V skupini, v katero bi prišla Slovenija v primeru uspeha v Pireju v začetku julija, je Španija ugnala Grčijo, Kanada pa je bila boljša od Avstralije. Razburljivo je bilo tudi na dvoboju med Francijo in Japonsko, ki so ga gostitelji dobili po podaljšku.

Grčija z Giannisom Antetokounmpom (27 točk, 11 skokov) je na robu izpada, Španija, ki je uvodoma izgubila s Kanado, pa ostaja v igri za napredovanje. V četrtfinale se bosta uvrstili prvi dve ekipi iz vsake skupine ter dve najboljši tretjeuvrščeni.

Španija je imela kljub mladosti - 23-letni Santi Aldama je zbral 19 točk in 12 skokov - dovolj izkušenih igralcev, ki so znali v zadnjih minutah tekmo obrniti v svoj prid. Ključni vlogi sta odigrala 36-letni Sergio Llull s 13 točkami in 39-letni Rudy Fernandez (10).

Tudi Kanada je do zmage prišla šele v zadnji četrtini, ki jo je dobila z 21:13. R.J. Barrett je zbral 24 točk, po 16 pa sta jih dodala Dillon Brooks in Shai Gilgeous-Alexander. Pri Avstralcih sta največ točk zbrala Josh Giddey in Jock Landale.

Najbolj razburljiva je bila tekma med 'Davidom in Goljatom' oziroma domačo Francijo z 224 centimetrov visokim Victorjem Wembanyamo (18 točk, 11 skokov) ter Japonsko s 172 centimetrov visokim Yukijem Kawamuro, ki je dosegel 29 točk ob metu 9:26 iz igre (trojke 6:15).

Francija se je blamaži izognila v zadnjih sekundah rednega dela, junak pa je postal Matthew Strazel, ki je enajst sekund pred koncem zadel trojko in dodatni prosti met za podaljšek. V dodatnih petih minutah je na sceno vendarle stopil Wembanyama in z osmimi od desetih točk Francije popeljal gostitelje do druge zmage.

V sredo sledita še tekmi 2. kroga v skupini C Portoriko - Srbija (17.15) in ZDA - Južni Sudan (21.00).

Priporočamo