Kako hitro se stvari v športu spreminjajo, so na svoji koži na začetku sezone občutili košarkarji Cedevite Olimpije. Potem ko so imeli uspešno pripravljalno obdobje in v superpokalnem obračunu pometli s Krko, so na uvodu v ligo ABA doživeli hladen tuš na gostovanju pri FMP. Že nekaj dni kasneje so po dobri predstavi dobili prvo tekmo v evropskem pokalu v Cluju, nato pa v jadranskem tekmovanju znova močno razočarali. Pred lepo napolnjenimi Stožicami, v katerih se je zbralo slabih 4500 gledalcev, je bil občutno premočan Dubaj. »V prvem polčasu me je bilo sram. Ne vem, če mi je kdaj v karieri kakšno moštvo do polčasa nasulo 62 točk. Igralci se morajo pogledati v ogledalo, saj so šepale osnovne stvari, kot so obramba ena na ena, zapiranje nasprotnika pod košem, prevzemanja...,« je bil jezen in razočaran trener Cedevite Olimpije Zvezdan Mitrović. Časa za pripravo na novega nasprotnika, jutri v Stožicah v 2. krogu evropskega pokala gostuje Venezia, ni bilo veliko, stvari pa je za popraviti v igri zmajev kar naenkrat veliko.

Po pravi učni uri košarke Dubaia Mitrović ni iskal izgovorov kot marsikateri njegov predhodnik. Bil je samokritičen, okrcal je tudi igralce. »Dva meseca delamo dobro, a smo na eni tekmi vse pokvarili. Bil bi še bolj jezen, če ne bi teh igralcev videl na treningih, kako se trudijo in napredujejo. Dejal sem jim, da če bi na tekmo prenesli petdeset odstotkov tega, potem bi bilo vse drugače. Nekateri so si morda naložili prevelik pritisk, a ga ne jaz ne klub ne izvajamo. Je bilo pa očitno, da na določenih položajih nismo našli pravih odgovorov. To se lahko popravi s tem, da zamenjaš igralce, ali pa, da se zakoplješ v delo. Morda bi bilo celo bolje, da bi z Dubaiem klonili za 50 točk, saj bi bil to šok za vse in prava šola. Tako pa je bila na koncu razlika osem, kar nima nobene veze z realnostjo. To je samo posledica reakcije posameznikov,« je razpredal Mitrović, ki se je med tekmo z Dubaiem večkrat prijel za glavo, saj kar ni model verjeti, kaj na parketu počnejo njegovi igralci.

Če so zmaji v ligo ABA krenili s porazoma, pa upajo, da bo drugače glede evropskega pokala. Moštvo trenerja Nevena Spahije je kakovostno, a ima ob vstopu v sezono prav tako določene težave. Klonili so na superpokalnem obračunu proti Milanu in na prvi tekmi domačega prvenstva proti Trevisu, v drugo kakovostnem evropskem tekmovanj pa doma razbili Aris za 20 točk. »Bolj kot k nasprotniku se moramo obrniti k sebi. Na Dubaj smo se dobro pripravili, a kaj, ko zatajijo osnovne stvari. Vsak mora izhajati iz sebe, kaj dela narobe. Če ne braniš nasprotnika ena na ena, ne rotiraš, ne zapiraš, kar počno že mladinci, potem nobena analiza nasprotnika ne pomaga. Jasno, o Venezii, ki je atletska in močna ekipa s hitro igro, bodo igralci dobili dovolj podatkov. A najbolj pomembno bo, da se dobro pogledamo v ogledalo. Najprej jaz kot trener, potem igralci. Vsak mora začeti sprejemati individualno odgovornost, potem pa se bomo pogovarjali naprej,« je še dodal Mitrović.

Evropski pokal, 2. krog, skupina B, torek ob 18. uri: Lietkabelis – Hapoel Jeruzalem, ob 20. uri: Olimpija – Venezia, sreda ob 19. uri: Aris – Türk Telekom, ob 19.30: Bourg – Cluj, ob 20.30: Valencia – Hamburg. 

 

Priporočamo