvari. V igri brez žoge smo bili že blizu temu, kar želim videti,« je povedal Albert Riera, ki je moral zaradi poškodbe zamenjati Dulca, Kučysa in Karničnika. V igri Celja se najbolj pozna odsotnost poškodovanih Zabukovnika in Svetlina, ki bi prinesla premoč na sredini igrišča. Celje premore veliko kakovostnih igralcev, tudi novinci Nieto, Bralić in Iosifov so pustili dober vtis. Ko bo Riera uveljavil svoje ideje – vseh stvari ne more opraviti na hitro, čeprav njegovi sestanki trajajo več kot uro – bodo igrali precej bolje. »Dajte nam čas in ekipa bo igrala tako, kot si želimo. O tem sem prepričan,« je dodal Riera.

Maribor si je z remijem v Radomljah privoščil prvi večji spodrsljaj v sezoni, po katerem je trener Ante Šimundža športno priznal, da si več od točke niso zaslužili. Kot vse kaže, se bo veliki trojici – Olimpiji, Mariboru in Celju – pridružil tudi Bravo, ekipa z največ slovenskimi fanti v ligi. Ekipa poleti ni doživela veliko sprememb, je pa trener Aleš Arnol poskrbel za preobrazbo, saj se je iz obrambne zasedbe prelevila v napadalno. Čeprav Koper prodaja igralce (Ankrah je odšel v Latvijo, Nkada v drugo francosko ligo), trener Oliver Bogatinov oblikuje zasedbo, ki bi se lahko borila za zgornji del lestvice. 

Priporočamo