Potem ko sta v zadnjih dveh primerih uvodno uradno tekmo sezone za slovenski superpokal odigrala Cedevita Olimpija in Helios, bosta pred letošnjo ekipi, ki sta osvojili največ tovrstnih lovorik – Cedevita Olimpija in Krka. V vlogi favorita so Ljubljančani, ki pod vodstvom trenerja Zvezdana Mitrovića že kažejo drugačen obraz kot v zadnjih dveh sezonah, medtem ko si boljše čase obetajo tudi v Novem mestu pod Dejanom Jakaro, ki snuje načrt za presenečenje.

Mitrović: Naj se dokaž​ejo

Pripravljalno obdobje je bilo za košarkarje Cedevite Olimpije precej naporno. Igralci so se spoznavali med seboj, saj so od lanske ekipe ostali le Jaka Blažič, Gregor Glas, Rok Radović in D.J. Stewart, medtem ko so novinci Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Devin Robinson, DeVante Jones, Brynton Lemar, Martinas Geben, Joan Beringer in Derek Ogbeide, povratnika pa Žiga Daneu in Lovro Gnjidić, ob tem pa morali osvajati tudi taktične zamisli novega trenerja Zvezdana Mitrovića. Kapetan Jaka Blažič je razkril, da je informacij resnično veliko, predvsem izpeljank v napadu, v čemer lahko potegnemo vzporednico z nekdanjim zlatim selektorjem Slovenije Igorjem Kokoškovom. Črnogorski strateg je glede na okoliščine zaenkrat kar uspešen, saj je njegovo moštvo dobilo šest od osmih pripravljalnih obračunov. Klonilo je na preizkušnjah proti evroligašema Panathinaikosu in Bayernu, medtem ko je ugnalo Laško, Budućnost, Split, Mitteldeutscher, Cedevito Junior in Trst.

Ljubljančani so superpokalno lovoriko osvojili v zadnjih petih letih in bodo odločno krenili po šesto zaporedno. »Moramo se dobro pripraviti in odigrati po naših najboljših močeh. Ob omejitvah pri številu tujcev v ekipi za tekme domačih tekmovanj bodo več priložnosti za igro dobili domači igralci. To je priložnost zanje, da se dokažejo. Posebno to velja za igralce, ki so imeli v času priprav težave s poškodbami in niso veliko igrali. Zdaj se ponuja priložnost, da se pokažejo še v boljši luči in se dokažejo tudi meni,« je jasen Zvezdan Mitrović.

12 superpokalnih lovorik ima v vitrinah Cedevita Olimpija. S petimi je na drugem mestu Krka, dve je osvojila Primorska in eno Šentjur.

 

Jakara pričakuje težave

Tudi pri Krki so po odhodu trenerja Gašperja Okorna, ki je pred dvema sezona Novomeščane ekspresno popeljal nazaj med jadransko elito, pošteno zarezali v moštvo. Od lani so ostali Jan Špan, Miha Cerkvenik, Robert Jurković, Bine Plut, Žak Smrekar in Niko Bačvić, medtem ko so novinci Tibor Mirtič, Marc Garcia Antonell, Tayler Persons, Brady Skeens, Jaka Klobučar in Jakob Čebašek. Kot zadnji se je pred dnevi ekipi pridružil Marc Garcia Antonell, 28-letni španski ostrostrelec, ki je v preteklosti nosil drese Barcelone, Burgosa, Rio Breogana in Fuenlabrade, lani pa je bil prvi strelec poljske ekipe MKS Dabrowa Gornicza. V dolenjskem moštvu so bili nad njegovim prihodom navdušeni in so hkrati prepričani, da bo Španec eden od nosilcev igre tudi v Novem mestu.

Krka je v pripravljalnem obdobju stopnjevala formo. Prve tri dvoboje je izgubila (Budućnost, Dubaj, Šenčur), zadnje tri pa dobila (Dinamo, Kormend, Cibona). V Laško se tako ne podaja z vnaprej izobešeno belo zastavo. Trener Dejan Jakara je v zadnjih dneh koval taktiko za presenečenje. »Cedevita Olimpija je favorit. To je povsem druga ekipa, kot je bila lansko sezono. Igrajo drugačno košarko, ki temelji na fiziki, krasi jih tranzicijska igra. To me ne preseneča, saj poznam trenerja in vem, kako želi igrati. S tako igro bomo imeli mi največ težav. Zato moramo na uvodno agresivnost odgovoriti in igrati zelo pametno v napadu. Dobro smo pripravljeni in vemo, za kaj gre. Zadnje dni smo delali na taktiki, s katero bomo poskušali nasprotnika presenetiti.« 

Priporočamo