Do začetka sezone jih bodo odigrali predvidoma še sedem, vrhunec pa bo na začetku septembra, ko bodo na mednarodnem turnirju v Stožicah poleg gostiteljev igrale tudi tri ekipe iz evrolige: grški Panathinaikos, turški Anadolu Efes in nemški Bayern. Mitrović se pripravljalnega obdobja veseli in pravi, da bo šele po njem lahko podal resnejšo napoved o tekmovalnih ciljih v prihajajoči sezoni.

Na začetku priprav ste lahko pozdravili vse košarkarje, na katere boste računali v novi sezoni. Kako pomembno je uvodno obdobje?

Na začetku smo naredili teste pri vseh igralcih in imeli nekaj individualnih treningov, zdaj smo v Kranjski Gori krepko zavihali rokave. Uvodno obdobje je namenjeno predvsem spoznavanju igralcev in strokovnega štaba. Trudili smo se, da v okviru zmožnosti naredimo dobro igralsko selekcijo. Kot sem rekel že v uvodnem druženju z mediji, smo gledali, da imajo igralci kakovost in da so predvsem motivirani ter lačni uspeha in dobrih rezultatov. Ekipa mora imeti pravo energijo in kakovost. Le tako lahko v prihodnosti ustvari tudi dober rezultat, ki je nekaj, zaradi česar seveda vsi delamo v športu. Naš cilj je, da naredimo čvrsto in homogeno ekipo, ki bo proti vsakemu nasprotniku krenila po zmago.

Je moštvo za prihajajočo sezono dokončno sestavljeno ali ste si pustili še kaj prostora v klubskem proračunu za še kakšno morebitno okrepitev?

Za zdaj je ekipa za novo sezono dokončna sestavljena. Proračun nam ne dovoljuje, da bi iskali še kakšnega igralca. Nikoli pa ne veš, kaj se lahko zgodi. Ekipo smo sestavili precej na hitro. Ko nimaš na voljo veliko denarja, se poskušaš pač znajti na drugačne načine. Strokovno vodstvo je kakovostno in ima veliko izkušenj, oboje pa je zelo pomembno. Podobno kot v vsakem drugem poslu je seveda mogoče, da smo naredili tudi kakšno napako. Toda po drugi strani upam, da ne, saj na papirju vsi igralci ustrezajo našim kriterijem. Skratka, vse je novo, novi igralci, novi ljudje. Je veliko neznank, vendar sem seveda optimist.

O ciljih vedno govorim, ko se začne sezona. V tridesetih letih kariere sem vedno najprej počakal, da je minilo pripravljalno obdobje. Takrat spoznaš igralce, vidiš, kako so se ujeli in česa so sposobni. Ko si ustvarim sliko, potem lažje govorim o ciljih. Vsekakor ne želim ustvarjati alibija, da je ekipa nova in da bomo potrebovali čas.

Ob imenovanju za glavnega trenerja niste želeli govoriti o ciljih v prihajajoči sezoni. Lahko to storite zdaj, ko veste, kakšne igralce imate na voljo?

O ciljih vedno govorim, ko se začne tekmovalna sezona. V tridesetih letih kariere sem vedno najprej počakal, da je minilo pripravljalno obdobje. Takrat spoznaš igralce, vidiš, kako so se ujeli in česa so sploh sposobni. Ko si ustvarim sliko, potem seveda lažje govorim o ciljih. Vsekakor ne želim ustvarjati alibija, da je ekipa nova in da bomo potrebovali čas. Čeprav je to res, toda naša naloga je, da smo pripravljeni od prvega dne sezone. Tudi v primeru, če se zgodijo nepredvidljive stvari. Le za primer: Gregor Glas je marljivo delal vse poletje, se v ta namen odrekel tudi igranju v reprezentanci, nato pa je med testiranji začutil bolečine v stegenski mišici in bo moral nekaj časa delati po prilagojenem programu. Zelo žal mi je zanj, saj je v delo vložil resnično veliko truda in časa. Kakor koli, tako liga Aba kot evropski pokal bosta v prihodnji sezoni izredno močni tekmovanji. V evropskem pokalu so ekipe, ki imajo evroligaški proračun, kot so Valencia, oba Hapoela in še nekateri drugi. Vendar nas to ne zanima. Če ustvarimo dobro sinergijo in kemijo, potem bomo lahko konkurenčni prav vsakomur. Veseli me, da igralcem v očeh vidim željo po trdem delu in motivacijo. To je dobra osnova za uspešno sezono.

