Potem ko je Cedevita Olimpija pred tremi sezonami sprožila pravo košarkarsko evforijo v Ljubljani, saj se ji je odprla pot do samega finala, a je bil nato v četrtfinalu v infarktni končnici v nabito polnih Stožicah boljši Bursaspor, sta bili zadnji dve v evropskem pokalu za zmaje porazni. Na 36 tekmah so zbrali vsega štiri zmage, obakrat zasedli zadnje mesto v svoji skupini, vmes pa imeli ponižujoč niz kar 20 zaporednih porazov. Omenjena evropska blamaža je bila eden glavnih povodov, da so vodilni v klubu posegli po trenerju Zvezdanu Mitroviću, ki je drugo kakovostno evropsko tekmovanje z Monacom že osvojil in ga popeljal v za navijače Olimpije tako želeno evroligo.

32​ porazov na 36 tekmah v evropskem pokalu so košarkarji Cedevite Olimpije zbrali v zadnjih dveh sezonah.

Glavni cilj črnogorskega stratega v letošnji evropski sezoni bo tako izboljšanje rezultatov in uvrstitev v končnico, kar bo vse prej kot lahka naloga. Po novem sistemu, ki ga je vodstvo tekmovanja uvedlo lani, se v izločilne boje iz vsake od dveh skupin s po desetimi klubi uvrsti šesterica. Prva dva neposredno v četrtfinale, preostali štirje pa v dodatne tekme na eno zmago z ekipo iz nasprotne skupine. Tudi v četrtfinalu bodo moštva igrala na eno zmago, polfinale in finale pa na dve. Zmagovalec si pribori pravico nastopa v prihodnji sezoni evrolige, pogojno pa tudi poraženi finalist. Lani sta se v finalu pomerila francoski moštvi Paris in Bourg, z 2:0 v zmagah je bil boljši Paris. Letošnja favorita za končno zmago sta Valencia, ki je zadnji dve sezoni igrala v evroligi, in Hapoel Tel Aviv, ki je kar podvojil klubski proračun. Trenutno znaša skoraj 20 milijonov evrov.

Tekma z Romuni lažja kot z FMP

Po izjemno spodbudnem pripravljalnem obdobju, ko je Cedevita Olimpija klonila le proti evroligašema Panathinaikosu in Bayernu, so Ljubljančani močno razočarali ob vstopu v sezono. Na uvodu v ligo ABA so namreč v nedeljo v Beogradu po katastrofalni igri v drugem polčasu zasluženo izgubili z FMP. V igri Ljubljančanov ni bilo videti agresivnosti in kolektivnosti, ki jih je krasila od prihoda Zvezdana Mitrovića, znova so se zatekali k individualnim vložkom, ki so bili rakova rana v zadnjih dveh sezonah. Črnogorski strateg je sicer že pred gostovanjem pri FMP opozarjal, da so prve tekme vedno neugodne in nepredvidljive. Izrazil je upanje, da je bil poraz v Beogradu za njegove igralce dobra šola.

Z zmagovitim vstopom v evropski pokal bi Olimpija popravila grenak priokus po predstavi proti FMP, a jo čaka težka naloga. Romunski Cluj v evropskem pokalu nastopa tretjo sezono zapored. V prvi je Ljubljančane dvakrat porazil, a se ni uspel prebiti v končnico. Že lani je s povečanim finančnim vložkom zasedel drugo mesto v svoji skupini in se neposredno uvrstil v četrtfinale, kjer jih je izločil London. »Tekma proti Cluju bo za nas lažja, saj smo bili proti FMP v vlogi favorita in je morda to za igralce podzavestno predstavljalo tudi breme. V igri se nam še pojavljajo otroške bolezni, kar je značilno za ekipo, ki je na novo sestavljena in še gradi kemijo na in ob igrišču. Cluj je resen klub, ki dobro dela že nekaj let. Čaka nas težko obdobje, saj so prihajajoči tekmeci na papirju v vlogi favorita. A to ne pomeni nič, iskali bomo kakšno presenečenje, da se dvignemo. Proti Cluju želimo pokazati pravo košarko, kot smo jo na trenutke že v pripravljalnem obdobju. Igralci dobro trenirajo in so zdravi, kar je najbolj pomembno,« je misli pred uvodom v evropsko sezono strnil Zvezdan Mitrović.

Lačni dokazovanja

Da poraz proti FMP igralci niso najlažje »pogoltnili«, je potrdil novinec v moštvu Brynton Lemar. 29-letni izkušeni Američan se zaveda, da moštvo v evropskem pokalu čakajo težki izzivi, a obljublja, da bodo do vsakega pristopili z veliko željo po zmagi. »Zavedamo se, da smo precej boljši od tistega, kar smo pokazali proti FMP. To tekmo smo vzeli kot učno uro. Videli smo, da nam bo težko, če nismo zbrani vseh 40 minut in držimo skupaj. V evropskem pokalu pričakujem, da bomo na vsaki tekmi igrali trdo in vse čas napredovali. Ne bom rekel, da bomo zmagali na vseh tekmah, a zagotavljam, da smo lačni dokazovanja in da nikomur ne bomo vnaprej priznali, da je boljši.« Prva priložnost za dokazovanje je že gostovanje pri Cluju. »Tako kot mi imajo tudi oni na novo sestavljeno moštvo. Igrati bomo morali trdo in bolje odgovoriti na agresivnost nasprotnika kot proti FMP. Dali bomo vse od sebe, da evropski pokal začnemo bolje kot ligo ABA.« 

 

Priporočamo