Če je slovenska košarkarska reprezentanca na prvi tekmi drugega dela svetovnega prvenstva prikazala izjemno predstavo in z zmago proti Avstraliji prišla do četrtfinalne vstopnice, je na drugi proti Nemčiji povsem odpovedala. Poraz s kar 29 točkami razlike nikakor ni dobra popotnica pred današnjim odhodom na Filipine, natančneje v Manilo, kjer bodo izločilni boji. Kapetan Luka Dončić in soigralci, ki so na koncu v skupini K osvojili drugo mesto, so z zanimanjem pospremili tekmo med Kanado in Španijo, saj je bilo od razpleta odvisno, kdo bo iz skupine L nasprotnik v sredo. Če bi zmago slavila Španija, bi se pomerili z Latvijo, a je bila boljša Kanada, ki ob ZDA na papirju velja za glavnega favorita za končno zmago.

Vrhunskih 15 minut Slovenije, nato prosti pad

Če Slovenija pred tekmo z Nemčijo ne bi bila že uvrščena v četrtfinale, bi bilo vprašanje okoli enega glavnih orožij nasprotnika Franza Wagnerja precej bolj aktualno. Košarkar Orlanda v ligi NBA si je namreč na prvi tekmi prvenstva proti Japonski zvil gleženj, od takrat pa ni več igral. Ker tokratni obračun ni odločal o napredovanju, so se v nemškem taboru odločili, da ga preventivno še pustijo na klopi. Podobno je bilo pri Sloveniji, pri kateri je Jaka Blažič zaradi bolečin v hrbtu izpustil drugi zaporedni obračun. Nemčija ni sledila vzoru Avstralije, ki je agresivno podvajala Luko Dončića, zato je zvezdnik Dallasa na začetku tekme trpinčil nasprotnika. Isaac Bonga mu ni bil dorasel nasprotnik, izbranci selektorja Aleksandra Sekulića pa so hitro prešli v vodstvo.

To je očitno v nemškem taboru povzročilo živčnost, saj sta se v eni izmed minut odmora sporekla prvi zvezdnik ekipe Dennis Schröder in selektor Gordon Herbert. Tudi Dončić ni bil povsem miren, saj je moral zaradi krvavitve iz praske na ramenu na klop, a so soigralci poskrbeli za prednost kar 14 točk. V igri Slovenije je delovalo vse, od obrambe do napada, z grobo igro je nemir poskušal vnesti le Moritz Wagner, ki si je izmenjal nekaj udarcev z Dončićem. Nato pa je sredi druge četrtine sledil nerazumljiv mrk. Delovalo je, kot bi se košarkarji v tokrat modrih dresih upehali. »Povsem smo izgubili osredotočenost,« je na minuti odmora bentil Sekulić. Nemci so ponujeno izkoristili, v zadnjih dobrih petih minutah prvega polčasa naredili delni izid kar 18:2 in na glavni odmor odšli s prednostjo štirih točk.

Po 15-minutnem počitku se v igri Slovenije ni spremenilo veliko. Nemci so se razigrali, predvsem Schröder, ki je začel zadevati in je nekajkrat odlično zaposlil soigralce. Na trenutke se je Nemčija kar poigravala s Slovenijo, vmes pa prišla do novega izjemnega niza, ko je v približno petih minutah naredila delni izid kar 23:5. Skrb zbujajoča je bila govorica telesa Sekulićevih izbrancev, saj so povesili glave, s consko obrambo pa jim je le uspelo nekoliko zaustaviti prosti pad v igri. Podobno dogajanje se je nadaljevalo tudi v zadnji četrtini, na koncu pa je prednost Nemčije ob zadnjem zvoku sirene znašala kar 29 točk.

Poraz, ki ga je težko prebaviti

Po visokem porazu v slovenskem taboru niso skrivali, da si takšnega poteka niso želeli. Zaušnica je bila boleča, zato izgovorov niso iskali. A ker se je v težkem položaju najbolje oprijeti pozitivnih stvari, so izpostavili, da je osredotočenost že na četrtfinalu. »Grd poraz. Po odlični prvi četrtini in vrhunski energiji smo izgubili osredotočenost, se začeli obremenjevati z drugimi stvarmi in tekma nam je začela polzeti iz rok. Nemčija je vrhunska ekipa, ki je naše napake znala kaznovati. Če kaj, potem je pozitivno to, da smo nosilci dobili nekaj več počitka,« je ocenil Klemen Prepelič. »Ne bi se smeli začeti obremenjevati z nasprotnikom in sodniki. Verjamem, da je bil to samo spodrsljaj. Če ga bomo izkoristili kot motivacijo za četrtfinale, potem ni strahu. Prepričan sem, da bo tako, saj imamo izkušeno ekipo. Poraz boli, a ne šteje nič, saj smo že v četrtfinalu. Vemo, kaj je pred nami. Zmagati moramo še na treh tekmah,« je jasen Mike Tobey.

Izgovorov za visok poraz ni iskal niti selektor Aleksander Sekulić. »Začetek je bil popoln, nato pa smo se začeli pritoževati, padla je osredotočenost, kar je prineslo efekt kotaleče se snežne kepe. Težak poraz, ki ga ne bo lahko prebaviti, a če bomo iz njega kaj potegnili in ga vzeli kot motivacijo, je lahko celo koristen,« ocenjuje Sekulić. Kot selektor bo imel največ odgovornosti, da igralce znova zbere in jih dobro pripravi na najpomembnejšo tekmo svetovnega prvenstva. »Najbolj nas je bolelo, da smo že imeli 14 točk prednosti. Nemci so nato postali agresivni, nam pa je to prišlo v glavo, kar se ne sme ponoviti. Moramo se zavedati, da nam ne bo pomagal nihče drug, lahko si pomagamo le sami. Moramo iti skozi take trenutke mirno in biti osredotočeni le na svojo igro.«

Priporočamo