Napadalec Benjamin Šeško je med tistimi slovenskimi reprezentanti, ki so prišli na Gorenjsko odlično razpoloženi. Najprej se je pošalil na račun svoje frizure, saj se je po poskusu z blond barvo na evropskem prvenstvu vrnil k tradicionalni s temnimi lasmi. »Tista pričeska ni imela prihodnosti. Moram gledati tudi na varnost svojega lasišča. Lasje bodo še naprej kratki, da se z njimi ne bom mučil in se bom lahko osredotočil na nogomet,« je klepet začel Benjamin Šeško.

Sezono v Nemčiji je v dresu Leipziga začel s tremi zmagami, eno v pokalu in dvema v prvenstvu, njegov prispevek pa so gol in tri asistence. Leipzig je konec tedna končal 35 tekem dolg niz nepremaganosti Bayerja v bundesligi, potem ko je na gostovanju v Leverkusnu zaostanek 0:2 spremenil v veličastno zmago s 3:2.

»Selektor nas skozi šalo zna dobro podžgati in umestna je pripomba, da že dolgo časa nismo zmagali. Tudi na treningu nas z eno besedo zna podžgati, da zaigraš dve prestavi višje.«

Benjamin Šeško, slovenski reprezentant

 

Na Portugalsko je pozabil ob besedah selektorja Keka

»Končali smo serijo ene najboljših ekip na svetu. Po takšni zmagi so občutki vrhunski, drugo zadovoljstvo pa je, da sem znova prišel v svojo domovino in sem s soigralci. Veselim se izzivov v ligi narodov in komaj čakam na nove podvige,« so besede kar vrele iz Šeška, vmes je bilo tudi nekaj smeha. Na vprašanje, ali še sanja tekmo osmine finala na evropskem prvenstvu proti Portugalski in zapravljeno priložnost v 115. minuti, je hladnokrvno odgovoril: »To je že pozabljeno. Ponovil bom besede selektorja Keka, modrega človeka, ki pravi, da se bo nogomet igral tudi jutri. Treba je iti naprej, vsak je človek, vsak lahko zgreši. Iz tega se marsikaj naučim in to bo treba prenesti na tekmo z Avstrijo.«

Slovenija je na evropskem prvenstvu v Nemčiji navdušila z igro, saj je bila organizirana, trdna v obrambi in nevarna po bliskovitih prehodih v napad. »Ostati moramo takšni, kot smo bili. Zdaj ves svet ve, kaj je Slovenija, morda še ne vedo, kje leži, a vedo vsaj za ime. Ekipa mora dihati kot eno in igralci garati drug za drugega. V Nemčiji se nam je vse sestavilo. Navijači so najbolj pomembni v nogometu, saj brez njih ne bi naredili tega, kar nam je uspelo. Ko smo bili na koncu z močmi, so nam dali energijo, da smo se potrudili. Boljši smo iz treninga v trening, iz tekme v tekmo. Komaj čakam vsako naslednjo tekmo in uvrstitev na veliko tekmovanje, saj neverjetno verjamem v to reprezentanco. Smo družina, za katero verjamem, da dolgo ne bo razpadla, če bo vse delovalo tako, kot mora. Že zdaj je odlično, pa smo šele na začetku,« je bil optimističen 21-letni Šeško, dolžnik z evropskega prvenstva, na katerem se ni vpisal med strelce.

Avstrija s presingom po vsem igrišču

Avstrija je na evropskem prvenstvu v izjemno zahtevni predtekmovalni skupini osvojila prvo mesto pred Francijo, Nizozemsko in Poljsko, nato pa v osmini finala izgubila s Turčijo. »Avstrija je odigrala izjemen turnir. Nanjo bomo morali biti pripravljeni fizično in psihično. Ker poznam avstrijsko šolo, bodo igrali presing na vsakem delu igrišča in se ne bodo ustavljali. Če proti takšnemu sistemu narediš nekaj podaj in odigraš diagonalo, prideš do praznega prostora. Mi imamo kakovost, da z njimi lahko igramo in ustvarjamo priložnosti,« je o taktiki povedal Šeško, ki si v letošnji sezoni želi izboljšati statistiko iz lanske, ko je za Leipzig v vseh tekmovanjih dosegel 18 golov.

Že v prvem krogu lige prvakov bo z Leipzigom igral proti Janu Oblaku, ki bo zadnja ovira v vratih Atletica Madrid. »O tem se še nisva pogovarjala, a zanesljivo bova o tem rekla kakšno besedo. Tako kot na vsaki tekmi bo tudi proti Atleticu cilj doseči gol, dva ali tri, pa še sladek bo. Všeč mi je nov sistem lige prvakov, saj vsakič igraš proti drugi ekipi,« je končal Šeško. 

Karničnik poškodovan, vabilo Bajriću

Velika težava za slovenskega selektorja Matjaža Keka je poškodba kolena standardnega bočnega branilca Žana Karničnika (po neuradnih informacijah si je natrgal stransko križno vez), ki pa ostaja z ekipo na Brdu pri Kranju. Naknadno je prejel vabilo centralni branilec Kenan Bajrić, ki se je letos s Slovanom iz Bratislave uvrstil v elitno ligo prvakov. Na prvem treningu ni bilo vratarja Jana Oblaka, ki je po informacijah iz Atletica Madrid zadnjo tekmo španskega prvenstva izpustil zaradi prebavnih težav. Slovenije proti Avstriji ne bo vodil Matjaž Kek, saj je bil zaradi izključitve na tekmi EP proti Portugalski kaznovan z eno tekmo prepovedi. Ekipi bo z roba igrišča poveljeval pomočnik Boštjan Cesar, ki že ima tovrstne izkušnje, ko je bil zaradi bolezni ali družinskih razlogov odsoten šef Kek.

Priporočamo