Če bi v zadnjem krogu skupine A slovenski odbojkarji v petem nizu izgubili s Francozi, bi danes v četrtfinalu olimpijskega turnirja igrali z Nemčijo, s Poljaki pa bi se pomerili domačini. Na papirju bi izbranci Gheorgheja Cretuja resda dobili lažjega nasprotnika, vendar to ne bi bilo nobeno zagotovilo, da bi ga tudi premagali. »V četrtfinalu tako in tako ni več lahkih nasprotnikov, zato niti nima smisla razglabljati o tem, s kom bi bilo boljše igrati. Poljake smo na evropskih prvenstvih nekajkrat že premagali. Recept bo podoben kot na vseh dozdajšnjih tekmah v Parizu, in če bomo na servisu tako uspešni, kot smo bili do zdaj, Poljakom ne bo lahko. Vsekakor so premagljiv nasprotnik,« je pred današnjim obračunom z aktualnimi evropskimi prvaki popolnoma miren Gregor Ropret, 25-letni slovenski organizator igre, ki se bo v novi sezoni pridružil Klemnu Čebulju v Resovii.

Jan Kozamernik, slovenski reprezentant: Res je, da si v četrtfinalu nismo ravno želeli Poljakov, še manj pa, da bi bila tekma že ob 9. uri, vendar nas to ne bo spravilo s tira.

 

Slovenija edina še brez odličja

Poljaki so bili v svoji skupini drugi za Italijo, ki jih je v soboto v odločilni tekmi za prvo dokaj prepričljivo premagala s 3:1. Nič kaj prepričljivo niso delovali niti proti Braziliji, ko so do zmage prišli šele v petem nizu. Le proti Egiptu, edini ekipi v Parizu, ki realno ni mogla poseči v boj za kolajne, so v uvodnem krogu prišli do gladke zmage. »Ekipni duh je tudi po porazu z Italijo na visoki ravni. Igralci se zavedajo, da jih čaka zahtevna naloga. Osredotočiti se bomo morali na svojo igro, igrati disciplinirano in predvsem ne podcenjevati Slovencev, ki so zelo nevarni v napadu in dobro organizirani v obrambi,« pot do zmage vidi Nikola Grbić, ki od predlani vodi poljsko reprezentanco.

Nekoč najboljši organizator igre je z reprezentanco Srbije in Črne gore leta 2000 v Sydneyju kot igralec že osvojil zlato kolajno. Štiri leta pred tem je bil z njo v Atlanti tretji, medtem ko Poljaki na svojo drugo kolajno čakajo vse od leta 1976, ko so v finalu s 3:2 premagali takratno Sovjetsko zvezo. Zanimivo je, da med osmimi pariškimi četrtfinalisti olimpijske kolajne nima le slovenska reprezentanca, ki je tudi edini debitant v tem tekmovanju. Največ jih imajo Brazilci (tri zlate in tri srebrne) in Američani (tri zlate, dve bronasti). Ob Poljakih in Francozih imajo zlato tudi Japonci, ob tem pa še srebro in bron. Navkljub kar šestim kolajnam so brez zlate še vedno Italijani, ki se lahko pohvalijo s po tremi srebrnimi in bronastimi kolajnami, eno bronasto imajo tudi Nemci.

Za Slovence priložnost, za Poljake breme

»Res je, da si v četrtfinalu nismo ravno želeli Poljakov, še manj pa, da bi bila tekma že ob 9. uri, vendar nas to ne bo spravilo s tira. Tudi če bi bila tekma ob petih zjutraj, bi bila motivacija na najvišji možni ravni,« se z zgodnjo uro tekme med trenutno prvo in tretje uvrščeno reprezentanco na svetovni lestvici FIVB ne obremenjuje Jan Kozamernik, ki je pred lansko vrnitvijo v Trentino dve leti igral na Poljskem. Tudi on za Resovio. »Za nas bo to velika priložnost, za Poljake pa veliko breme, če se jim ne izide. Konec koncev so že nekaj časa prva reprezentanca na svetovni lestvici. Imamo izkušnje, vemo, kako se odzvati v zahtevnih položajih, moramo le igrati odbojko, kot smo jo prikazali v rednem delu, če ne malenkost boljšo,« je še dodal 28-letni bloker slovenske izbrane vrste.

V letošnji sezoni so se poljski in slovenski odbojkarji srečali trikrat, prvi obračun so v rednem delu lige narodov proti nepopolnemu nasprotniku dobili izbranci Gheorgheja Cretuja, ki so nato na zaključnem turnirju v Lodžu izgubili na tekmi za tretje mesto, tako kot tudi na Wagnerjevem memorialu tik pred odhodom v Pariz. Lani so Poljaki Slovence premagali v polfinalu evropskega prvenstva, zato pa so pred tem dvakrat v polfinalu slavili Tine Urnaut in soigralci. Prvič v Stožicah leta 2019, nato pa še dve leti pozneje v Katovicah.

Končni vrstni red, skupina A: Slovenija 8, Francija 6, Srbija 3, Kanada 1, skupina B: Italija 9, Poljska 5, Brazilija 4, Egipt 0, skupina C: ZDA 8, Nemčija 6, Japonska 4, Argentina 0, četrtfinale, ponedeljek ob 9. uri: Slovenija – Poljska, ob 13. uri: Italija – Japonska, ob 17. uri: Francija – Nemčija, ob 21. uri: ZDA – Brazilija. 

Priporočamo