Dikembe Mutombo je v hišo slavnih lige NBA prišel kot eden najboljših obrambnih igralcev vseh časov v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Pod koši je bil zavoljo svojih blokad strah in trepet za vse napadalce. Njegov vzdevek je bil Mount Mutombo (gora Mutombo, op. p.). Rojen je bil v Demokratični republiki Kongo, 18 let pa je bil član različnih ekip v NBA.

Kariero je začel pri Denver Nuggets, nato pa je branil barve Atlanta Hawks, Philadelphia 76ers, New Jersey Nets, New York Knicks in Houston Rockets. Osemkrat je nastopil na tekmi zvezd, štirikrat je bil izbran za najboljšega obrambnega igralca lige, s čimer si rekord deli z Benom Wallacom in Rudyjem Gobertom, dvakrat pa je bil tudi najboljši skakalec lige. Njegovo povprečje v ligi NBA je 9,8 točke, 10,3 skoke in 2,8 blokade.

»Dikembe Mutombo je bil večji od življenja. Na parketu se ga bomo spominjali kot enega najboljših blokerjev in obrambnih igralcev v zgodovini košarke. Izven košarkarskih igrišč pa je srce in dušo pustil pri pomaganju tistim, ki so bili tega potrebni,« je med drugim ob tragičnem dogodku povedal komisar lige NBA Adam Silver

Priporočamo