Na 111. kolesarski dirki po Franciji, ki je bila pred začetkom ena najbolj pričakovanih v zgodovini, saj so bili na startu štirje veliki – Tadej Pogačar, Primož Roglič, Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel, smo dobili potrditev, kdo je nesporna številka ena na svetu ta hip. To je Slovenec s Klanca pri Komendi, ki je v zadnji etapi le še potrdil svoj primat na letošnji dirki vseh dirk. »Superzadovoljen sem. To je zares neverjetno. Po dveh težkih letih na Touru je šlo tokrat brez težav. Nimam besed,« je sprva dejal Tadej Pogačar, ko je s petindvajsetimi leti in desetimi meseci postal najmlajši kolesar v zgodovini, ki se lahko pohvali z zmago na treh Tourih.

Več preberite:

V eri Tadeja Pogačarja

Boštjan Kavčnik, skrbnik najhitrejšega kolesa na svetu: Predstave Pogačarja so znanstvena fantastika

Pogačar ne bo lovil trojčka na Vuelti: ''Po Touru si najbolj zasluži odmor.''

Tour de France 2024: V Nici že odmeva Zdravljica

V obeh »težkih« letih, ki ju je omenil, je končal na drugem mestu. Čeprav tokrat zadnja etapa ni bila revialna, ampak zahteven gorski kronometer, je bilo v skupnem seštevku vse že odločeno. To pa ni pomenilo, da najboljši niso vozili na vso moč. Petindvajsetletnik se ni zadovoljil s petimi etapnimi zmagami in je dodal še šesto. S 84. zmago kariere se je Pogi izenačil po številu zmag s Primožem Rogličem, oba najboljša slovenska kolesarja imata tudi štiri zmage na največjih tritedenskih dirkah.

Letos je zmagal tudi na dirki po Italiji. »Nikoli ne bi pomislil na ta dvojček. Nekateri so mislili, da bi bila zmaga na Giru le obliž, če mi tukaj ne bi uspelo. Če na Touru ne bi zmagal, bi že zmaga na Giru pomenila izjemno leto. Toda slaviti na Touru je neka druga raven, oboje skupaj pa še višja,« se je Pogačar dotaknil še izjemnega dvojčka, ki mu je uspel v tej sezoni. 

 

Pogačar zmaga tudi takrat,
ko tega ne načrtuje

Na zahtevni sobotni gorski etapi ekipa UAE Emirates ni imela načrta dirkati na zmago. Ker pa sta se Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel borila za drugo mesto, je moštvo Belgijca najboljše pripeljalo v položaj, da se zopet pomerijo med seboj najboljši na dirki in ne ubežniki. A kdo je najboljši, ni vprašanje. Pogi je v zadnjih metrih vzpona na Couillole strl Danca Vingegaarda. »Nismo imeli načrta zmagati na etapi, ko pa se je pojavila priložnost, je Tadej to izkoristil,« nam je na cilju zaupal Mauro Giantetti, šef ekipe UAE Emirates. »Najpomembnejša je rumena majica, toliko etapnih zmag pa je zares neverjeten dosežek,« je dejal Pogačar.

Tokrat ga je vse do cilj izzival Vingegaard, ki je za trenutek pomislil, da mu bo veliki tekmec celo podaril zmago. »Ko sva ostala sama, sem za trenutek resno pomislil na to. A storil je pravilno. To je dirka po Franciji in tu se ničesar ne podarja. Jaz bi storil enako, če bi bil v njegovem položaju,« je športno priznal poraz Jonas Vingegaard. Remco Evenepoel, ki je želel napasti Danca, je bil na koncu tretji.

Po šesto etapno zmago
ga je gnal strah pred Urško

Čeprav tokrat zadnja etapa ni bili revijalna, ampak zahteven gorski kronometer, je bilo v skupnem seštevku vse že odločeno. To pa ni pomenilo, da najboljši niso vozili na vso moč. Pogačar pa se ni zadovoljil s petimi etapnimi zmagami in je dodal še šesto. »V Monaku je bil res lep start na ciljni ravnini za formulo ena. Najprej sem le poslušal čase po radijski zvezi do Remca, drugih nisem imel. Čez Turbie sem se počutil izjemno. V glavi sem imel besede Urške Žigart, kako me sovraži, ker sva tolikokrat prepeljala to traso. Nisem želel vsega tega izpustiti iz rok, čeprav sem kolesaril nadzorovano,« je Slovenec podoživel zadnji odločilni dan, ko je tekmecem odčital novo lekcijo, saj je slavil z več kot minuto prednosti že nekaj metrov pred ciljem.

S 84. zmago v karieri se je Pogi izenačil po številu zmag s Primožem Rogličem, oba najboljša slovenska kolesarja imata tudi štiri zmage na največjih tritedenskih dirkah. »Dve leti poslušamo, da smo v zlati dobi kolesarstva, ki je trenutno najbolj tekmovalno. Če sam ne bi nastopal zdaj, bi vseeno dejal, da je to najboljša era, še posebej za tritedenske dirke. Te preizkušnje z Jonasom, Remcom in Primožem so neverjetne. Tudi mladci vse bolj prihajajo. Mislim, da lahko uživamo v tej eri. Res je lepa,« je Pogi sam omenil velike tekmece, ki ga ženejo naprej.

Cilji za naprej so znani

Kolesarski as je velik ljubitelj rekordov, zato se je dotaknil tudi izjemnega dvojčka, ki mu je uspel v tej sezoni. »Nikoli ne bi pomislil na ta dvojček. Nekateri so mislili, da bi bila zmaga na Giru le obliž, če mi tu ne bi uspelo. Če na Touru ne bi zmagal, bi že zmaga na Giru pomenila izjemno leto. Toda slaviti na Touru je na neki drugi ravni, oboje skupaj pa še na višji,« je še dejal na cilju v Nici. Dirka se je prvič v zgodovini končala izven Pariza, tako da je Tadej postal prvi kolesar v zgodovini in verjetno tudi edini za vedno, ki je kadar koli zmagovalno himno poslušal izven francoske prestolnice.

Pri najboljšem kolesarju na svetu je tudi jasno, da ne bo zaspal na lovorikah in ima že nove cilje za prihodnost. »Mathieu van der Poel je videti izjemno v mavričasti majici svetovnega prvaka. To majico mu želim letos sleči,« je odločno pogledal proti svetovnemu prvenstvu. Kaj pa zgodovinski napad na trojček zmag na tritedenskih dirkah v eni sezoni? »Zagotovo si želim zmagati tudi na Vuelti, a ne letos,« je znova zavrnil namigovanja na še en neprecenljiv rekord. Še enkrat več je to potrdil tudi Gianetti. »Vuelta ne pride v poštev. Tadej se mora odpočiti, ne moremo ga uničiti oziroma iti po nek rekord, da potem ne bomo imeli ničesar več,« je bil prepričljiv Italijan. V Nici so poleg najboljših treh kolesarjev na zmagovalni oder stopili še Biniam Girmay (zelena majica), Richard Carapaz (pikčasta) in Remco Evenepel, ki je nasledil Tadeja Pogačarja v beli majici najboljšega mladega kolesarja. Najboljša ekipa je bila UAE Emirates. 

Priporočamo