Že po uvodni tekmi kvalifikacijskega turnirja v drugi največji baltski državi Latviji je bilo jasno, da se olimpijske igre, ki bodo čez 18 mesecev v Milanu in Cortini d'Ampezzo, slovenskim hokejistom odmikajo. Proti gostiteljem turnirja so bile za slovensko reprezentanco usodne predvsem številne izključitve, ki jih je bilo proti Francozom veliko manj, toda zato je bila veliko slabša v igri pet na pet. V zadnji tretjini so francoski hokejisti s tremi zadetki v štirih minutah dokončno razblinili slovenske sanje.

Neugoden razplet tekme za slovenske hokejiste, ki bi morali, da bi vsaj teoretično še lahko upali na tretjo uvrstitev na olimpijske igre, Francoze premagati s čim višjo razliko, toda že po 12 minutah so zaostajali za dva zadetka. Morda ključni trenutek tekme je bil v zadnji četrtini uvodne tretjine, ko so imeli risi dvakrat zaporedoma igralca več, dvajset sekund so igrali celo z dvema več, vendar si prave priložnosti niso priigrali. Na večjih preizkušnjah je bil francoski vratar Quentin Papillon v drugi tretjini, v kateri so slovenski hokejisti večinoma prevladovali na ledu. Najbližje zadetku sta bila Rok Tičar in Žiga Jeglič, ki je štiri minute pred odhodom na zadnji odmor streljal od daleč, po njegovem strelu pa je v zraku plošček pred golom v mrežo preusmeril Jan Urbas. To je bil sploh prvi in edini zadetek slovenskega prvega napada, ki se je soigralcem pridružil šele v Rigi.

Vprašanje je, kako bi tekma potekala, če bi risi na začetku zadnje tretjine, ki so jo začeli z igralcem več, izid izenačili, vendar so še enkrat več »power play« odigrali slabo – ne pa tudi Francozi, ki so prvo prednost igralca več pretvorili v zadetek. Spet je v polno, tretjič na tekmi, zadel 24-letni Alexandre Texier, igralec St. Louis Blues v ligi NHL. Dokončno je bila tekma odločena štiri minute pozneje, ko je še drugič zaporedoma Matijo Pintariča, ki je v vratih zamenjal Gašperja Krošlja, premagal v ZDA rojeni napadalec Tim Bozon.

»Začetek tekme je bil slab. Ni bilo prave energije, kar so Francozi izkoristili. Dva gola smo prejeli po svojih napakah, enostavno nismo igrali, kot bi morali. V drugi tretjini smo bili boljši, dali smo gol in prišli nazaj v tekmo, v zadnji tretjini pa so oni izkoristili vsako svojo priložnost in to je to. Preveč je bilo individualnih napak, da bi imeli upanje na kaj več. Poraz je visok, a po igri previsok, zaslužili smo si kaj več. Zadevali so v pravih trenutkih, njihov prvi napad je pokazal, zakaj njegovi igralci igrajo v klubih najvišje ravni,« je po še drugem porazu v Rigi dejal slovenski selektor Edo Terglav.

Z njim se je strinjal tudi slovenski branilec Blaž Gregorc. »Ne vem, ali smo bili utrujeni ali zaspani, res ne vem, kaj je bil vzrok našemu slabemu začetku tekme. V drugi tretjini smo se vrnili v igro, lahko, da so nas malo podcenili, vendar smo tudi mi dobro igrali, toda v tretji smo spet začeli delati napake, zadetki so začeli kar padati. Morda je to v tem trenutku naša realnost, vsekakor pa želimo Rigo zapustiti z zmago proti Ukrajini.« Jutri ob 12. uri Slovenijo čaka še tekma z Ukrajino, o prvem mestu pa bo odločala tekma med domačini in Francozi. 

Francija – Slovenija 5:1 (2:0, 0:1, 3:0)

Arena Riga, gledalcev 300, sodniki: Langin (Kanada), Macfarlane (ZDA), Ankerstjerne (Danska), Niittyla (Finska).

Strelci: 1:0 Texier (Bertrand, 7), 2:0 Texier (da Costa, 12), 2:1 Urbas (Jeglič, Gregorc, 36), 3:1 Texier (Auvitu, da Costa, 46), 4:1 Bozon (Dube, 57), 5:1 Buzon (Dube 50).

Kazenske minute: Francija 8, Slovenija 4.

Priporočamo