Če ste na nedavnih olimpijskih igrah pogrešali karate ter bejzbol in softbol, ste ga zato, ker ga organizatorji v Parizu za razliko od prejšnjih v Tokiu niso uvrstili v olimpijski seznam, medtem ko so obdržali deskanje na valovih, rolkanje in športno plezanje. Vse tri omenjene športne panoge so postale stalne, medtem ko so organizatorji naslednjih iger v Los Angelesu poskrbeli za nove športne olimpijske panoge. V spored se bosta znova vrnila bejzbol in softbol, olimpijski prvaki pa bodo znani še v flag footballu, lacrossu, skvošu in kriketu, medtem ko na igrah čez štiri leta po pariški avanturi ne bo več brejkinga, ki je disciplina Plesne zveze Slovenije. Organizatorji iger imajo namreč v sodelovanju z Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK) nekaj prostih rok pri izbiri olimpijskih športov. Ameriški organizatorji so jih določili devet, a se morali odločiti za pet, tako da olimpijske luči znova ali prvič ne bodo ugledali brejking, karate, kikboks in motoristični športi.

41 športnih panog bo v naslednjem olimpijskem ciklusu imelo status olimpijskih športov znotraj krovne slovenske športne organizacije. Nove panoge bodo postale bejzbol in softbol, skvoš ter flag football, Plesna zveza Slovenije pa se seli med neolimpijske športe, priznane s strani MOK.

OKS vsem pojasnil smernice delovanja

Vse nacionalni panožni olimpijski komiteji morajo imeti po statutu na volilnih skupščinah več kot polovico glasov iz olimpijskih športov. Ali to pomeni, da bodo znotraj olimpijske novi predstavniki olimpijskih športov, medtem ko se bodo vsi tisti, ki niso več preselili v neolimpijske športe, smo vprašali Uroša Mohoriča, direktorja sektorja za šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez. »Kot prvo bi poudaril, da mora biti vsaka športna panoga članica OKS. Da to postane, mora izpolnjevati določene pogoje, med drugim mora imeti vzpostavljen tekmovalni sistem ter imeti tekmovanja v državnem prvenstvu v mlajših kategorijah. Pet novih olimpijskih športov postavlja panoge v različne pozicije glede na članstvo v komiteju.«

Uroš Mohorič, direktor sektorja za šport pri OKS - ZŠZ: »Flag football je imel pred sprejetjem v olimpijsko druščino podoben status kot denimo kegljanje ali balinanje, ki nista olimpijska športa. Torej je imel status priznanih neolimpijskih športov s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja. «

Mohorič poudarja, da so se na OKS – ZŠZ kmalu potem, ko so bili določeni novi olimpijski športi, dobili s predstavniki vseh petih zvez ter jim pojasnili, kakšen je njihov specifični položaj. Vsem so dali smernice delovanja v prihodnosti. Ker kriket in lacrosse nimata vzpostavljenega tekmovalnega sistema, nista člana krovne slovenske športne organizacije. Bejzbol in softbol pravila kot nekdanja olimpijska športa dobro poznata, flag football ima vzpostavljen tekmovalni sistem, skvoš pa ima med vsemi novimi panogami v Sloveniji najbolje vzpostavljen sistem, čeprav bo prvič ogledal olimpijsko luč sveta.

športna panoga je začasno izključena iz olimpijskega programa naslednjih iger v Los Angelesu. O usodi boksa bodo ponovno razpravljali prihodnje leto, ko lahko borilno panogo znova priključijo olimpijski druščini.

Lacrosse v Sloveniji le na rekreativni ravni

»Flag football je imel pred sprejetjem v olimpijsko druščino podoben status kot denimo kegljanje ali balinanje, ki nista olimpijska športa. Torej je imel status priznanih neolimpijskih športov s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja. Največ dela za članstvo v Olimpijskem komiteju Slovenije čaka lacrosse, ki v Sloveniji praktično ni prisoten, obstajajo le posamezniki, ki se enkrat tedensko dobivajo na rekreativnem nivoju. Nekoliko bolje organiziran je kriket. Poudaril bi, da na olimpijskem komiteju ne delamo razlik med športnimi panogami ter se veselimo vsakega novega člana,« poudarja Uroš Mohorič.

75 držav na štirih celinah mora biti vključenih v športni panogi, da izpolnjuje kriterije Mednarodnega olimpijskega komiteja za vstop v olimpijsko športno druščino.

Ker je brejking izpadel iz olimpijskega programa, je Plesna zveza Slovenije izgubila svoj glas znotraj olimpijskih športov ter se v novem mandatu seli med neolimpijske športe, ki jih priznava MOK. V zadnjem olimpijskem ciklusu je bilo znotraj OKS – ZŠZ 39 športnih zvez, ki so tvorile 51 odstotkov glasov, po novem jih bo 41. 

Priporočamo