Portugalski trojček etap za uvod 79. kolesarske dirke po Španiji je zaznamoval vsestranski Wout van Aert. 29-letni belgijski šampion ima za seboj skromno sezono, saj je do danes le dvakrat slavil zmago. Obakrat na začetku sezone, še pred hudim padcem na dirki skozi Flandrijo. Spremeniti je moral načrte in izpustiti italijanski Giro. Nato je ne popolno pripravljen nastopil na Touru, a se mu je etapna zmaga vedno znova izmuznila, tudi na zahtevnih terenih pa ni bil pomočnik, kot ga je bil Jonas Vingegaard vajen v preteklih letih.

»Že pozimi smo načrtovali, da bo Wout dirkal na Vuelti, a so se načrti zaradi padca spremenili. Na svojo željo je dirka na Touru in zato vse do zadnjega nismo vedeli, ali bo dirkal na Vuelti, a je še enkrat več sam pristopil do nas in dejal, da je željan dirkanja in etapnih zmag,« je potek sezone Van Aerta pred dirko po Španiji opisal njegov športni direktor Merijn Zeeman.

Wout Van Aert, vodilni kolesar na dirki po Španiji: Izkoristil sem svojo dobro pripravljenost in sprint začel zelo zgodaj. Malce sem presenetil Grovesa in za menoj je popoln sprint.

 

Prvi ob Pogačarju, ki ima majico vodilnega več kot en dan

Tudi uvod na Portugalskem se je zdel, da Belgijec ne more zmagati na etapi. Uvodna kronometrska etapa se mu je izmuznila za tri sekunde, v nedeljo ga je v ciljnem sprintu za dolžino kolesa prehitel Kaden Groves. Belgijec si je samozavest dvigoval z vodstvom v skupnem seštevku po dveh etapah. Tudi tretja je potekala po razgibanem terenu Portugalske, v mestu Castelo Branco pa je trenutek odrešenja doživel tudi eden največjih zvezdnikov v svetu kolesarstva. Za tretjo zmago sezone je premagal ravno Grovesa v sprintu glavnine. »Bil sem samozavesten in sedaj sem resnično srečen. Izkoristil sem svojo dobro pripravljenost in sprint začel zelo zgodaj. Malce sem presenetil Grovesa in za menoj je popoln sprint,« je bil po 47. uspehu kariere srečen Wout van Aert.

Zvezdnik Visme-Lease a Bike je z uspehom zadržal skupno vodstvo na dirki in tako postal prvi kolesar ob Tadeju Pogačarju, ki je na letošnjih tritedenskih dirkah majico vodilnega v skupnem seštevku oblekel več kot enkrat. »Odleglo je nam in predvsem njemu,« je bil vidno olajšan tudi Zeeman. Van Aert je na Portugalskem slavil prvič v karieri, skupno pa že v osmih različnih državah. Deveto bo lahko na svoj spisek dodal kaj kmalu, saj tudi v Španiji še ni zmagal.

39 od 45 ​majic vodilnega je letos na tritedenskih dirkah oblekel Tadej Pogačar, ki sicer ne nastopa na dirki po Španiji. Ob slovenskemu asu so slast vodilnega občutili le Wout van Aert (2x na Vuelti), Jonathan Narvaez (1x Giro), Romain Bardet in Richard Carapaz (oba 1x na Touru).

Če ne z besedami, bo jutri moral spregovoriti z nogami

Nov uspešen dan na delu je za edinim Slovencem na dirki, Primožem Rogličem. Njegovo moštvo se je v zaključku etape, ko je bilo najbolj stresno, znova izkazalo in odlično zaščitilo svojega kapetana. Ekipa še naprej skrbi tudi, da ima slovenski vodja kar se da veliko miru. Tudi po tretji etapi iz nemškega moštva ni nobenega odziva kolesarjev in športnih direktorjev. »Počutim se zelo dobro, uspešen začetek za nas,« se je v svojem slogu zelo na kratko pred kamero na začetku tretje etape ustavil Primož Roglič.

