Na 79. kolesarski dirki po Španiji so kolesarji v boju za skupno zmago prvič razkrili vse karte. Zanesljivo najmočnejše v rokah drži Primož Roglič, ki je bil na ciljnem vzponu prve kategorije na Puerto de Ancaresa prepričljivo boljši od vseh konkurentov. Etapa se je zanj končala sanjsko, a je tudi Ben O'Connor na koncu našel dovolj moči in zadržal majico vodilnega.

Moštvo Red Bull-Bora-Hansgrohe je odlično pripravilo napad za svojega kapetana, ki se je nato postopoma znebil vseh konkurentov. Prvi je v težave zapadel rdeči O'Connor, kmalu sta z njim ostala le še branilec zmage Sepp Kuss in Španec Enric Mas, ki je bil do včeraj najbolj žilav tekmec Slovenca. Daleč ni bil niti Mikel Landa. Rogla je bil odločen, da v boju za skupno in ne etapno zmago pride sam do ciljne črte. Z lahkim prenosom in veliko frekvenco se je znebil še zadnjih konkurentov in bil na koncu od vseh boljši za skoraj minuto. »En dan nekaj pridobiš, drugi dan nekaj izgubiš. Danes sem bil na pravi strani. Uživajmo, potem bomo pa videli, koliko se bodo ti napori poznali v naslednjih dneh,« je bil zadovoljen Primož Roglič, ki pa se zaveda, da Vuelta še zdaleč ni odločena. Dotaknil se je tudi očitka, zakaj njegova ekipa odgovornosti v etapi ne prevzame hitreje. »Še vedno se spoznavamo. Morda nismo dovolj samozavestni in imamo nekoliko bolj konzervativen pristop,« je bil odkrit. Zato pa je bil veliko manj konzervativen sam, ko je znova napadel že praktično na začetku vzpona.

Primož Roglič (desno) se je tokrat otresel tudi trdoživega Enrica Masa (v belem). Foto: Unipublic, A.S.O.

Primož Roglič (desno) se je tokrat otresel tudi trdoživega Enrica Masa (v belem). Foto: Unipublic, A.S.O.

V nedeljo prvi vzpon ekstra kategorije

Novo darilo ekipe Decathlon AG2R, za katero vozi vodilni kolesar na dirki, ki ni dovolj močna, da bi nadzirala ubežnike, je izkoristil Kanadčan Michael Woods (Israel-Premier Tech), ki je prišel do 16. zmage v karieri. ​Ben O'Connor ​je na koncu za Woodsom zaostal 12 minut in 49 sekund in minuto 54 za Rogličem, kar je bilo dovolj, da je zadržal majico vodilnega. »Bil sem povsem prazen. Nikamor se mi ni mudilo in izgubil sem veliko časa, vseeno pa ostajam v majici vodilnega,« je dejal.

Razplet je šel na roko Avstralcu, ki uživa v majici vodilnega, danes jo bo nosil že osmi dan, in tudi Rogliču, ki si včeraj še ni želel prevzeti vseh dodatnih obveznosti vodilnega kolesarja na dirki. Zasavski orel se je tudi zavedal, da ga že danes čaka izjemno zahtevna etapa, še težja pa bo na sporedu jutri. Ta se bo končala na vzponu Cuitu Negru, prvi letošnji na Vuelti ekstra kategorije. Klanec na najbolj strmem odseku doseže 24-odstotni naklon. Takrat se bo dokončno videlo razmerje moči najboljših mož, saj na tako zahtevnem vzponu ekipni tovariši ne pridejo do izraza in odločajo le noge posameznika. Po pričakovanjih bo to tudi dan, ko bo Primož Roglič znova v rdečem. 

Vuelta v številkah

13. etapa, Lugo–Puerto de Ancares (175,6 km): 1. Woods (Kan, Israel-Premier Tech) 4,19:51, 2. Schmid (Švi, Jayco-AlUla) + 0:45, 3. Soler (Špa, UAE Emirates) + 1:11, 4. Oomen (Niz, Lidl-Trek) + 1:25, 5. Van Aert (Bel, Visma-Lease a Bike) + 2:56, 16. Roglič (Slo, Red Bull-Bora-Hansgrohe) + 10:54.

Skupni vrstni red (13/21): 1. O'Connor (Avstral, Decathlon AG2R) 52,10:15, 2. Roglič + 1:21, 3. Mas (Špa, Movistar) + 3:01, 4. Carapaz (Ekv, EF Education-EasyPost) + 3:13, 5. Landa (Špa, Soudal Quick-Step) + 3:20.

Priporočamo