Jutri ob 10.40 se bodo kolesarji v Bergamu podali na zadnjo veliko dirko kolesarske sezone 2024. Na sporedu je že 118. izvedba dirke odpadlega listja, kakor imenujejo zadnjega in hkrati edinega izmed petih spomenikov, ki je na sporedu jeseni in se v originalu glasi Il Lombardia. Že ptički na vejah čivkajo, da je na dirki, če je na startu, prvi favorit za končno zmago Slovenec Tadej Pogačar (UAE Emirates). Nič drugače ni niti tokrat, a ob vseh uspehih, ki jih v letošnji sezoni niza izjemni kolesar iz Klanca pri Komendi, se vse premalokrat zavedamo, kaj mu uspeva in da to ni samoumevno. Zato tudi novinarji s še večjim veseljem prisluhnemo odgovorom, ko o slovenskem šampionu spregovorijo njegovi tekmeci. »Čutim, da sem že nekoliko načet, da gre sezona h koncu. A čaka nas še zadnja dirka sezone, zato sem pripravljen še enkrat več dati vse od sebe. Zavedam pa se, da če bo imel Tadej Pogačar dobre noge, mu ne bo enostavno slediti,« je včeraj sedmi sili dejal ​Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), ​ki se je z novinarji družil nekoliko prej kot njegov veliki tekmec.

Belgijec, ki je izjemno zadovoljen s svojo sezono, v kateri je postal dvakratni olimpijski prvak, svetovni prvak v kronometru in bil tretji na Touru, je ob koncu druženja z novinarji še enkrat več spoštljivo govoril o Pogiju. »Za njim je izjemna sezona. Je brez enega padca, brez enega slabega dneva. Zmagal je na Giru, Touru, postal svetovni prvak in osvojil še številne druge dirke. Morda je to sezona, ki je ne bo ponovil nikoli več, morda je ne bo ponovil niti kateri koli drug kolesar,« mu je polaskal sicer izjemni Belgijec.

Remco Evenepoel o uspehih Tadeja Pogačarja: »Za njim je izjemna sezona. Je brez enega padca, brez enega slabega dneva. Zmagal je na Giru, Touru, postal svetovni prvak in osvojil še številne druge dirke. Morda je to sezona, ki je ne bo ponovil nikoli več, morda je ne bo ponovil niti kateri koli drug kolesar.«

 

Pogačar miril strasti

Da je prvi favorit današnje dirke, se zaveda tudi 26-letni Slovenec, ki pa je hitro želel umiriti stvari, ko je namenil svoj čas za druženje z mediji pred zadnjo veliko dirke sezone. »Ne moremo govoriti že o novi zmagi. Treba je najprej iti v posteljo in nato na cesti pokazati, kdo je najboljši,« je ​Tadej Pogačar zatrjeval, da je na dirki možnih več scenarijev. Vseeno ni mogel mimo dejstva, da vsi tekmeci s prstom kažejo nanj. »Res je forma še vedno odlična. Tudi prejšnji teden sem zmagal na dirki po Emiliji, kar mi pred tem še ni uspelo. Mavrična majica svetovnega prvaka mi daje nov zagon. Za mano je odlična sezona, na katero bom vedno gledal s ponosom. Vseeno pa ni konec, dokler ne prečkaš zadnje ciljne črte. Pripravljen sem na novo borbo na moji zadnji dirki sezone,« je prvi kolesar sveta odločen, da v Comu še petindvajsetič v sezoni slavi zmago in tako odlični sezoni postavi še češnjo na vrhu torte.

Težave organizatorjev

Pogi ima že veliko izkušenj, kako je sezono zaključiti z zmago. Slavil je na zadnjih treh izvedbah Lombardije, kar pomeni, da je enkrat že zmagal tudi v Comu, kjer trasa sicer ni povsem pisana na kožo hribolazcem. Dirka je znana po tem, da si od leta 2014 Como in Bergamo izmenjujeta start in cilj, in tako je letos na sporedu cilj v mestu ob prekrasnem jezeru. Trasa pa ne bo povsem enaka, kot je bila pred dvema letoma, ko je Pogi v ciljnem sprintu prehitel Enrica Masa. Zaradi obilnih padavin v zadnjem tednu so organizatorji morali umakniti prelaz Ganda na začetku etape, zaradi nevarnosti poplavljanja jezera Como so zamaknili tudi cilj.

Nova trasa kolesarjem ponuja natanko 255 kilometrov ceste in kar 4780 višinskih metrov, vseeno pa slovenski as pravi, da mu ne ustreza povsem. »Trasa je nekoliko spremenjena in ima številne daljše vzpone. Zato ne morem napovedati, kje bom napadel. Če bi bila enaka kot pred dvema letoma, bi povedal, tako pa ne morem,« je ostal skrivnosten Pogi. A ob pogledu na zemljevid se skoraj jasno zdi, da bo poskušal z napadom na prelazu Colma di Sormano, ki ima vrh dobrih 40 kilometrov pred ciljem. Z morebitno zmago bi se Pogi izenačil z legendarnim Italijanom Faustom Coppijem, ki je med letoma 1946 in 1949 edini doslej štirikrat zapored zmagal na dirki po Lombardiji. Vreme pa je med tednom Pogiju preprečilo še en napad na rekord Italijana, ki za zdaj ostaja edini, ki je v istem letu osvojil vse tri jesenske italijanske klasike (Emilija, tri doline Veraseja in Lombardija). Pogiju so načrte prekrižali v torek sredi dirke, ko vreme ni dopuščalo, da bi se tekma po dolinah Veraseja zaključila. Zadnji, ki je napadal omejeni dosežek, je bil sicer Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansgrohe), ki je leta 2019 dobil prvi dve dirki, na Lombardiji pa je bil nato sedmi. Rogla je letos že zaključil sezono in ga jutri ne bo na startu, bosta pa družbo Pogačarju delala še Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) in Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), ki si bo zadnjič v karieri nadel dres čebel. 

Priporočamo