»Na naslednjih tekmah bodo na papirju naši nasprotniki favoriti, a verjamem, da bomo na kakšni presenetili ter se s tem dvignili,« je po porazu proti FMP v prvem krogu lige ABA povedal trener Cedevite Olimpije Zvezdan Mitrović, ki se mu je želja nemudoma uresničila. Po dveh katastrofalnih sezonah v evropskem pokalu, ko so na 36 tekmah zbrali vsega štiri zmage, so Ljubljančani to pot v drugo kakovostno evropsko tekmovanje vstopili zmagovito. Na gostovanju pri Cluju so pokazali karakter in v tesni končnici prišli do velikega uspeha.

Da sta poraz proti FMP in slab drugi polčas v Beogradu na košarkarjih Cedevite Olimpije pustila posledice, je bilo vidno na začetku tekme proti Cluju. Gostje v igri niso bili samozavestni, težave so jim predstavljale že osnovne podaje. V obrambi se je trener Zvezdan Mitrović odločil, da bo nasprotniku odvzel met za tri točke, a zato tvegal z igro pod obročem. Cluj je to predvsem z igro »pick and roll« znal kaznovati in je pridno polnil koš Ljubljančanov. Kapetan Jaka Blažič in soigralci so bili za nameček še premehki, saj so prvo osebno napako nasprotnika izsilili šele sedem sekund pred koncem prve četrtine. A tedaj se je že videlo, da so bolj prepričani v svoje sposobnosti. Ko so dojeli nasprotnikove namere v napadu, so strnili vrste, nekoliko bolje zaprli raketo in z dobro napadalno igro, kjer so končno začeli iskati dodatno podajo, prevzeli vajeti poteka dogodkov v svoje roke. Ključno vlogo je na obeh straneh igrišča v prvih 20 minutah odigral Aleksej Nikolić, ki je z zaporednima trojkama obdržal svojo ekipo blizu nasprotnika, nato pa vse skupaj nadgradil še z borbenostjo v obrambi.

Aleksej Nikolić je bil proti Cluju odlično razpoložen, saj je dosegel 14 točk. Foto: KK Cedevita Olimpija / Tine Ružič

Aleksej Nikolić je bil proti Cluju odlično razpoložen, saj je dosegel 14 točk. Foto: KK Cedevita Olimpija / Tine Ružič

»Bolje moramo varovati raketo in se pripraviti, saj se bo Cluj prilagodil na našo igro,« je pred drugim polčasom sporočil Nikolić in imel prav. Romunsko moštvo je bilo precej bolj agresivno in poskusilo tudi s pokrivanjem po celem igrišču, kar je nekoliko zmedlo Ljubljančane. Njihova prednost se je počasi topila, predvsem po zaslugi Zavierja Simpsona, ki je v drugi polovici tretje četrtine svoje moštvo znova popeljal v vodstvo. Ko je gostiteljem na začetku zadnje četrtine uspel delni izid 14:0, po katerem so povedli za sedem, se je zdelo, da bo Olimpija podrla vse dobro, kar je storila do tedaj. A je nalet Cluja s trojko ustavil kapetan Blažič, v izenačeni končnici pa sta za tri zadela Brynton Lemar in Devante Jones ter s tem šokirala in utišala BT-areno.

»Zanimiva tekma. Igrali smo ekipno in kolektivno v napadu, precej bolj kot na prvi tekmi v ligi ABA proti FMP. To je zmaga za Žigo Daneua, ki ga že nestrpno čakamo, da se nam znova pridruži na treningih. Pomembna zmaga, ki nam bo vlila samozavest za naprej,« je bil zadovoljen trener zmajev Mitrović ki je kar 24 minut na parketu ponudil 17-letnemu Francozu Joanu Beringerju, ta pa se mu je ta zaupanje oddolžil z borbeno predstavo. »Izjemen občutek. Težka tekma na gostovanju in prva zmaga v evropskem pokalu. Stopili smo skupaj, se borili in na koncu opravili nalogo. Tekma je bila izredno trda, veliko smo nihali v igri, a smo na koncu s kolektivno igro prišli do uspeha in to mora biti vodilo tudi za naprej,« je dodal Devin Robinson, ki je bil z 20 točkami najboljši strelec Olimpije.

Evropski pokal, skupina B, 1. krog, ostali izidi: Türk Telekom – Lietkabelis 72:66, Hamburg – Bourg 80:100, Hapoel Jeruzalem – Valencia, Venezia – Aris oboje sinoči. 

Cluj – Olimpija 86:93 (24:19, 38:46, 66:71)

Evropski pokal, skupina B, 1. krog. Bt-arena, gledalcev 6100, sodniki: Zamojski (Pol), Udjanskij (Ukr), Porobić (BiH).

Cluj: Hervey 14, Simpson 16, Mejeris 6, Miron, Salin 2, Hankins 15 (2-1), Seeley 4, Petric, Stephens 6, Maciuca 4 (4-4), Richard 3, Mokoka 16, trener: Silvasan.

Olimpija: Stewart 13 (2-2), Robinson 20 (2-1), Jones 15 (4-4), Radović 2, Nikolić 14 (2-2), Glas, Lemar 18 (5-4), Blažič 5 (2-2), Beringer 2, Geben 4 (4-2), Prepelič, Ogbeide, trener: Mitrović.

Prosti meti: Cluj 6-5, Olimpija 21-17. Met za dve točki: Cluj 44-30, Olimpija 33-17. Met za tri točke: Cluj 26-7, Olimpija 28-14. Skoki: Cluj 35 (24 + 8), Olimpija 31 (23 + 8). Osebne napake: Cluj 19, Olimpija 16.

Igralec tekme: Brynton Lemar (Olimpija).

Semafor: 10:7 (3. minuta), 18:11 (7), 27:24 (12), 29:33 (17), 47:52 (23), 62:61 (28), 78:71 (33), 82:83 (38).

 

Priporočamo