Po dolgih letih je v Ljubljani znova zadišalo po evroligaški košarki. Evropski klubski prvak Panathinaikos, Anadolu Efes in Bayern so namreč udeleženci pripravljalnega turnirja v Tivoliju, ki ga gosti Cedevita Olimpija. Ljubljančani so včeraj moči merili z grškim velikanom, pri katerem kot športni direktor deluje Sani Bečirović, in pustili dober vtis, a na koncu vseeno klonili z 81:76.

Da je v evropskem košarkarskem prostoru še vedno čas pripravljalnega obdobja, je bilo včeraj v Tivoliju hitro opazno. Tako Cedevita Olimpija kot Panathinaikos, pri katerem so manjkali nosilci Kostas Sloukas, Kendrick Nunn in Mathias Lessort, sta naredila marsikatero napako, ki ni bila po godu trenerjema Zvezdanu Mitroviću in Erginu Atamanu, a hkrati prikazala zvrhano mero borbenosti, ki so jo znali nagraditi tudi gledalci. Pri Ljubljančanih je bilo očitno, da bo igra to pot povsem drugačna, kot je bila v lanski sezoni. Ekipa je zgrajena z repom in glavo, kar je vidno tudi na parketu. Nič več napad ne sloni na individualnih potezah posameznikov, temveč uigranih akcijah, kjer se išče podaja več, v obrambi pa je bilo ves čas slišati škripanje superg, kar pomeni, da so igralci agresivni in zavzeti. Kdor je morda za trenutek popustil ali naredil kakšno napako preveč, ga je Mitrović hitro poklical na klop.

Trenerja sta priložnost ponudila večini igralcev, Mitrović tudi mlademu 17-letnemu Francozu Joanu Beringerju, ki je dobro izkoristil minute na parketu, v izenačenem obračunu pa je vseeno več spretnosti in predvsem izkušenj pokazal Panathinaikos, ki je v zaključku prišel do zmage. »Na trenutke smo igrali dobro, na trenutke slabo. Tekmo so odločile izkušnje nasprotnika in nekaj napačnih odločitev v napadu ter izgubljenih skokov na naši strani. Kljub temu sem zadovoljen z odnosom, saj se igralci borijo in mečejo za žoge, tako pa je tudi na treningih,« je po prvem porazu v pripravljalnem obdobju povedal trener Cedevite Olimpije Zvezdan Mitrović.

Turnir Zvezde evrolige na tivolskem parketu, polfinale: Cedevita Olimpija – Panathinaikos 76:81 (23:17, 43:44, 65:67, Stewart 14, Nikolić, Lemar in Jones po 11; Mitoglou 19), Anadolu Efes – Bayern 82:75 (19:18, 38:43, 67:56), danes ob 18.30, tekma za 3. mesto: Cedevita Olimpija – Bayern, ob 16. uri, finale: Panathinaikos – Anadolu Efes. 

Priporočamo