Nekdanji smučarski skakalec, ki je pred začetkom Vuelte priznal, da še čuti bolečine v hrbtu zaradi padca na dirki po Franciji, se jutri ne bo mogel več skriti. Če ne bo odgovarjal na vprašanja medijev, bo v zaključku etape moral na napade tekmecev. Cela etapa bo že potekala v Španiji, na sporedu pa je prvi pravi gorski preizkus, ki se zaključi z zelo zahtevnim vzponom na Pico Villuercas. Povprečni naklon 6,2 odstotka skoraj 15-kilometrskega klanca ne razkriva njegove prave teže. Peklenski so namreč zadnji kilometri, ko se cesta postavi pokonci tudi več kot 20-odstotno. Zagotovo trenutek, ko bo jasno, kako dobro je pripravljen zasavski orel in kako močno ga še ovira poškodba. Zaenkrat je na sedmem mestu skupnega seštevka in ima tako najboljše izhodišče med izrazitimi specialisti za klanec, da prevzame skupno vodstvo. »Zabave za nas je konec, začenjajo se gore in svojo vlogo kapetana prepuščam hribolazcem v ekipi,« se z našim mišljenjem strinja tudi Wout van Aert.

Glivar odličen na Touru za mlade

Slovenski kolesar Gal Glivar je drugo etapo Toura de l'Avenir oziroma različice dirke po Franciji za mlajše člane končal na drugem mestu. Po uspešnem begu in boju za etapno zmago, ki je pripadla Dancu Henriku Pedersenu, je 22-letni Slovenec napredoval na drugo mesto v skupnem seštevku. Pred njim je zgolj zmagovalec, ki ima pred slovenskim mladim adutom 29 sekund prednosti. »Načrt je bil, da sem v pobegu dneva. Na žalost sem na koncu naredil manjšo napako in se mi je zmaga izmuznila,« je ​Gal Glivar dejal, da se je spogledoval z zmago. Novemu slovenskemu šampionu na dirki pomagajo Anže Ravbar, Jaka Marolt, Aljaž Turk in Teo Pečnik. 

Vuelta v številkah

3. etapa Lousa–​Castelo Branco (191,2 km):​ 1. Van Aert (Bel, Visma-Lease a Bike) 4,40:42 2. Groves (Avstral, Alpecin-Deceuninck), 3. Aberasturi (Špa, Euskaltel-Euskadi), 4. Marit (Bel, Intermarche-Wanty) 5. Bittner (Češ, DSM-firmenich PostNL), 32. Roglič (Slo, Red Bull-Bora-Hansgrohe) vsi isti čas

Skupni vrstni red (po 3. od 21 etap): 1. Van Aert 10,05:59, 2. McNulty (ZDA, UAE Emirates) + 0:13, 3. Vacek (Češ, Lidl-Trek) + 0:15, 4. Küng (Švi, Groupama-FDJ) + 0:19, 5. Affini (Ita, Visma-Lease a Bike) + 0:21, 7. Roglič + 0:30.

Tudor gradi močno ekipo

Zelo živahno je dogajanje na kolesarski tržnici. Po pravilih Mednarodne kolesarske zveze (UCI) ekipe lahko uradno potrjujejo prestope kolesarjev od 1. avgusta do začetka nove sezone. Na tržnici je zelo dejavno švicarsko moštvo Tudor, ki je danes najavilo najodmevnejši prestop do sedaj v tem letu. Ekipi se bo za tri leta pridružil nekdanji dvakratni svetovni prvak, Francoz Julian Alaphilippe, ki se je poslovil od Soudal-Quick Stepa. »Začutil sem, da je čas za nov korak v karieri, da vodim to mlado ekipo, čeprav tudi še sam nisem prav star. Projekt Tudorja mi je zelo zanimiv,« je povedal 32-letnik. Pred Francozom je že pred dnevi z ekipo triletno pogodbo podpisal tudi Švicar Marc Hirschi, ki je sedaj dirkal za UAE Emirates.

Priporočamo