Redko se zgodi, da kakšen od ameriških košarkarjev po igranju v Evropi najde mesto v ligi NBA in nato celo odigra vidno vlogo pri osvajanju naslovov prvaka v najmočnejši ligi na svetu. Takšna je zgodba Dannyja Greena, 37-letnega branilca, ki je pred dnevi oznanil, da zaključuje kariero. Je eden od le štirih igralcev v zgodovini, ki je postal prvak s tremi različnimi ekipami – San Antonio (2014), Toronto (2019) in LA Lakers (2020). To je uspelo še Robertu Horryju, Johnu Salleyju in LeBronu Jamesu. Njegovo povprečje na 832 tekmah v ligi NBA je 8,7 točke in 3,4 skoka na tekmo. Del kariere je preživel tudi v Ljubljani pri Olimpiji.

Čeprav je Danny Green košarkarsko znanje pridobival na sloviti univerzi North Carolina, s katero je osvojil tudi naslov prvaka v ligi NCAA in pri tem odigral pomembno vlogo, ga je Cleveland na naboru leta 2009 izbral šele kot 46. Vanj niso preveč verjeli, saj so ga odpustili že po prvi sezoni. Tudi pri San Antoniu se v prvo ni znašel in tam preživel zgolj šest dni, v drugo pa je v ligi NBA prišlo do »lockouta«. Trener moštva iz Teksasa Gregg Popovich mu je svetoval, da gre samozavest, ki mu jo je primanjkovalo, dvigovati v Evropo, bojda pa za to priporočil ravno Saša Filipovskega, ki je takrat vodil Olimpijo. V novem okolju se sicer Green ni povsem znašel, a v Stožicah vseeno nakazal, da gre za izjemnega obrambnega igralca in strelca za tri točke. »Vsak igralec, ki prvič zamenja okolje, potrebuje čas. Tako tudi Green, ki pa je dokazal, da je eden tistih Američanov, ki imajo glavo na mestu,« je tedaj povedal Sašo Filipovski.

Trdo delo je očitno obrodilo sadove. Po štirih mesecih v Ljubljani se je Green ob koncu »lockouta« vrnil v San Antonio, kjer je dobil mesto v prvi peterki in visoko minutažo. Leta 2014 se je veselil prvega naslova prvaka v ligi NBA, ko je San Antonio v finalu ugnal Miami. Poleti 2018 je bil v paketu s Kawhijem Leonardom poslan v Toronto, kjer je odigral eno ključnih vlog pri prvem pohodu kanadskega moštva na tron lige NBA v zgodovini tekmovanja. Dve leti kasneje mu je do šampionskega prstana uspelo priti še z LA Lakers v posebni sezoni, ki so jo zaradi pandemije koronavirusa končali v mehurčku na Floridi. Do konca kariere je nato nosil še drese Philadelphie, Memphisa in Clevelanda.

»Vedel sem, da bo ta dan nekoč prišel, a je vseeno težko. Košarka je moje življenje, omogočila mi je, da sem videl ves svet in spoznal številne čudovite ljudi. Veselim se prihodnosti in izzivov, ki jih prinaša,« je med drugim ob slovesu od aktivne kariere povedal Danny Green

Olimpija gosti Split

Cedevita Olimpija bo danes v Tivoliju proti Splitu znova brez trenerja Zvezdana Mitrovića, ki je moral zaradi bolečin v hrbtu na manjši operativni poseg. »Split je zelo neugodna ekipa, ki je nazadnje ugnala Crveno zvezdo. Gre za atipično ekipo, še posebej po poškodbi Barreta Bensona, saj zdaj igrajo z nizko postavo in so posledično v napadu še bolj nevarni. Za nas je najbolj pomembno, da prepoznamo, kaj igrajo v napadu, da nadzorujemo skok v napadu, hkrati pa, da tudi mi v napadu prepoznamo, kako oni igrajo v obrambi, kjer so lahko agresivni pri 'pick and roll' igri, obenem pa lahko z nizko postavo veliko prevzemajo,« pravi začasni trener Olimpije Đorđe Adžić.

Liga ABA, 4. krog: Cibona – Krka 74:81, sobota ob 16. uri: Olimpija – Split, S. centar – Partizan, ob 18.30: C. zvezda – Igokea, ob 20. uri: Zadar – Budućnost, nedelja ob 12. uri: Mega – Mornar, ob 19. uri: Borac – Dubai, ponedeljek ob 18.30: Spartak – FMP.

Priporočamo