Fantastičen večer za konec velikanske kariere. Dvodnevni dogodek ob uradni športni upokojitvi Gorana Dragića je bil popoln uspeh, vrhunec pa poslovilna tekma, na katero so prišle številne še aktivne in upokojene zvezde svetovne košarke, ki so tako ali drugače vplivale na njegovo kariero, prenašala pa jo je med drugimi tudi uradna televizija najmočnejše košarkarske lige na svetu NBA. Ker je bil dvodnevni program resnično obsežen in je pri organizacije v veliki meri sodeloval tudi sam, se 38-letni Ljubljančan v naslednjih dneh najbolj veseli počitka, kot je poudaril že večkrat, pa se v življenju športnega upokojenca najbolj veseli časa, ki ga bo lahko preživel z otrokoma. 

Pokazali, da so mojstri košarkarske igre

V to, da se je sploh odločil za organizacijo takšnega spektakla, ga je zvabilo dejstvo, da gre celoten izkupiček v dobrodelne namene. 80 odstotkov zbranih sredstev bo šlo projektu Botrstvo v športu pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, 20 pa Fundaciji Gorana Dragića. Ker je v letu 2024 tudi ambasador projekta Botrstvo v športu, bodo končni zbrani znesek obelodanili na novembrskem gala dogodku. Ob poslovilni tekmi sta bili v petek tudi trenerska klinika, kjer so predavala številna znana imena, in poslovna okrogla miza, zvečer pa gala večerja, na kateri je med drugim potekal izbor prvih peterk kapetanov obeh ekip Dragića in Luke Dončića. Udeležili so se je tudi nekateri slovenski športniki in športnice izven košarkarskega sveta, kot so Peter Prevc, Toni Vodišek in Urška Žolnir.

Ob Dragiću so tekmo v prvi peterki začeli Steve Nash, Vlatko Čančar, Vladimir Radmanović in Nikola Vučević, v ekipi so bili še Sani Bečirović, Aleksandar Ćapin, Nebojša Joksimović, Jaka Lakovič, Domen Lorbek, Klemen Prepelič, Zoran Dragić, Saša Pavlović, Matjaž Smodiš, Žiga Dimec, Primož Brezec, Rašo Nesterović, Predrag Danilović, Chris Bosh in Erazem Lorbek, s klopi pa so košarkarje taktično usmerjali Spasoje Todorović, Kevin McHale, Alvin Gentry, Aleksandar Đikić, Jure Zdovc, Chris Quinn in Dalibor Damjanović. Dončić je v začetno peterko svoje ekipe izbral Bogdana Bogdanovića, Luisa Scolaja, Nikolo Jokića in Robina Lopeza, ob njih pa računal še na Alekseja Nikolića, Matica Rebca, Bena Udriha, Jako Blažiča, Eda Murića, Boštjana Nachbarja, Uroša Slokarja, Sašo Zagorca, Miho Zupana, Bobana Marjanovića, Gašperja Vidmarja, Dejana Bodirogo, Dirka Nowitzkega, Miroslava Berića in Josha Richardsona. Trenerski štab so sestavljali Igor Kokoškov, Aleksandar Đorđević, Aleš Pipan, Rado Trifunović, Memi Bečirović in Zoran Martić.

Ljubitelji košarke in Gorana Dragića so se pred največjo slovensko dvorano začeli zbirati že popoldne, ko so se začele odvijati aktivnosti v navijaški coni, marsikdo od njih je nosil tudi njegov dres, pri čemer so prevladovali tisti slovenske reprezentance in Miamija, pri katerem je v ligi NBA pustil največji pečat. Dvorano so nato napolnili tik pred začetkom, ob spektakularnem napovedovanju zvezdniških imen niso mogli skriti navdušenja predvsem pri Dragiću, Dončiću in selektorju, ki je Slovenijo popeljal do naslova evropskega prvaka, Igorju Kokoškovu, pred uvodnim sodnikovim metom pa je sledila še minuta molka za pred kratkim preminulo humanitarko Anito Ogulin. Igralci, mnogi od njih so med ogrevanjem delili podpise in se slikali s srečneži, se med tekmo niso pretirano trudili, a vseeno kazali, za kakšne mojstre igre z oranžno usnjeno žogo gre. Tisti še aktivni so jasno pazili, da ne bi staknili kakšno nepotrebno poškodbo, čeprav je Nikola Jokić že na uvodu zabil po tem, ko si je sam podal od table, tisti v športnem pokoju pa so ob razumljivo slabši fizični pripravljenosti lovili sapo. Peščica je bila tudi takšnih, ki zaradi posledic dolgih in napornih karier na parket niso mogli stopiti.

Igra ena na ena, nogomet in družina

Organizatorji so zlatemu kapetanu slovenske reprezentance pripravili tudi marsikatero presenečenje. Po vzoru ameriške univerzitetne košarke so prisotni v dvorani tako dobili navodila, da morajo biti prve tri minute tekme tiho kot v gledališču. Po preteku omenjenega časa so na parket pripeljali velik gumb, ki ga je Dragić pritisnil, gledalci pa so nato skočili na noge in začeli poskakovati v ritmu znanega navijaškega napeva »Kdor ne skače, ni Sloven'c.«

Z bratom Zoranom je imel v igri ena na ena priložnost rešiti vprašanje, kdo je boljši. Zmagal je Goran s 5:3. Pozabili niso niti na nogomet, ki ga je Goran treniral v mladosti pred košarko. Po odigrani kratki tekmi ga je presenetil hrvaški virtuoz Luka Modrić, ki ga je pozdravil preko videa in mu poslal dres Reala Madrida s podpisi vseh igralcev.

