Dolgo časa je že minilo, odkar se je Cedevita Olimpija na tekmo evropskega pokala lahko podala tako mirno. Ljubljančani so sezono v drugo kakovostnem evropskem pokalu odprli z uspehoma proti Cluju in Venezii, z zmago proti Mornarju v Baru pa prebili tudi led v jadranskem tekmovanju ter si tako dodatno okrepili samozavest. Jasno je, da v zmajevem gnezdu navzlic naštetemu ni vse rožnato in igralce čaka še dolga pot, da v popolnosti osvojijo sisteme trenerja Zvezdana Mitrovića, a signali so pozitivni, še posebej v primerjavi z zadnjima poraznima sezonama. Kapetan Jaka Blažič in soigralci bodo tretjo zaporedno zmago iskali v torek v Ankari, kjer se bodo v 3. krogu evropskega pokala merili s Türk Telekomom.

Zamenjave za Lemarja (še) ni

Čeprav se besede trenerja Mitrovića po predstavi proti Dubaiu zdijo že daljna preteklost, jih je črnogorski strateg izrekel le dober teden dni nazaj. Po porazni igri proti novincu na košarkarski sceni so se očitno igralci med seboj pogovorili ter se zazrli tudi vase, saj je bil odnos že dobrih 48 ur kasneje proti Venezii povsem drugačen. Podobno je bilo v Baru proti Mornarju, kjer je Olimpija vse prej kot blestela. Predvsem je bila neodgovorna pri izgubljenih žogah, a moštvo v nobenem trenutku ni razpadlo in se, kot se je to zgodilo proti Dubaiu, začelo zanašati na individualne poteze, ki ne prinašajo rezultata. Držalo se je kolektivnega pristopa, ki je na koncu prinesel zmago. Kar 30 asistenc je nekaj, kar lahko Mitrovića veseli, obenem pa se črnogorski strateg še kako zaveda, da je prostora za napredek ogromno.

Če igralci na parketu opravljajo svoj posel, pa bi se morali vase zazreti tudi v vodstvu kluba. Besede o ambiciozni Cedeviti Olimpiji ponavljajo pred vsako sezono, a so nato dejstva tista, ki govorijo drugače. Če se je ob združitvi med Olimpijo in Cedevito, najboljšima kluboma iz Slovenije in Hrvaške, na glas govorilo o evroligi, najelitnejšega evropskega tekmovanja zdaj ne upa omeniti več nihče. Danes je v ospredju pogosto izpostavljanje dejstva, da ima nasprotnik višji proračun in da je zato v vlogi favorita. Da Cedevita Olimpija finančno ne more kljubovati najbolj bogatim, je jasno, precej manj pa je razumljivo, da vodilni po poškodbi enega izmed nosilcev Bryntona Lemarja, ki bo odsoten dva meseca, ne reagirajo in zanj pripeljejo vsaj začasne zamenjave, če ne že stalnega dodatnega člana moštva.

Izkoristiti morebitne ponujene priložnosti

Oslabljeno Olimpijo danes v 3. krogu evropskega pokala čaka gostovanje pri moštvu, ki je odlično krenilo v novo sezono. To niti ni presenečenje, saj se je k Türk Telekomu poleti vrnil trener Erdem Can, ki je klub pred dvema letoma popeljal vse do finala evropskega pokala, kjer je bila boljša Gran Canaria slovenskega trenerja Jake Lakoviča. Na uvodu v drugo kakovostno evropsko tekmovanje je turško moštvo na kolena spravilo Lietkabelis in Aris, v domačem prvenstvu pa v 1. krogu porazilo Galatasaray. »Türk Telekom je ekipa, ki je sestavljena za doseganje najvišjih ciljev v evropskem pokalu. Ima visoke ambicije in velja za favorita v naši skupini. Za oboje bo tekma specifična. Obe moštvi imata po dveh odigranih tekmah izkupiček dveh zmag, pa tudi poškodovanega po enega pomembnega igralca v rotaciji. Pri nas to velja za Bryntona Lemarja, pri turški ekipi pa za Vasilisa Charalampopoulosa, ki se je prav tako poškodoval na tekmi prejšnjega kroga evropskega pokala. Türk Telekom je dobra ekipa, z dobrimi igralci, predvsem na zunanjih igralnih položajih. Naši tekmeci so nevarni na obeh straneh igrišča, naša naloga pa je, da izkoristimo priložnosti, ki se nam bodo na tekmi ponudile,« je povedal Đorđe Adžić, ki bo s klopi znova vodil zmaje ob odsotnosti glavnega trenerja Zvezdana Mitrovića.

Evropski pokal, 3. krog, skupina B, danes ob 18. uri: Lietkabelis – Aris, ob 18.30: Türk Telekom – Olimpija, ob 20. uri: Venezia – Bourg, jutri ob 18. uri: Cluj – Valencia, ob 19. uri: Hapoel Jeruzalem – Hamburg. 

Priporočamo