Sodni dan je grenil življenje najboljšim kolesarjem, ki so bili v torek pripravljeni dirkati na znani italijanski enodnevni dirki po treh dolinah Vareseja. Že od začetka dneva, ko so organizatorji najprej skrajšali dirko za trideset kilometrov, je bilo jasno, da bo dež krojil razmere na cestah. To pa ni spremenilo razpoloženja prvega favorita za novo zmago Tadeja Pogačarja. »Rad imam to dirko. Tudi če dežuje, nič hudega. V Italiji sem, ker se pripravljam na dirko po Lombardiji, in današnja dirka bo odlična za pripravo,« je bil pred startom dobro razpoložen kapetan ekipe UAE Emirates, ki takrat ni niti malo razmišljal o tem, da se ne bi potegoval za novo zmago. Njegov večni tekmec Primož Roglič (Red Bull Bora Hansgrohe) se je že zjutraj odločil, da na dirki ne bo nastopil, in ga ni bilo na startu.

Drugačno mnenje kot nasmejani Pogi so imeli njegovi tekmeci. »Ne govorimo o rahlem deževju. Tukaj lije,« je vrelo iz njegovega velikega tekmeca Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step), ki se je bolj na to, kako bo dirkal, osredotočal na svojo varnost. »Za mano je dolga sezona in čakajo nas zelo zahtevne razmere. Trpel bom, a do konca sezone imam še nekaj dirk, potem pa bom razmišljal o počitnicah,« je tarnal Belgijec, ki pa ni razmišljal o enakem pristopu kot Roglič. Najbolj se je sami dirki in pomenu, da je na njenem startu zopet tudi Tadej Pogačar, posvetil Američan Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike). »V dežju se počutim dobro. Želim dirkati čim bolj napadalno in imeti v glavi, da ne poskušam slediti Pogačarju,« je Američan napovedal, da kolesarjem na dirkah s slovenskim šampionom na startu ostane zgolj boj za drugo mesto. Ravno Jorgenson je bil tisti, ki je v soboto nekaj časa na dirki po Emiliji poskušal slediti Pogiju, a je za to plačal hud davek.

Čeprav so se kolesarji podali na 168 kilometrov dolgo pot, je nato niso dokončali. Ob samem začetku je bilo jasno, da so razmere izjemno nevarne. Že ob nevtralni vožnji so številni morali zamenjati kolo zaradi predrte gume, ker se zaradi slabe vidljivosti niso mogli izogniti luknjam na cesti. Vreme se je le še slabšalo in po šestdesetih prevoženih kilometrih so organizatorji najprej prekinili, nato pa še odpovedali dirko. »Že po samem začetku se je videlo, da so razmere obupne. Nato je bilo vse le še slabše. Na zadnjem spustu pred prekinitvijo sem bil na drugi poziciji in nisem videl ničesar. Vsi smo želeli končati dirko, saj je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo kdo padel,« je stanje na dirki pred ekipnimi avtobusi opisal Tadej Pogačar in se v slogu velikega šampiona zahvalil odgovornim na dirki. »Hvala za razumevanje. Vem, koliko jim pomeni ta dirka. Videl sem solze v očeh, a to je bila najboljša odločitev. Hvala še enkrat za hitro razumevanje in pametno odločitev.« Organizatorjem je v slabem vremenu v zgodnjih jutranjih urah vseeno uspelo izpeljati žensko različico dirke, ki so jo prav tako morali skrajšati. Zmagala je Francozinja Cedrine Kerbaol, od slovenske peterice na startu je v cilj prišla zgolj Urška Žigart. 

Tri doline Vareseja v številkah

Ženske, Busto Arsizio–Varese (108,7 km): 1. Kerbaol (Fra, CERATIZIT-WNT Pro Cycling Team) 2,54:58, 2. Persico (Ita, UAE ADQ) + 0:13, 3. Lippert (Nem, Movistart) isti čas, 4. Gasparrini (Ita, UAE ADQ) + 0:41, 5. Bego (Fra, Cofidis) isti čas, 31. Žigart (Liv AlUla Jayco) + 3:35, Pintar, Colnar (obe BTC City Ljubljana Zhiraf Ambedo), Kern (Cofidis), Bobnar (vse Slo) so odstopile.

Priporočamo