Zadnje tri minute pa je imel možnost zaigrati tudi v družinski peterki z očetom Marinkom, sinom Mateom, bratom Zoranom in nečakom Markom, ki so jih ob robu parketa vodili mama Mojca, hčerka Viktoria in nečakinja Ana. »To je eden najlepših večerov v mojem življenju. Lepo se je bilo posloviti v družbi igralcev, s katerimi sem igral ali bil bitke proti njim, ter mojo družino. Hvala tudi navijačem,« je povedal Goran Dragić in še zadnjič zapustil košarkarski parket kot zmagovalec, saj je njegova ekipa slavila zmago s 108:86.

Preden so se gostje odpravili na zabavo v enega od ljubljanskih nočnih klubov, so vsi v en glas poudarjali, da je Goran Dragić v prvi vrsti izjemen človek, šele nato košarkar. »Izjemna oseba. Vsi vemo, da je v ligi NBA nastopil na tekmi Vseh zvezd in da je evropski prvak, a na koncu ostanejo človeške vrline. Ponosen sem, da sem lahko vplival na njegovo kariero in ga spremljal na njegovi poti,« je nekdanjega soigralca pri Phoenixu pohvalil mentor Steve Nash. Dirk Nowitzki je razkril, da se je v preteklih dneh v Ljubljani izredno zabaval. »Z veseljem sem podprl njegovo dobrodelnost ter se poklonil njegovi karieri ter ljubezni do domovine, ki jo je vedno kazal.«

S Chrisom Boshem Dragić pri Miamiju ni igral dolgo, a sta vseeno stkala pristno vez. »Skupaj sva igrala vsega 30 tekem. Odlično sva se ujela izven parketa, žal pa tega nisva mogla potrditi na parketu. Kdo ve, kaj bi bilo, če me ne bi ustavile zdravstvene težave. Morda bi šli do naslova prvaka, saj smo imeli leta 2016 izjemno ekipo. Ponosen sem, da sem bil lahko del njegove poslovilne tekme, zdaj pa bi mu svetoval, naj se umiri in sprosti, najde hobi in se ne poda prehitro v nove avanture. Naj malo uživa v tem, kar je dosegel. Šele po koncu kariere po določenem času začneš resnično ceniti, kaj si naredil.« 

Po dolgem času se je ravno zaradi Dragićevega dogodka v Slovenijo vrnil Beno Udrih, ki onkraj Atlantika začenja trenersko kariero. »Tu sem z ženo in otrokoma, ki sta prvič v Sloveniji. Goran nam je dal razlog, da smo prišli. V Sloveniji smo bili mesec dni, zdaj pa se počasi vračamo nazaj. Pri Goranu najbolj cenim to, da je isti človek, kot je bil v mladosti, le z malo več sivimi lasmi.«

Legendarni Kevin McHale je Dragića vodil v času pri Houstonu in mu ponudil priložnost, po kateri se je izstrelil med NBA zvezde. »Je zmagovalec, ki je vedno trdo delal. Še vedno je eden najljubših igralcev, ki sem jih kdajkoli vodil. Predvsem pa je krasen človek. Vesel sem, da sem v Ljubljani in da sem bil del njegovega večera.« Eden ključnih ljudi v Dragićevi karieri pa je bil Igor Kokoškov, ki ga je vzel za svojega ob njegovem prihodu v ligo NBA v Phoenixu, leta kasneje pa sta v slovenski reprezentanci spisala zlato pravljico. »S ponosom rečem, da je moj prijatelj. Presrečen sem, da sem bil del njegovega festivala. To je bila prava proslava njegove 20-letne kariere, v kateri je na vrhunski ravni z odliko predstavljal sebe, družino, slovensko košarko in slovenski šport. Je poseben človek s pravimi vrednotami, zato si je vse skupaj zaslužil.«

Bogata kariera

13 klubov je v karieri predstavljal Goran Dragić. V Evropi Ilirijo, Slovan, Murcio, Olimpijo in Baskonio, v ligi NBA pa Phoenix Suns, Houston Rockets, Miami Heat, Toronto Raptors, Brooklyn Nets, Chicago Bulls in Milwaukee Bucks.

12.568 točk je skupno dosegel v rednem delu lige NBA v 15 sezonah, kar je še vedno največ med vsemi slovenskimi košarkarji v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Z 11.470 mu je tesno za petami že Luka Dončić. Skupno s končnico pa je v karieri v ligi NBA zbral 13.448 točk.

90 uradnih nastopov je po podatkih Košarkarske zveze Slovenije zbral v članskem reprezentančnem dresu, s čimer je na vrhu večne lestvice, kot tudi po številu točk na uradnih (1095) in vseh tekmah (1760).

Priporočamo