Potem ko so med poletjem zamenjali kopico igralcev in v ligi ABA na uvodu klonili proti Dubaiu, kasneje pa še proti Splitu, si nihče ni predstavljal, da bi bila lahko Crvena zvezda hit začetka sezone v košarkarski evroligi. A zgodilo se je ravno to. Zmaga v prvem krogu proti novincu v najelitnejšem evropskem tekmovanju Parisu je moštvu grškega trenerja Ioannisa Sfairopoulosa dala krila, nato pa sta padla še Baskonia in nazadnje Fenerbahče. Ravno z zmago v Carigradu so rdeče-beli najbolj opozorili nase, saj so nasprotnika porazili s kar 19 točkami razlike. Že danes čaka Crveno zvezdo nov velik izziv, saj v goste prihaja Barcelona.

Ključ do izjemnega vstopa Crvene zvezde v letošnjo sezono evrolige je vsekakor obramba. Moštvo trenerja Sfairopoulosa po treh krogih povprečno na tekmo prejema najmanj točk, in sicer 68,3 na tekmo, Fenerbahčeju pa so dovolili zgolj 57 točk. »Od prvega dneva, ko smo se zbrali na pripravah, smo postavljali obrambo v ospredje. Vedeli smo, da smo lahko na tak način najbolj nevarni in neugodni za nasprotnike. Zdaj se počasi kažejo sadovi našega dela. Pustiti Fenerbahče na vsega 57 točkah na njihovem parketu je velika stvar. Ob tem smo jih prisilili v kar 18 izgubljenih žog. Dobra obramba nas drži v igri tudi takrat, ko pridejo v napadu težki trenutki in ne zadevamo metov,« je razpredal trener Ioannis Sfairopoulos.

Ob odličnih tujcih je zaenkrat prvo ime Crvene zvezde Nemanja Nedović, ki povprečno na tekmo dosega 15,7 točke in je najboljši strelec moštva. Kljub sanjskemu začetku evropske sezone pa se pri beograjskem velikanu ne prepuščajo evforiji. Zavedajo se, da je sezona v evroligi izjemno dolga in da se lahko stvari v trenutku spremenijo. »Kdor slavi po vsega treh tekmah, ne gleda stvari na pravi način. Tekem je še ogromno. Redni del evrolige je maraton in ne sprint. Z nogami moramo ostati trdno na tleh, še naprej garati na treningih in se učiti eden od drugega, saj smo na novo sestavljeno moštvo. Nikoli pa ne smeta manjkati želja in borba, kar me niti ne skrbi, saj se igralci zelo dobro zavedajo, kako pomemben dres nosijo,« je še dodal Sfairopoulos.

Navijači Crvene zvezde pa se lahko veselijo še zaradi novice, da naj bi se v kratkem moštvu pridružil srbski reprezentant Filip Petrušev. Košarkar Olympiakosa je bil želja beograjskega kluba že pred kratkim, a sta njegov prihod preprečili poškodbi Moustaphe Falla in Nikole Milutinova. Če bo Petrušev dejansko prestopil v Crveno zvezdo, pa bo lahko zaradi pravil evrolige zanjo zaigral šele na začetku druge polovice rednega dela sezone, torej v 18. krogu. 

Cedevita Olimpija gostuje pri Igokei​

Po dveh uspešnih domačih tekmah, ko so na kolena spravili Split in Lietkabelis, bodo košarkarji Cedevite Olimpije na delu že danes. Ob 17. uri bodo z gostovanjem pri Igokei odprli 5. krog v ligi ABA. Ljubljančani na za njih vedno neugoden teren potujejo samozavestni, a z zavedanjem, da jih proti moštvu Nenada Stefanovića, ki nastopa tudi v Fibini ligi prvakov, čaka izjemno težko delo. Igokea ima prav tako kot zmaji zaenkrat na računu po zmagi in poraza. Na začetku so ugnali Split in Zadar, nato pa klonili proti Budućnosti in Crveni zvezdi. »Smo v napornem ritmu tekem, ko časa za trening praktično nimamo. Tako težko odpravljamo napake, se pa o njih veliko pogovarjamo in igralcem kažemo posnetke. Trenutno smo najbolj ranljivi v skoku, saj jih naši nasprotniki pobirajo veliko v napadu. Z določenimi pravili in pogostim ponavljanjem se to da odpraviti, a kot rečemo nam manjka treningov. Me pa veseli, da smo pravo moštvo, kar igralci dokazujejo iz dneva v dan. Zato imam tudi upanje, da lahko izničimo pomanjkljivosti v igri. Igokea ima ekipo, ki je podobna nam, z vzponi in padci. V moštvu je polno igralcev z izkušnjami iz lige ABA, kar nam trenutno predstavlja največje težave. Ob tem je v Laktaših vedno neugodno gostovati,« je misli strnil začasni trener Olimpije Đorđe Adžić. Liga ABA, 5. krog, danes ob 17. uri: Igokea – Olimpija, ob 19. uri: FMP – Cibona, sobota ob 17. uri: Mornar – Borac, ob 19. uri: Split – Mega, nedelja ob 17. uri: Dubai – Spartak, ob 19. uri: Zadar – Partizan, ob 21. uri: Krka – S. Centar, ponedeljek ob 19. uri: Budućnost – C. zvezda.

Priporočamo