Avstrija je v nedeljo zvečer v Linzu na nepovsem polnem stadion letela po igrišču in pokazala predstavo, ki je bila včeraj najbolj opevana v številnih evropskih medijih, ki spremljajo nogomet. 16500 gledalcev je videlo sanjski drugi polčas varovancev Ralfa Rangnicka, ki so povsem nadigrali Norvežane iz rezultatom 5:1 zavzeli vrh skupine B3, kjer imajo pred zadnjima dvema krogoma sedem točk za dve zmagi, remi in poraz. Enak izkupiček imajo tudi Norvežani in Slovenci, a Avstrija ima po izjemni strelski predstavi najboljši razliko v golih in je zanesljivo na prvem mestu.

Kristoffer Lokberg, nogometaš in strokovni komentator na Norveškem: »Je kapetan ekipe, rad bi slišal njegovo mnenje. Če je lahko govoril po zmagi nad Slovenijo, bi lahko stopil pred medije tudi sedaj, ko je šlo vse narobe. To so situacije, ki se jih bo moral naučiti, če želi biti kapetan.«

 

Norvežani ostali v slačilnici

Še po prvih petinštiridesetih minutah srečanja ni nič kazalo, da bodo Avstrijci glavna atrakcija četrtega kroga lige narodov. Po zgodnjem zadetku Arnautovića je Norveška vzpostavila ravnotežje in tik pred odmorom celo izenačila. Vikingi so bili v psihološki prednosti, razmerje pa se je spremenilo v četrti minuti nadaljevanja, ko je Arnautović za svoj drugi zadetek zanesljivo izvedel sumljivo dosojeno enajstmetrovko. V naslednjih dvajsetih minutah je igrala le še Avstrija, za končnih 5:1 pa so se med strelce vpisali še Lienhart, Posch in Gregortisch. »Imeli smo vse pod kontrolo. Odlično popotnico po zmagi nad Slovenijo. Igrali smo dober prvi polčas in tik pred odmorom zadeli za izenačenje. Sledil je nerazumljiv padec v igri, zdelo se je, kot da se sploh nismo vrnili iz slačilnice,« je bil povsem obupan strelec edinega zadetka za Norveško ​Alexander Sorloth​.

»Vsa krivda je na meni. Ne iščem izgovorov, a takšno enajstmetrovko sodniki dosodijo enkrat na sto enakih situacij. Vseeno to ni izgovor, takrat bi morali reagirati bolje, naš razpad sistema bi najkasneje morali ustaviti pri izidu 3:1 za Avstrijo,« se je s pepelom posipal norveški trener ​Stale Solbakken. ​Kako zelo so bili razočarani, kaže tudi poteza njihovega kapetana Erlinga Haalanda. Stroj za doseganje golov je bil na tekmi neviden, prav tako pa tudi po koncu nje. Čeprav so bili na prizorišču številni norveški mediji, je brez besed odkorakal mimo, kar je sprožilo val kritik. »Je kapetan ekipe, rad bi slišal njegovo mnenje. Če je lahko govoril po zmagi nad Slovenijo, bi lahko stopil pred medije tudi sedaj, ko je šlo vse narobe. To so situacije, ki se jih bo moral naučiti, če želi biti kapetan,« je bil oster nogometaš Kristoffer Lokberg​, ki je tokrat upravljal vlogo strokovnega komentatorja. Zvezdnik Manchester Cityja je nato le na moštvenem avtobusu zbral nekaj moči in na družbenem omrežju zapisal: »Oprostite nam. To je bila preslaba predstava,« je uspel zapisati ​Erling Haaland.

Avstrijci že vidijo napredovanje

Razumljivo je bilo vzdušje povsem drugačno vzdušje v taboru Avstrije, kjer so igralci in strokovni štab veselo kramljali z mediji in bili polni samohvale na svoj račun. »Ko stopimo na igrišče in vsi damo od sebe sto odstotkov, smo zelo neugodni tekmec. Danes se je to videlo in če sem povsem odkrit, sam ne bi rad igral proti tej ekipi,« je med samohvalo izstopal Christoph Baumgartner, ​sicer soigralec Benjamina Šeška pri Leipzigu.

»Ta rezultat smo si zaslužili na igrišču. Norvežanom sploh nismo dopustili, da bi bili v igri. Dobili smo praktično vse dvoboje na sredini,« je še nadaljeval Baumgartner. Nekoliko bolj umirjen je bil kapetan ekipe in strelec dveh zadetkov ​Marko Arnautović: »Nazaj smo tam, kjer nam je mesto,« je zvezdnik Interja po dveh zadetkih pogledoval proti lestvici skupine in navijačem obljubil, da se bodo že novembra vrnili v skupino A, kamor napreduje le zmagovalec.»Izjemno dobra predstava in res je vse lepo, ko se izide tako in navijači pripravijo izjemno vzdušje,« se je pričakovano smejalo trenerju Ralfu Rangnicku, ​ki je hvalil celotno moštvo, posebno pa izpostavil svojega kapetana. »Še enkrat več se je videlo, kako dober je Arnautović. Ni zadel le dveh zadetkov, bil je izjemno močen na žogi. Haalandu je pokazal, kako se igra nogomet.« 

Priporočamo