Želja je bila ogromna in prvih 20 minut je kazalo odlično. A nato je na površje priplavala kakovost, ki je enostavno na strani Kanade. Slovenija je na četrtfinalnem obračunu na svetovnem prvenstvu na parketu Mall of Asia Arene pustila zadnje atome moči, a morala na koncu priznati, da je bil nasprotnik tokrat boljši. Kanadčani so v drugem polčasu kaznovali vsako napako Slovenije, obenem pa igrali agresivno obrambo. Takšna kombinacija pa na reprezentančnih turnirjih pogosto prinaša odličja. Pri Kanadi je blestel Shai Gilgeous-Alexander, ki je 31 točkam dodal deset skokov in štiri asistence. Slovenijo jutri ob 14.30 čaka dvoboj z Litvo, po katerem bo jasno, ali bodo v soboto igrali za končno peto ali sedmo mesto. Drugi par je Italija – Latvija (10.45).

Čvrsta igra Kanade

Kako močno je slovenski zvezdnik Luka Dončić na Filipinih, kjer je košarka izjemno popularna, priljubljen, je bilo moč občutiti že pred tekmo. Medtem ko je bila Mall od Asia Arena na prvih treh četrtfinalnih obračunih polovično polna, saj so cene vstopnic za tamkajšnjo prebivalstvo predrage, je bila na tekmi med Slovenijo in Kanado praktično polna. V njej pa večina ljubiteljev Dončića z njegovimi dresi, ki so večkrat med obračunom začeli skandirati »Luka, Luka«. Kanadčani so se košarkarja Dallasa lotili s tesnim pokrivanjem, za kar je skrbel Dillon Brooks, ob blokih pa so ga ves čas prevzemali. A Slovenci so bili na to pripravljeni, saj so po uigranih akcijah izjemno zadevali za tri točke. Prednjačila sta Klemen Prepelič in Aleksej Nikolić. Na drugi strani so tudi Kanadčani izvrstno igrali v napadu, zato je bila to tekma za košarkarske sladokusce. Izstopal je Shai Gilgeous-Alexander, ki je do točk prihajal z neverjetno lahkotnostjo. Moštvi sta ves prvi polčas bili enakovreden boj, le enkrat je Kanadi uspel nekoliko večji delni izid 8:0, in to v trenutku, ko je Dončić zaradi pritoževanja pri delilcih pravice prejel tehnično napako. Tokrat so se Slovenci hitro pomirili, se znova osredotočili na igro in do glavnega odmora ujeli nasprotnika. Za tri točke so zadevali s 57-odstotno natančnostjo, saj so bili iz 17 poizkusov uspešni desetkrat.

A prav tu je tičala največja bojazen pred nadaljevanjem, ki se je uresničila. Ko je Kanada še bolj pritisnila v obrambi, se je met od daleč Sloveniji ustavil, prednost nasprotnika pa je začela naraščati. Košarkarji v rdečih dresih so v prvi polovici tretje četrtine naredili delni izid kar 19:5, selektor Sekulić in igralci pa so se znova bolj kot z lastno igro ubadali s sodniki. Slovenci v napadu niso imeli rešitev, a se jim je naposled le nekoliko znova odprl met, posledično pa so pred zadnjo četrtino prednost znižali na devet točk. Jasno je bilo, da Slovenija za preboj v polfinale potrebuje najboljših deset minut na svetovnem prvenstvu, a so kapetan Kelly Olynyk in soigralci hitro pogasili iskrico. Na delni izid nasprotnika 0:7 so odgovorili z enakim na začetku zadnje četrtine, nato pa nadaljevali s čvrsto igro, ki je predpogoj za vrhunski rezultat. Sredi četrtine je bil zaradi tehnične napake, pred tem je že na začetku tekme dobil nešportno osebno napako, izključen Brooks, a mu je po drugi tehnični kmalu sledil tudi slovenski kapetan Dončić in sanj o boju za odličja na svetovnem prvenstvu je bilo konec.

Zaradi velike želje težko nadzorujejo čustva

Kljub razočaranju reprezentanti Slovenije po tekmi izgovorov za poraz niso iskali. Športno so priznali, da je bila Kanada boljša. »Kanada je igrala odlično in izredno fizično. Imajo enega najboljših igralcev na svetu Gilgeousa-Alexandra, ki ga je skoraj nemogoče zaustaviti. Odlično je igral tudi Brooks, ki ga veliko ljudi ne mara, a sam ga spoštujem, saj je v nekaterih stvareh odličen. Vseeno sem ponosen na našo ekipo, saj smo dali od sebe sto odstotkov in smo zato igrišče zapustili z dvignjeno glavo. Težko je, ker si v dresu z državnim grbom močno želimo uspeha. Poleti se odpovemo času z družinami, da smo skupaj in predstavljamo državo. Ob tem pridejo na površje čustva, ki jih pogosto težko nadzorujem. Zmotilo me je, ko je eden od sodnikov enemu od naših igralcev rekel, da ne bodo več piskali osebnih napak nad menoj, ker se stalno pritožujem. Res je, da veliko govorimo, a to se mi ni zdelo pošteno,« je misli strnil Luka Dončić. »Zelo slabo smo odprli tretjo četrtino. Ni nam uspelo zadevati, ko pa so ušli na deset točk, je vse skupaj postalo težje. O sodnikih ne bom govoril, rekel bi le, da je bilo nekaj odločitev sumljivih. Morali bi iti čez to, a na žalost ni šlo. Prišli smo med osem na svetu, kar ni slabo. Razočaranje je veliko, saj smo želeli v boj za odličja. Kanada je bila enostavno boljša,« je dodal Zoran Dragić.

Selektor Aleksander Sekulić meni, da je Slovenijo uspeha stala slaba tranzicijska obramba v drugem polčasu. »V prvem polčasu smo igrali odlično, nato pa v tretji četrtini dopustili Kanadi, da je dala veliko točk iz protinapadov. Na drugi strani se je nam ustavil met, velikokrat smo zgrešili tudi, ko smo bili odprti. Na koncu lahko rečem, da je prevladala atletska sposobnost nasprotnika. Ponosen sem na igralce. Kar so naredili, je več kot izjemno. Igrali smo boljše, kot sem glede na vse okoliščine pričakoval. Izjemen občutek je bil tudi, da je za nas navijala celotna dvorana. Le nekaj je bilo takih, ki jim nismo bili všeč, a nimamo kaj,« je Sekulić med vrsticami zbodel delilce pravice, nato pa v bran vzel Dončića. »Luka stalno dobiva udarce po telesu. Ker ima žogo veliko časa v rokah, so ti resnično pogosti. Nekdo, ki ni nikoli igral, tega morda ne razume, a je frustrirajoče. To te utrudi, nato pa na površje privrejo čustva, ko sodniki udarcev vedno ne sankcionirajo.«

Priporočamo