V moški članski konkurenci je bil novi državni prvak v kronometru praktično znan že pred začetkom. Od najboljših slovenskih kolesarjev je bil na startu le najboljši kolesar sveta Tadej Pogačar. Kljub pomanjkanju resne konkurence kolesarju iz Klanca pri Komendi motivacije za popoln napad ni manjkalo. »Trasa je bila enaka kot pred tremi leti. Vedel sem, da sem napredoval v pripravljenosti in pri opremi, zato sem si zadal cilj, da postavim vsaj minuto hitrejši čas kot leta 2020 (31:10, op. p.),« je svoj glavni cilj dneva opisal Tadej Pogačar. Ker je bila to njegova prva tekma po poškodbi zapestja, ničesar ni prepuščal naključju. Že v jutranjih urah si je ogledal traso in večkrat tudi poskusil menjavo kolesa, ki jo je nato na tekmi izvedel brezhibno. »Vožnja je izgledala odlično. Vozil je z veliko frekvenco, vse je potekalo brez težav. Prav tako ga poškodovano zapestje ne ovira več. Praktično neverjetno je bilo, saj je na vsake štiri ali pet minut prehitel tekmovalca pred seboj, čeprav so startali v minutnem intervalu,« je vožnjo novega državnega prvaka opisal Martin Hvastija, športni direktor Kolesarske zveze Slovenije, ki je imel srečo, da se je v vozilu organizatorja dirke vozil tik za Pogijem.

Vse misli pri Touru

Tadej Pogačar je na koncu svojo prevlado na domačih tleh potrdil s prednostjo več kot petih minut, postavil pa je rekord vzpona na Pokljuko s časom 29:43, s čimer je prekosil tudi lastna pričakovanja. Na drugem mestu je končal Marko Pavlič (MebloJOGI Pro-Concrete), tretji pa je bil Anže Skok (Ljubljana Gusto Santic). »Cilj sem si zadal in ga izpolnil. Zagotovo je dirkati doma najlepše. To državno prvenstvo mi resnično pride prav, da sem preizkusil noge in odprl pljuča,« je bil s svojo predstavo zadovoljen 23-letnik, ki je poudaril, da je poškodba pozabljena. »Na kronometrskem kolesu me zapestje ne ovira, prav tako ne predstavlja problema nogam. Malce drugače je na normalnem kolesu, kjer imam še nekaj težav, predvsem v tehničnih delih. Upam, da bo do začetka Toura v Bilbauu vse v redu.« Prav zaradi tega je previden pred nedeljsko cestno preizkušnjo, kjer bo lovil svoj prvi državni naslov. Na kronometrski preizkušnji je dane slavil zmago tretjič, saj je bil najboljši že leta 2019 in 2020. »Seveda si želim zmagati, a vse misli so pri dirki po Franciji. Več gneče na cesti in cestno kolo ... Moram biti previden.«

Superiorno predstavo prvega kolesarja sveta si je od blizu ogledal tudi nekdanji sotekmovalec Tadeja Pogačarja v ekipi UAE Emirates Jan Polanc, ki je zaradi težav s srcem predčasno končal kariero. »Že leta 2020 je kasneje zmagal na Touru, zdaj pa je šel še minuto in pol hitreje. To sicer nič ne pomeni, saj ne vemo, na kakšnem nivoju so tekmeci, ampak to je bila izjemna vožnja,« je povedal Jan Polanc, ki je bil leta 2020 tretji, za Pogačarjem in Primožem Rogličem. »Državno prvenstvo je lep pokazatelj, kje smo. To vožnjo in tisto pred tremi leti je težko primerjati, ampak gotovo smo na pravi poti pred dirko po Franciji,« pa je dejal športni direktor ekipe in sedaj mentor Tadeja Pogačarja Andrej Hauptman.

Popoln dan za par Pogačar-Žigart

Tadej Pogačar je bil še bolj nasmejan, ko je prejel vprašanje o svoji zaročenki Urški Žigart, ki je bila prav tako prepričljivo najboljša v ženski konkurenci. Zaročenca sta tako ponovila uspeh izpred treh let, ko sta prav tako oba postala državna prvaka. »Končno se ji odpirajo vrata. Že na dirki po Švici je bila tako blizu etapne zmage. S to predstavo je še enkrat pokazala, kam sodi. Zelo sem ponosen nanjo,« je nastop boljše polovice ocenil Tadej Pogačar.

Razumljivo enako nasmejana je bila Urška Žigart, ki je bila navdušena nad tem, da sta lahko skupaj tekmovala na isti progi in na isti dan. »Skupaj sva si ogledala progo, skupaj sva trenirala in skupaj smo pripravili taktiko. S tem ko sva oba postala državna prvaka, pa je dan popoln,« je dejala Urška Žigart. Tudi kolesarka ekipe Jayco-AlUla je bila izjemno prepričljiva, saj je Uršo Pintar prehitela na cesti in jo za seboj pustila za skoraj dve minuti, svoj čas izpred treh let pa popravila za več kot dve minuti. »Želim si dvojne krone, a cestna dirka je povsem nekaj drugega. Tudi zato, ker smo tam na cesti z mladinci. Sem v odlični formi, in to si želim pokazati tudi na Giru, kamor grem na naslednjo dirko,« je zaključila nova državna prvakinja v kronometru. 

Priporočamo