Če košarkarji Cedevite Olimpije na dozdajšnjih treh tekmah v evropskem pokalu proti Cluju, Venezii in Türk Telekomu niso veljali za favorite, bo drugače jutri. V Stožice prihaja Lietkabelis, ki uspeha v drugo kakovostnem evropskem tekmovanju še nima. Moštvo srbskega trenerja Nenada Čanaka bo zato izjemno motivirano, saj bi si z vnovičnim neuspehom skopalo globoko luknjo, iz katere bi težko zlezli. A tekma bo prav toliko pomembna tudi za Ljubljančane. Po dveh zmagah in tesnem porazu v Ankari prejšnji teden so si pripravili ugodno izhodišče pred nadaljevanjem evropske sezone. Če bi v Stožicah padel Lietkabelis, bi si zmaji nabrali lepo prednost pred klubi z dna lestvice v skupini B in tako napovedali odločen boj za mesta v končnici, o katerih so v zadnjih dveh sezonah lahko zgolj sanjali. V zmajevem gnezdu si prav zaradi tega želijo tudi številčne spodbude s tribun, iz kluba pa sporočajo, da imajo v okviru rožnatega oktobra, mednarodnega meseca osveščanja o raku dojk, vse predstavnice najnežnejšega spola brezplačen vstop na tekmo.

Za enega ključnih posameznikov v letošnjem moštvu Cedevite Olimpije se kaže Aleksej Nikolić. 29-letni Postojnčan je odličen na obeh straneh igrišča. Ob dobrem vodenju moštva in požrtvovalnosti v obrambi je izjemno natančen tudi pri metih za tri točke, zato ne čudi, da je med igralci z najvišjo minutažo. Slovenski reprezentant sicer priznava, da moštvo še ni v najboljši formi, a izpostavlja prisotno energijo in tekmovalnost, ki po njegovem mnenju nikoli ne smeta manjkati.

O dvigu samozavesti po zmagah v ligi ABA proti Mornarju in Splitu ter tesnem porazu na gostovanju v Ankari v evropskem pokalu proti Türk Telekomu.

Vsaka zmaga je vsekakor dobrodošla in vpliva na samozavest moštva. A še bolj bi malce boljša igra z manj vzponi in padci. Proti Splitu smo dolgo časa iskali pravi ritem. Na trenutke nam sicer uspeva, da kažemo tisto, kar si želimo, a nato z lastnimi napakami podremo vse dobro in nasprotniku dovolimo, da se vrne v igro za zmago. A na koncu koncev je vsekakor pozitivno, da tudi ob ne najboljših predstavah pridemo do uspeha. Kažemo energijo in željo ter smo tekmovalni, kar mora biti vedno prisotno, ne glede na to, kaj se dogaja na igrišču.

O tem, da so že tretjo tekmo zapored igrali brez trenerja Zvezdana Mitrovića, ki bo po manjšem operativnem posegu na hrbtu v Münchnu odsoten še nekaj tekem.

Definitivno to lahko vpliva na ekipo. Z Mitrovićem smo delali od začetka priprav in poskušali uresničevati njegove zamisli. Vsekakor ni isto, če nas vodi pomočnik Đorđe Adžić, ki pa vseeno dela po navodilih glavnega trenerja. A najbolj pomembno v tem trenutku je, da je prisotna velika želja po tem, da pomagamo eden drugemu. O tem smo se tudi veliko pogovarjali. Če pride kakšna nejasnost, jo poskušamo čim hitreje odpraviti. Moramo biti odkriti in priznati, da trenutno nismo v najboljšem ritmu, a ponavljam, da morata biti ne glede na vse vedno prisotna energija in tekmovalnost. In tako tudi je.

40,9 odstotka metov za tri točke je v letošnji sezoni lige ABA zadel Aleksej Nikolić. Še bolj natančen je v evropskem pokalu (56,2 odstotka).

O vzdušju v slačilnici, ko dobijo tekme, na katerih jim igra ne steče najbolje.

Take zmage krepijo karakter moštva. Split je v Ljubljano prišel s popotnico skalpa Crvene zvezde, torej z veliko mero samozavesti. Izgubiti ni imel kaj, tako pa je precej lažje igrati, saj nisi pod pritiskom in tako pogosto zadevaš tudi kakšne mete, ki jih sicer ne bi. Kaznovali so naše napake, a na koncu smo vseeno stopili skupaj. Uresničili smo tisto, o čemer se veliko pogovarjamo, da moramo vseh 40 minut gledati le naprej, torej naslednji napad, naslednjo obrambo. Za analizo je čas po tekmi.

O naslednjem tekmecu v evropskem pokalu Lietkabelisu, ki je evropsko sezono začel s tremi zaporednimi porazi in proti kateremu bodo prvič v vlogi favorita.

Kljub trem porazom je jasno, da zna tudi Lietkabelis igrati kakovostno košarko, kar nenazadnje kažejo izidi v litovski ligi, kjer so pri vrhu. Nazadnje so v evropskem pokalu sicer visoko izgubili proti Arisu, ki jih je na koncu pokopal s številnimi zadetimi meti. Gre za izkušeno ekipo z igralci, ki vrsto let igrajo v evropskem pokalu. Trener Nenad Čanak jih vodi že dolgo časa, zato se dobro poznajo. Moramo se dobro pripraviti predvsem na njihovo čvrsto igro, ob tem pa poskrbeti, da zmanjšamo nihanja ter podaljšamo obdobja dobrih potez.

O dobri lastni formi in samozavestnih predstavah, ki jih kaže na začetku sezone v dresu Cedevite Olimpije

O tem preveč ne želim razmišljati. Na vsaki tekmi želim na obeh straneh igrišča pokazati predvsem veliko mere energije, ker se zavedam, da lahko naredim dobre stvari tako v napadu kot v obrambi. V napadu stremim k temu, da sprejemam tisto, kar mi ponudi igra. Soigralci me iščejo, zato veliko mečem. Ko veš, da ekipa stoji za tabo in verjame vate, je potem vse lažje. 

Priporočamo