Šestnajstega decembra bo minilo eno leto, odkar je Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez prevzel Franjo Bobinac. Gospodarstvenik je zamenjal Bogdana Gabrovca, potem ko je na zanimivih volitvah v prvem krogu najprej izločil Janeza Sodržnika, v drugem pa premagal še Tomaža Barado. Bobinčevo najvidnejše kadrovanje sta bila prihoda Uroša Mohoriča in Tomaža Jontesa. Prvega je Bobinac pripeljal iz Rokometne zveze Slovenije in ga postavil za direktorja sektorja za šport. Jontesu, nekdanjemu podpredsedniku Telekoma Slovenije, je Bobinac najprej za določen čas zaupal funkcijo direktorja za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu.

Nekaj mesecev kasneje je Jontes postal generalni sekretar. Na razpis se je prijavilo 15 kandidatov. Komisija, ki jo je vodila Maja Zalaznik (nekdanja športna ministrica Maja Makovec Brenčič), je s sedmimi kandidati opravila razgovor, štiri pa je predlagala Franju Bobincu. Član komisije je bil tudi prvi generalni sekretar Tone Jagodic. »Na intervjujih nisem bil prisoten, sem jih pa potem z veseljem poslušal. Veliko delo je pri izboru opravil tudi Tone Jagodic. Pri izboru je bilo pomembno, da je kandidat s številnimi znanji, da prihaja iz športa ali je z njim tesno povezan. Izzivov je veliko, predvsem pri financah in pripravah na olimpijske igre. Ključno je bilo tudi, da se bo ta oseba dobro vklopila v sedanjo ekipo OKS, zato je kdo izmed 'zunanjih' tudi odpadel,« je svoj izbor konec avgusta pojasnil Franjo Bobinac. Izjava predsednika namiguje, da je bil Jontes v privilegiranem položaju, saj ga je nekaj mesecev pred tem Bobinac pripeljal na OKS in je organizacijo poznal bolje, kot če bi se na razpis prijavil od zunaj.

V odhodu nepogrešljivi
v ustroju organizacije

Skrb vzbujajoč podatek je, da so v zadnjih tednih odpoved v krovni športni organizaciji dali številni vodje sektorjev, ki so nepogrešljivi pri delu organizacije. To so storili vodja oddelka za računovodstvo in finance Rok Zupan, vodja slovenske olimpijske akademije in projektov Evropske unije Aleš Šolar, vodja vrhunskega športa Borut Kolarič, strokovna delavka za sodelovanje z javnimi institucijami in članstvom Poljanka S. Pavletič ter vodja kariernega centra Aljaž Sedej, ki je postal generalni sekretar Judo zveze Slovenije.

»Aljaž Sedej je z novo funkcijo v karieri napredoval in sem zanj vesel. Aleš Šolar se je zaposlil v Paraolimpijskem komiteju Slovenije, ki bo vodilni partner projekta, za katerega smo sprva mislili, da ga bomo vodili mi. Rok Zupan je dobil ponudbo, ki se je preprosto ne zavrne, saj bo prejemal 50 odstotkov višjo plačo od sedanje. Po sistemizaciji plačnih razredov mu plače ne moremo za toliko povišati, saj bi s takšnim dejanjem porušili plačna razmerja v neverjetnih odstotkih. Borut Kolarič je dobil pomembno funkcijo v tujini pri organizaciji svetovnih mladinskih iger in bomo z njim sodelovali naprej. Poljanka Pavletič se je že dalj časa dogovarjala za službo v okviru ministrstva in Zavoda Planica, tako da je sprejela ponudbo. Glede na to, da se bodo naše poti mnogokrat križale, želimo tudi z njo ostati v dobrih odnosih,« je odpovedi včeraj s hripavim glasom komentiral Tomaž Jontes, ki zaradi okužbe s koronavirusom v zadnjih dneh delo opravlja na daljavo.

Nova tiskovna predstavnica
se še spoznava z delom

Na vprašanje, ali gleda na množično odpoved kot na slučaj ali posledico spremenjenega delovnega vzdušja, ki ga je ustvaril, je Jontes odgovoril: »Ker želim organizacijo spraviti na višjo raven, pri svojem delu uvajam določene spremembe, ki so lahko za kakšnega zaposlenega moteče in neprijetne. Vsaj trije med omenjenimi so sprejeli službe, ki so si jih želeli več mesecev ali let. Roka Zupana preprosto nismo mogli zadržati, saj konec koncev vsi hodimo v službo zaradi plače. Eden pa je že dalj časa kazal nezadovoljstvo nad delom in okoljem. Zame bistven podatek je, da vsi ključni ljudje stojijo za mano. Mnogo zaposlenih prihaja do mene samoiniciativno in mi govorijo, kako so srečni, ker se je z novim vodstvom vzdušje sprostilo, da smo jim dali možnost, da se izkažejo, da lahko povedo, kaj si mislijo, da lahko sokreirajo delovanje olimpijskega komiteja, ker so bili dolgo časa porinjeni v kot. Celo, da so nad njimi izvajali mobing.« Na vprašanje, ali mobing s pritiski na zaposlene ali morda celo grožnjami izvaja tudi sam, Jontes odgovarja nikalno.

Ob vseh odpovedih so v minulih tednih na OKS zaposlili novo osebo. Jontes sicer trdi, da je nova vodja odnosov z javnostmi in protokola Polona Novak na to delovno mesto prišla prek javnega razpisa, »objavljenega na več mestih«. Kljub temu se ni mogoče otresti občutka, da je Polona Novak z mestne občine Ljubljana v novo delovno razmerje stopila skozi stranska vrata. Zanimivo je, da z naslova OKS o eni najbolj izpostavljenih funkcij do slovenskih medijev ni prišla nobena informacija, novo tiskovno predstavnico pa so zgolj diskretno predstavili na eni od sej izvršnega odbora. Po besedah generalnega sekretarja se nekdanja vodja sekretariata uprave ljubljanske občine še spoznava z zakonitostmi delovanja športne organizacije. Zdajšnje vodstvo olimpijskega komiteja je vsaj pri prejšnjih izbirah kandidatov poudarjalo, kako pomembno je, da na novo delovno mesto prihajajo ljudje iz stroke, Polona Novak pa je na tem področju vsaj zaenkrat povsem anonimna. Dosedanja vršilka dolžnosti tiskovne predstavnice Alja Pahor se je po besedah Jontesa vrnila na nekdanje delovno mesto vodje marketinga. 

Priporočamo