Na ponedeljkov prosti dan so se kolesarji na 79. kolesarski dirki po Španiji iz vroče Andaluzije na jugu Španije preselili na skrajni severozahod v Galicijo. Naporno potovanje pa je bilo predvsem osvežilno. Kolesarji tudi v Galiciji niso ubežali soncu in vročini, vsekakor pa je kolesarjenje pri 25 stopinjah Celzija veliko bolj prijetno kot pri 40, kot so jih imeli v prvem tednu na drugem koncu Španije.

Znosne temperature in prosti dan so poskrbele predvsem za zelo intenziven prvi del desete etape, ko je bila zelo dejavna ekipa Primoža Rogliča Red Bull-Bora-Hansgrohe. Na etapi s štirimi kategoriziranimi vzponi so predvsem preko prvega Alte de Fonfria narekovali oster tempo in niso pustili ubežnikov. Ko se je že zdelo, da pripravljajo taktiko presenečenja in napad na Bena O'Connorja, so se umirili. Etapa v glavnini je postala zaspana in ne dinamična, po spustu s prvega vzpona pa se je izoblikovala uspešna ubežna skupina, ki se je udarila za etapno zmago. Še enkrat več lahko ugotovimo, da iz avtomobila moštva Red Bull prihajajo zelo nejasna in nerazumljiva navodila. Edina pozitivna stvar za navijače Rogliča je bila ta, da se je slovenski šampion tokrat počutil bolje, tudi na startu pa ni nosil zaščitne maske, čeprav covid še naprej redči glavnino na startu.

Wout Van Aert, kolesar: »Ne zgodi se velikokrat, da lahko zmagam na dirkah, kjer me obiščejo. To zmagi doda še poseben draž.«

Zmaga za vso družino

Po uspešnem boju za pobeg dneva so v igri za zmago ostali Wout van Aert, Marc Soler, William Lecerf, Quentin Pacher in Juri Hollmann. Čeprav so bili do konca etape na sporedu še trije kategorizirani vzponi, je brez pravega boja do nove zmage prišel Wout van Aert. Raznovrstni Belgijec je tako znova pokazal, da zanj ni ovir in je favorit na vsakem terenu. Na letošnji Vuelti je bil že tretji na kronometru, dobil je sprint za zmago na edini uradno ravninski etapi, zmagal je v sprintu razredčene skupine na hribovitem terenu, tokrat pa je dobil še pravo gorsko etapo. »Po pravici povedano sem imel na prvem vzponu obilo težav in sem se skoraj že predal. Vseeno sem poskusil ponovno in po dolgem boju mi je uspelo izpolniti cilj dneva, da se prebijem v pobeg,« je pot do tretje etapne zmage na letošnji Vuelti opisal ​Wout van Aert.

Belgijec je nato že pred ciljem uspešno opravil s Solerjem, Lecerfom in Hollmannom, v ciljnem sprintu pa še s Pacherjem. Največja nagrada za 29-letnega zvezdnika je bila ta, da se je 49. zmage kariere lahko veselil pred očmi svojih dveh sinov in žene. »Ne zgodi se velikokrat, da lahko zmagam na dirkah, kjer me obiščejo. To zmagi doda še poseben draž, res je lepo.«

Avstralec ne čuti pritiska

Glavnina je v cilj prišla pet minut in pol za zmagovalcem. Na ne preveč zahtevnih vzponih nihče ni sprožil napada na rdečega Bena O'Connorja. »Perfekten scenarij za nas. Začelo se je zelo hitro, a smo uspešno nadzirali dogajanje. Kasneje se je vse umirilo, kar smo nekako tudi pričakovali,« je deseti dan dirkanja povzel ​Ben O'Connor​, ki zatrjuje, da ne čuti pritiska vodilnega. »Že to, da lahko dirkam v rdečem, je zame neverjetno. Živim svoje sanje in uživam v vsakem dnevu. Jutri bo znova zelo zahtevno, saj je zadnji klanec veliko težji,« je misli takoj usmeril na sredo. Znova je na sporedu hribovita etapa, Avstralec pa je s prstom kazal na Puerto Cruxeiras. Sicer gre za vzpon tretje kategorije, a trikilometrski vzpon s povprečnim naklonom 8,9 odstotka osem kilometrov pred ciljem ponuja idealen teren za napadalce. Trenutek tudi, ko bo Primož Roglič moral razmišljati o tem, da znova močno zareže v še vedno zelo veliko prednost vodilnega kolesarja na dirki.

Vuelta v številkah

10. etapa, Ponteareas–Baiona (159,6 km): 1. Van Aert (Bel, Visma-Lease a Bike) 3,50:47, 2. Pacher (Fra, Groupama-FDJ) + 0:03, 3. Soler (Špa, UAE Emirates) + 2:01, 4. Lecerf (Bel, Soudal Quick-Step), 5. Hollmann (Nem, Alpecin-Deceuninck) oba isti čas, 32. Roglič (Slo, Red Bull-Bora-Hansgrohe) + 5:30.

Skupni vrstni red (10/21): 1. O'Connor (Avstral, Decathlon AG2R) 40,05:54, 2. Roglič + 3:53, 3. Carapaz (Ekv, EF Education-EasyPost) + 4:32, 4. Mas (Movistar) + 4:35, 5. Landa (oba Špa,Soudal Quick-Step) + 5:17.

Priporočamo