Lahko Cedevita Olimpija v ligi Aba osvoji tretje mesto za Crveno zvezdo in Partizanom?

Poudarjam, prezgodaj je še, da bi govoril o tem. O proračunih Crvene zvezde in Partizana nima smisla govoriti. Potem je tu Budućnost, pa zdaj Dubaj, ogromen proračun ima tudi novinec Spartak iz Subotice in še nekateri drugi klubi. Počakajmo, da uskladimo ekipo in da mine nekaj časa. Za zdaj ne poznamo niti dokončnih postav nasprotnikov. Lahko sem zelo velik optimist in govorim o prvih mestih, toda realno bi bili že končnici v obeh tekmovanjih, v evropskem pokalu in ligi Aba, dober začetek. Potem pa naprej. Ekipa mora skozi vso sezono rasti in se razvijati. Računam prav na vse igralce, ki jih imam v moštvu, ne samo na recimo osmerico. Tako sem deloval povsod, kjer sem bil v vlogi trenerja. Igrati moramo namreč z visoko intenzivnostjo na obeh straneh igrišča, ko je tako, pa pride prav vsak igralec.

Lahko sem zelo velik optimist in govorim o prvih mestih, toda realno bi bili že končnici v obeh tekmovanjih, v evropskem pokalu in ligi Aba, dober začetek. Potem pa naprej. Ekipa mora skozi vso sezono rasti in se razvijati. Računam na vse igralce, ki jih imam v moštvu, ne samo na recimo osmerico.

Kaj zahtevate od vsakega igralca v svojem moštvu od prvega do zadnjega dne?

Kot je rekel trener Gregg Popovich, od katerega verjamem, da smo se vsi učili – nihče ne sme biti nad ekipo. Vsak igralec je del moštva in mora poskrbeti, da v sodelovanju z drugimi dvigne raven igre ekipe. To je moj osnovni princip. V dosedanji trenerski karieri sem pogosto deloval tako, da sem imel iz sezone v sezono povsem novo ekipo. Tudi igralci, ki so dobro igrali, so potem sredi sezone odhajali. Toda to je po drugi strani tudi dobro, ker pomeni, da so se trudili in s tem tudi pripomogli moštvu. Če pa je dober rezultat, se dvignejo vsi. 

Jaka Blažič želel ostati, njegova reprezentančna prihodnost negotova

Pomembno vlogo v prihajajoči tekmovalni sezoni bo pri Cedeviti Olimpiji imel znova Jaka Blažič, vendar se utegne njegov igralni čas zaradi kroničnih težav s hrbtom nekoliko zmanjšati. »Želel sem ostati v Ljubljani, podobno sta razmišljala tudi novi trener in uprava, tako da smo se hitro dogovorili. Smo spočiti, sveži in pripravljeni na delo. Zelo pomembno je, da imamo pravo mentaliteto od prvega dne, da počasi napredujemo in pridemo do začetka sezone kar se da dobro pripravljeni,« pravi 34-letni Blejec, ki je v letošnji sezoni prav zaradi ponavljajočih se težav s hrbtom izpustil reprezentančno akcijo.
Kako pa bo z igranjem za izbrano vrsto Slovenije vnaprej? Blažič je ostal skrivnosten. »Proti koncu sezone sem znova začutil bolečine. Zato sem izkoristil poletje in obnovil telesno pripravo ter se posvetil rehabilitaciji. Za zdaj sem dobro in pripravljen na napore. Reprezentanca? Težko zdaj govorim o tem. Če bo zdravje služilo, zagotovo, ampak bomo videli. Šel bom iz dneva v dan, ko bo prišel čas, pa bomo seveda govorili tudi o tem.« Ob tem velja omeniti, da je Olimpija, tako kot je že navada v zadnjih sezonah, pred novo povsem spremenila igralsko zasedbo. Od košarkarjev, ki so igrali v minuli sezoni, so namreč ostali le štirje: Jaka Blažič, Gregor Glas, Rok Radović in DJ Stewart.

Priporočamo