Tadej Pogačar je na cestni dirki na svetovnem prvenstvu v Zürichu spisal zgodovino. Prvič je napadel že 100 kilometrov pred ciljem, ko je pobegnil glavnini in s pomočjo Jana Tratnika devet kilometrov kasneje ujel vodilno skupino ubežnikov. Nato je na najbolj strmem delu kroga na Zürichbergstrasse zopet napadel.

V drugem napadu se je 79 kilometrov pred ciljem uspel dokončno otresti vseh glavnih tekmecev. Slediti mu je zmogel le Francoz Pavel Sivakov, a je tudi on omagal 51 kilometrov pred ciljem. Posledično je zadnji del dirke Pogačar odpeljal sam, delo pa opravil z odliko. V cilj je prišel z veliko prednostjo pred zasledovalci ter z nastopom za zgodovino suvereno osvojil naslov svetovnega prvaka.

»Ne morem verjeti, kaj se je zgodilo. Po takšni sezoni sem si naložil velik pritisk. Morda sem izvedel neumen napad, ampak je bil na srečo z menoj Jan. Na srečo sem zdržal do cilja,« je po dirki povedal slovenski svetovni prvak. »Napad ni bil načrtovan. Ne vem, kaj sem si mislil. Bilo je zelo težko. Moram se zahvaliti celotni ekipi. Brez njih to ne bi bilo mogoče.«

Cycling - UCI World Championships 2024 - Men's Elite Road Race - Zurich, Switzerland - September 29, 2024 Slovenia's Tadej Pogacar celebrates winning the race REUTERS/Denis Balibouse

Foto: Reuters

Pogačar je ciljno črto v Zürichu prečkal 34 sekund pred Avstralcem Benom O'Connorjem in 58 sekund pred lanskim prvakom Nizozemcem Mathieujem van der Poelom, ki sta si razdelila srebrno in bronasto medaljo.

Slovenia's Tadej Pogacar kisses his girlfriend Urska Zigar after winning the Men Elite road race of the Cycling and Para-cycling Road World Championships in Zurich, Switzerland, Sunday, Sept. 29, 2024. (Michael Buholzer/Keystone via AP)

V cilju je Tadeja Pogačarja pričakala tudi partnerka Urška Žigar, ki je včeraj v ženski konkurenci zasedla 24. mesto. Foto: AP

Slovenski kolesarji so na cesti pustili vse za uspeh Pogačarja. Po opravljenih nalogah so odstopili Jan Tratnik, Jaka Primožič, Domen Novak, Matevž Govekar, Luka Mezgec in Matic Žumer. Edini, ki je prišel do cilja, je bil Roglič. Osvojil je 64. mesto in zaostal 12:09 minute.

Sezona za med legende

Slovenija je na svetovnih prvenstvih v članski konkurenci doslej osvojila tri kolajne. Prvo je leta 2001 v Lizboni osvojil Andrej Hauptman (cestna dirka/bron), drugo Primož Roglič (vožnja na čas/srebro) leta 2017 v Bergnu ter lani Pogačar z bronom na cestni dirki v Glasgowu.

Cycling - UCI World Championships 2024 - Men's Elite Road Race - Zurich, Switzerland - September 29, 2024 Slovenia's Tadej Pogacar in action REUTERS/Denis Balibouse

Foto: Reuters

Za Pogačarja je to že 86. zmaga in ena največjih in najpomembnejših v karieri. Ves čas pravi, da mu je mavrična majica najljubša. Z naslovom je dal piko na i izjemni sezoni. Letos je dobil 23 dirk in kot tretji kolesar v zgodovini v isti sezoni osvojil trojno krono z zmagami na dirki po Italiji, Franciji ter na svetovnem prvenstvu. Tak podvig pred Pogačarjem uspel le še Belgijcu Eddyju Merckxu (1974) in Ircu Stephenu Rochu (1987).

Priporočamo