Na newyorških športnih stavnicah še vedno sanjajo leto 2015, ko je Odprto prvenstvo ZDA v tenisu osvojila popolnoma nefavorizirana Italijanka Flavia Pennetta. Za njeno zmago je bilo na stavnicah za 1 vloženi dolar ponujenih 15.000 dolarjev, pa ni stavil nihče. Leto kasneje se je Pennetta poročila z rojakom, »enfant terible« svetovnega tenisa, pet let mlajšim Fabiom Fogninijem, s katerim imata tri otroke. Letos stave tako v moški kot ženski konkurenci niso tako zanimive in precej slabše donosne.

Že v četrtfinalih so se znašla imena, med kateri bi lahko vsak osvojil turnir. Arina Sabalenka, Iga Swiatek in Karolina Muchova kot edina nepostavljena ter Jannik Sinner in Danil Medvedjev sicer rahlo odstopajo, a so Američani prepričani, da bodo pokal dvignili oni. Enega finalista že imajo zanesljivega, saj se bosta v petkovem polfinalu pomerila domačina Frances Tiafoe in Taylor Fritz. Američana sta oba stara 26 let, kar je tudi edina njuna skupna točka. Medtem kot je Frances sin revnih priseljencev iz Siera Leoneja brez športnega pedigreja, je Taylor potomec bogate ameriške družine, ki je med drugim ustanovila znamenito Macy,'s, največjo veleblagovnico na svetu, med njegovimi predniki pa so sami športni asi od plavalcev do teniških igralcev. V njunih medsebojnih dvobojih je 6:1 za Fritza.

Ko se je domačinka Emma Navarro z zmago proti Španki, Cicipasovi izbranki, Pauli Badosa uvrstila v polfinale letošnjega zadnjega grand slama, so Američani šele preboleli, da je 23-letnica že v tretjem krogu izločila tri leta mlajši rojakinjo, lansko zmagovalko OP ZDA, tako zelo priljubljeno Coco Gauff. Navarro svoje nasprotnice uničuje z izjemno nizko sprejetimi žogicami, ki ji vrača tako hitro, da je sicer zanesljiva Gauff v njunem dvoboju v obupu naredila rekordnih 19 dvojnih napak pri servisu in naštela kar 60 neizsiljenih napak, Badoso pa je spravila tako ob živce, da je v nemoči nekaj točk pred porazom začela nabirati solze v očeh.

Leta 2009, ko je na OP ZDA izjemno priljubljeni Argentinec Juan Martin del Potro premagal Švicarja Rogerja Federerja v petih nizih, se je v Braziliji rodil Luis Guto Miguel, ki je letos v mladinskem delu newyorškega grand slama izpadel v drugem krogu proti tri leta starejšemu Turku Atakanu Karahanu. Med njunim dvobojem je ob igrišču vseeno zbrala elita opremljevalcev, trenerjev, fotografov in snemalcev, kajti mladi Guto, originalno August, naj bi postal novi veliki Carlos Alcaraz. Trenutno zelo nesrečnemu Špancu so po izpadu že v drugem krogu letošnjega zadnjega grand slama oboževalci pisali, da naj se preimenuje v Nadalcaraza, pa bo šlo.

Mladinski grand slami niti slučajno niso več samo spremljevalni program velikih turnirjev, pač pa neizprosen lov na mlade talente. Med dečki ob Brazilcu Gutu izstopata še Norvežan Nicolai Budkov Kjaer in Švicar Henry Bernet, pri dekletih pa Iva Jović, Američanka z mamo iz Splita in očetom Srbom, ki je v New Yorku nastopila tako v mladinski kot članski konkurenci, in izjemna 15-letna Britanka Hannah Klugman, ki je bila že pred OP ZDA na WTA lestvici na 524. mestu. Prava senzacija sta 14-letni kot jajce jajcu podobni si dvojčici Annika in Kristina Penickova, Američanki iz češke družine, ki je že nekaj rodov zapisana tenisu. In kje ste Slovenci, naju v New Yorku neprestano sprašujejo novinarski kolegi z vsega sveta. Ne znava odgovoriti, se oproščava!

Dvanajst finalnih dni je naslov. takšen je dokumentarnega filma o neponovljivem Švicarju Rogerju Federerju, ki je v New Yorku dvignil precej prahu, zlasti po odgovoru na vprašanje, zakaj se ob njem kot edini pojavlja še Rafael Nadal – kje je Novak Đoković?: »Midva nisva potrebovala tretjega!«. Kljub temu Srb ostaja v vrhu svetovnega tenisa, onadva pa ne. Bolj prisrčna izjava je uspela Janniku Sinnerju, ko je bil v prijateljskem razgovoru vprašan, zakaj je s smučanja presedlal na tenis. »Na snegu sem se hudo bal hitrosti in dolgih terenskih skokov,«, je odgovoril Italijan, ki je bil pri enajstih letih državni prvak v veleslalomu.

Izidi četrtfinala, ženske: Navarro (ZDA, 13) – Badosa (Špa,26) 6:2, 7:5, Sabalenka (Blr, 2) – Qinwen (Kit, 7) 6:1, 6:2; moški: Fritz (ZDA, 12) – Zverev (Nem, 4) 7:6 (2), 3:6, 6:4, 7:6 (3), Tiafoe (ZDA, 20) – Dimitrov (Bol, 9) 6:3, 6:7 (5), 6:3, 4:1, predaja. 

Priporočamo