Neverjetno olimpijsko energijo na prizoriščih kažejo predvsem Francozi. Da so izjemna športna nacija, dokazujejo, ker znajo nagraditi vsako dobro potezo in zmago drugih, tudi tekmecev francoskih športnikov. Ko toliko tolčejo po montažnih tribunah, da jih že bolijo noge, se umirijo s prepevanjem marsejeze. Včeraj so bili na olimpijskem prizorišču v namiznem tenisu, ki se nahaja v južnem delu mesta blizu teniškega Rolanda Garrosa, še posebej glasni v dopoldanskem terminu. Na osrednji mizi so bili priča eni največjih senzacij v dosedanjem delu olimpijskih iger. Že v drugem krogu je namreč izpadel prvi igralec sveta Wang Chuqin. Porazi Kitajcev, ki lahko na olimpijskem turnirju nastopijo le z dvema igralcema, so v njihovem nacionalnem športu skoraj nepredstavljivi. Izpostaviti kaže, da je prvi igralec sveta igral z novim loparjem, saj mu ga je dan prej po naslovu olimpijskega prvaka med mešanimi dvojicami zlomil fotoreporter, ko je stopil na njegovo torbo.

"Proti Tajvancu sem preveč hitel. Potreboval sem kakšno lepo točko ali dobljen niz, da bi se razletel po ringu, a tega žal ni bilo."

Darko Jorgić, namiznoteniški igralec

Napačno ocenil, da se je Anglež že predal

Za senzacijo je poskrbel sijajni Šved Truls Moregard, sicer nekdanji svetovni podprvak ter v prihajajoči sezoni novi soigralec Darka Jorgića pri Saarbrücknu. Slovenski igralec je dvoboj drugega kroga igral na sosednji mizi. Proti Angležu Liamu Pitchfordu je pri vodstvu z 2:0 v nizih in s 7:3 izgubil niz ter si malce zagrenil uvrstitev v osmino finale. »Za trenutek mi je popustila koncentracija. Mislil sem, da se je tekmec že predal,« je priznal Darko Jorgić. »Ko sem povedel s 3:1 v nizih, sem si rekel, da dvoboja ne smem več izpustiti iz rok. Moral sem se potruditi,« je po dvoboju, ki ga je dobil s 4:2 (9, 7, -9, 6, -5, 6), pojasnjeval Hrastničan.

Jorgić ni skrival razočaranja, da je moral dvoboj osmine finala igrati že čez dobrih pet ur. To je pomenilo, da se med dvobojema ni mogel vrniti v olimpijsko vas, kjer bi se lahko po kosilu le obrnil in odpravil nazaj v dvorano. »Mama in oče sta najela sobo, ki je oddaljena pet minut stran. Zato grem k njima na počitek, medtem pa se bosta starša sprehajala po Parizu,« je pojasnil Jorgić, ki je v torek v Parizu praznoval 26. rojstni dan. »Vsi se zavedamo, da je pomemben le končni izkupiček, saj na koncu nikogar ne zanima, koliko časa je med dvoboji. Toda dejstvo, da so Darkotu že trikrat prestavili urnike dvobojev, da nikoli ne vemo, kdaj bo igral, za olimpijske igre ni sprejemljivo,« ni bil ravnodušen slovenski trener Jože Urh.

Odbojkarji ga niso predramili

Da je bilo navijanje za Moregarda le ogrevanje pred vrhuncem, so pokazali popoldan gledalci, ko sta stopila v areno brata Lebrun, naprej najstnik Felix, uro kasneje še Alex. Peti igralec sveta ter najvišje uvrščeni Evropejec je proti dobitniku šestih olimpijskih kolajn Dimitriju Ovčarovu sijajno začel, povedel s 3:0 v nizih, a je žilavi Nemec izid izenačil. Felix Lebrun je na krilih publike zdržal pritisk ter se uvrstil v četrtfinale. Kako priljubljen je v Franciji, kaže podatek, da si je njegov dvoboj ogledal tudi nogometni zvezdnik Zinedine Zidane. Tekmec Felixa Lebruna je bil znan dve uri kasneje, ko sta se v olimpijski revanši izpred štirih let pomerila Darko Jorgić in Tajvanec Lin Yun-Ju.

Podobno kot pred tremi leti v Tokiu je bil Tajvanec na olimpijskem turnirju znova s 4:0 (9, 10, 7, 7) boljši od Jorgića. Po porazih v prvih dveh nizih, ko je obakrat dobro začel, a izgubil na razliko, ni več verjel v uspeh, predramili ga niso niti slovenski odbojkarji, ki so vstopili v dvorano sredi tretjega niza. Za Jorgića sta navijala tudi predsednik Namiznoteniške zveze Slovenije Tomaž Kralj in direktor mednarodnega turnirja v Sloveniji Borut Miklić. Glasno ga je bodril še reprezentančni kolega Deni Kožul, ki se veseli dejstva, da bo po svoji najboljši posamični uvrstitvi na velikih tekmovanjih, ko se je na olimpijskem turnirju prebil med najboljših 32, znova član elitne svetovne stoterice. V slovenskem dresu na tribuni pa je bil v družbi Jorgićeve žene Anelije najmlajši navijač njun enoletni sin Aleksej. Namiznoteniške igralce čaka boj v ekipni konkurenci, ko se bodo v ponedeljek, 5. avgusta, pomerili proti Franciji.

»Uvrstitev med najboljših 16 na olimpijskem turnirju je očitno trenutno moj maksimum, svoj nastop pa bi ocenil z osmico. Proti Tajvancu sem preveč hitel. Potreboval sem kakšno lepo točko ali dobljen niz, da bi se razletel po ringu, a tega žal ni bilo. Žal mi je, ker se v četrtfinalu ne bom pomeril s Felixom Lebrunom, ki v zadnjem času z izjemo mene gladko premaguje druge evropske igralce. Tudi če bi bil še enkrat Zidane na tribuni, ne bi imel nič proti,« je svoj nastop ocenil Darko Jorgić. 

Eva Alina Hočevar deveta v finalu:

Peti tekmovalni dan je med slovenskimi športniki v Parizu najboljšo uvrstitev dosegla kanuistka na divjih vodah Eva Alina Hočevar. V finale se je uvrstila s četrtim polfinalnim časom in sprožila med poročevalci dodatno pozornost. Dvaindvajsetletna študentka fakultete za šport je v finalu zasedla deveto mesto, za zmagovalko Jessico Fox pa je zaostala skoraj 15 sekund. Avstralka je po posamični zmagi v kajaku dosegla zlati dvojček. V popoldanske boje, ki odločajo o finalu, se v kategoriji do 70 kg ni prebila judoistka Anka Pogačnik. Dvaintridesetletna športnica je v 1. krogu hitro premagala Demos Mamneloum iz Čada, za uvrstitev v četrtfinale pa jo je z vazarijem premagala Španka Ai Tsunoda Roustant. Veslača sta v olimpijskem centru na reki Marni opravila predzadnjo nalogo. Boljša je bila Nina Kostanjšek, ki si je priborila finale C, Isak Žvegelj je bil v svoji skupini četrti in bo nastopil v finalu D. Lokostrelec Žiga Ravnikar je zaradi napovedanih nalivov ostal brez nastopa v prvem krogu, ki ga čaka danes.

Priporočamo