ZDA, Srbija, Nemčija in Francija. To so reprezentance, ki so ostale v boju za odličja na košarkarskem turnirju v Parizu. Če so prve tri v polfinalu pričakovano, pa so presenetili gostitelji. Čeprav ima selektor Vicent Collet na voljo kakovostno zasedbo z Victorjem Wembanyamo na čelu, Francozi v pripravljalnem obdobju in skupinskem delu niso blesteli. V Lillu so sicer suvereno odpravili Brazilijo, se nato pošteno namučili z Japonsko, ki so jo dobili šele po podaljšku, nato pa gladko klonili proti Nemčiji, ki jih čaka v polfinalu. Drugi par je ZDA – Srbija.

Naučili so se, da se lahko podcenjevanje hitro maščuje

Najbolj napet obračun v četrtfinalu je bil med Srbijo in Avstralijo. Avstralci so v prvem polčasu že vodili za 24 točk, nato pa v drugem popustili in na koncu izpadli po podaljšku. Srbija je nadoknadila najvišji zaostanek v zgodovini olimpijskih iger, junak pa je bil Nikola Jokić (21 točk, 14 skokov, 8 asistenc), ki je v ključnih trenutkih prevzel odgovornost tako v obrambi kot v napadu. »Na začetku tekme so nas razbili. Zavohali so kri in igrali izjemno. Imeli smo pravi odnos, a smo bili psihično prešibki. Sicer se zdi, da je košarkarska tekma kratka, a smo vedeli, da imamo še dovolj časa za preobrat, tudi ko smo zaostajali za 24 točk. V drugem delu druge četrtine smo reagirali, v tretji pa naredili preobrat. Zdaj nas čaka najtežje možno delo,« je povedal Vasilije Micić.

Z Američani, ki so se poigrali z Brazilijo, so se Srbi v letošnjem poletju dvakrat že pomerili. Tako na pripravljalni kot tekmi v skupinskem delu so bili boljši LeBron James in soigralci, ki prekipevajo od samozavesti, a so vseeno pred polfinalom previdni. »Vsi so nas že videli v polfinalu, a smo Brazilijo vzeli povsem resno. Podcenjevanje se ti hitro maščuje, to smo se v preteklosti naučili. Poglejte Kanado, ki je izpadla. Zdaj je pred nami Srbija. Težko je tako kakovostno ekipo premagati trikrat zapored v kratkem obdobju, a to je naš edini cilj,« je previden košarkar Bostona Jayson Tatum.

Nemčija postala svetovna košarkarska velesila

Francija se je preko Kanade v polfinale prebila predvsem po zaslugi Evana Fournierja, ki je kot že nič kolikokrat do zdaj v ključnih trenutkih odgovornost prevzel na svoje ramena. Presenetil pa je Isaia Cordinier, ki je dosegel 20 točk. »Vedeli smo, da moramo dvignit raven igre. Vseh 12 igralcev je bilo kos izzivu. Kanada je na olimpijskih igrah igrala odlično, a smo se ji kolektivno postavili po robu in zasluženo slavili zmago. A pred tako izjemnimi navijači se ne želimo ustaviti, čeprav se zavedamo, da je Nemčija aktualni svetovni prvak in da so nas enkrat že suvereno premagali,« je razpredal center Francije Mathias Lessort.

Nemčija je v četrtfinalu le potrdila, da je pod vodstvom selektorja Gordona Herberta postala svetovna košarkarska velesila in se prvič v zgodovini prebila v polfinale. Prav vse obračune na olimpijskih igrah je do zdaj dobila z dvomestno razliko. Japonsko je ugnala z 20 točkami razlike, Brazilijo s 13, Francijo s 14 in Grčijo v četrtfinalu s 13. »Selektor Herbert je od prihoda opravil izjemno delo. Na evropskem prvenstvu smo bili bronasti, nato postali svetovni prvaki, zdaj pa sanjamo naprej. Naš cilj je zlata olimpijska kolajna in naredili bomo prav vse, kar je v naši moči, da to dosežemo,« je ambiciozen Dennis Schröder

Priporočamo