Po izpadu v četrtfinalu za Slovenijo, Litvo, Latvijo in Italijo sledijo najtežje tekme na svetovnem prvenstvu, saj igrajo za razvrstitev od 5. do 8. mesta. Tekme, ki so vsem odveč, saj v tokratnem primeru ne odločajo praktično o ničemer. Evropska potnika na olimpijske igre sta namreč znana – Srbija in Nemčija. Ostali bodo morali naslednje leto med 2. in 7. julijem v kvalifikacije. Čeprav je Latvija v četrtfinalu klonila isti dan kot Slovenija, je proti Italiji po 24 urah zbrala moč in zmagala s 87:82. Podobno ni uspelo kapetanu Luki Dončiću in soigralcem, ki so proti Litvi praktično celotno tekmo zaostajali in na koncu tretjič zapored klonili in tretjič zapored prejeli 100 točk. V soboto jih ob 10.45 na tekmi za sedmo mesto čaka Italija.

Brez prave energije

Na tekmi brez pritiska sta tako Slovenija kot Litva igrali sproščeno in navduševali predvsem z napadalnimi akcijami. A je hitro postalo očitno, da so imeli nasprotniki dan več počitka, v katerem so lahko predelali poraz proti Srbiji in si nekoliko odpočili. Slovenija tega razkošja ni imela, obenem pa se je pod obročema spopadala z orjakom Jonasom Valančiunasom. Žoga je pri Litvi lepo krožila, z dodatno podajo pa so po večini našli prostega soigralca, zato ni čudilo, da so imeli visok odstotek pri metu za tri točke. Pri Sloveniji je celotna igra bolj kot ne slonela na Luki Dončiću, ki je bil v prvih 20 minutah še razpoložen.

Na odmor so se košarkarji v modrih dresih odpravili z zaostankom desetih točk, sredi tretje četrtine pa se približali celo na minus dve. A nato je sledil mrk, ki ga je nasprotnik dodobra izkoristil. V igri Slovenije sta manjkali prava borbenost in energija, kar je očitno zmotilo tudi selektorja. »A ste se kar predali? Dajmo igrati, kot smo do zdaj na prvenstvu,« je Aleksander Sekulić povedal v eni izmed minut odmora v zadnji četrtini, nato pa je soigralcem nekaj krepkih zabrusil še kapetan Dončić. A razplet je bil takrat že znan, kar pomeni, da ne bo nič od najboljše slovenske uvrstitve na svetovnih prvenstvih. Z zmago v soboto proti Italiji bi jo lahko Slovenija le izenačila.

Aleksander Sekulić:
Ni šlo za pošten boj

»Litva ima za seboj izjemen turnir. V prvem in drugem delu je zmagala vse tekme, nato pa je prišla ena slaba in poraz proti Srbiji, ki jih je izločil iz boja za odličja. Vedeli smo, kako nevarni so pri metih in kako dobro igrajo, a tokrat ni šlo za pošten boj. Igrali smo le 24 ur po porazu proti Kanadi, bili utrujeni in brez prave energije. Litva je imela dan za počitek in pripravo na nas. Bili smo prepočasni v obrambi in mehki pod obročema, na koncu pa za to plačali s porazom,« je dogajanje ocenil Aleksander Sekulić.

Precej slabe volje je bil po tretjem zaporednem porazu Luka Dončić, ki je na parketu preživel kar 37 minut. »Čeprav smo igrali drugo tekmo v dveh dneh, nam ne bi smelo biti težko, saj igramo za slovensko reprezentanco. Smo med osem najboljših ekip na svetovnem prvenstvu in to ni slab rezultat. Je pa res, da je bilo po porazu proti Kanadi težko zaspati in da so bile proti Litvi noge težke. Zdaj se bomo lahko nekoliko odpočili in dobro pripravili na zadnji tekmo prvenstva. Obramba? Največja težava je, ker igramo mehko. Nobenega ne udarimo, vsi pa nas pretepajo,« je povedal kapetan slovenske reprezentance Luka Dončić.

Svetovno prvenstvo, druga tekma za razvrstitev od 5. do 8. mesta: Italija – Litva 82:87. Polfinale, v petek ob 10.45: Srbija – Kanada, ob 14.40: ZDA – Nemčija. x

Priporočamo