Potem ko je članska košarkarska reprezentanca na začetku poletja razočarala v kvalifikacijah za olimpijske igre, saj je na turnirju v Pireju ugnala zgolj Novo Zelandijo in prepričljivo klonila proti Hrvaški in Grčiji, so v nadaljevanju za nekaj veselja poskrbele mlajše izbrane vrste. Pokazalo se je, da Slovenija le premore nekaj mladih upov, ki bi lahko zamenjali poslavljajočo se generacijo igralcev v članski vrsti. A kot je pravilno ugotovil tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, »kolajne v mlajših selekcijah niso nobeno zagotovilo, da bodo ti igralci čez tri leta nosilci igre v klubih ali reprezentanci. Zdaj potrebujejo čim več priložnosti za igro, po možnosti v čim močnejših klubih.«

Najboljši rezultat je na evropskem prvenstvu uspel reprezentanci, v kateri igralci že igrajo v članskih selekcijah, Urban Klavžar je celo že zbral štiri nastope v moštvu selektorja Aleksandra Sekulića. Izbrana vrsta do 20 let se je namreč na Poljskem prebila vse do finala, v katerem ji je do zaključka kazalo zelo dobro, a je nato Francija pokazala svojo moč in prišla do zlata. »Verjamem, da boste za te igralce v prihodnosti še slišali. Evropska prvenstva mlajših kategorij so zelo specifična tekmovanja. V devetih dneh je treba odigrati sedem tekem, zato sem želel imeti homogeno in izenačeno ekipo. Na začetku se vsi niso strinjali z mojimi pogostimi 'hokejskimi' menjavami, a dogovor je bil takšen, da bo vsak dobil priložnost in jo bo moral tudi izkoristiti. Delovalo je in prišlo smo do srebra, kar je odličen obet za prihodnost slovenske košarke,« je po prihodu v domovino ocenil selektor Peter Markovinović. Prvo ime Slovenije je bil Urban Klavžar, ki je bil v najboljši peterki prvenstva. 20-letnik bo v prihodnji sezoni igral v ameriški univerzitetni ligi NCAA za Florida Gators, povprečno pa je na tekmo dosegal po 16,1 točko. Poznavalci za prihodnost izpostavljajo ime Sergeja Macure. Prav tako 20-letni in 206 centimetrov visoki košarkar je bil z 11,3 točkami na tekmo drugi strelec Slovenije, temu pa je dodal še 4,5 skoka. V lanski sezoni je igral pri ljubljanski Iliriji, v prihodnji pa bo nosil dres Mege.

Z odličjem se je v domovino vrnila tudi selekcija do 18 let, ki je na Finskem osvojila bron. V polfinalu je klonila proti kasnejšemu prvaku Nemčiji, na tekmi za tretje mesto pa ugnala Izrael. Nase je močno opozoril Urban Kroflič, ki se kali pri Megi. 18-letni in 198 centimetrov visoki košarkar je s povprečjem 16,4 točk, 8,6 skoka in 5,4 asistence pristal v najboljši peterki tekmovanja. Ob njem sta v izbrani vrsti selektorja Danijela Radosavljevića izstopala še član Krke Žak Smrekar (18 let, 199 cm, 15,6 točke, 5,7 skoka, 4,1 asistenca) in Baskonie Vit Hrabar (18 let, 203 cm, 14,6 točke, 4,1 skoka). »Igrali smo najbolj povezano in najlepšo košarko na prvenstvu, kljub temu, da nismo imeli ekstremne višine pod košem. Ekipo smo povezali, igralcem dali prave vloge in jim vcepili zmagovalno mentaliteto. Fantje so neverjetno lepo vzgojeni, spoštljivi do vsakega, imajo prave delovne navade in so tudi zelo nadarjeni,« je po uspehu povedal selektor Danijel Radosavljević.

Reprezentanca do 16 let je na prvenstvu stare celine v Grčiji pod vodstvom selektorja Gregorja Gornjeca zasedla 12. mesto, a se po mnenju številnih poznavalcev v njej skriva eden najbolj nadarjenih slovenskih mladeničev v zadnjem obdobju Stefan Joksimović. Sin nekdanjega slovenskega reprezentanta Nebojše Joskimovića igra za špansko Baskonio, s 15,3 točkami na tekmo pa je bil najboljši strelec izbrane vrste. 

Priporočamo