Slovenska kolesarska odprava je bila pred prihodom na svetovno prvenstvo v Zürichu jasna in odločna. »Cilj je naslov svetovnega prvaka in osvojitev mavrične majice,« so zatrjevali v en glas. Povsem razumljiva pričakovanja, ko imaš v moštvu Tadeja Pogačarja, ki je pred dirko v Zürichu v letošnji sezoni že nabral 22 zmag, večino pa je dobil na edinstven način. A najbolj veličastnega je privarčeval za vrhunec. Storil je nekaj, česar ni pričakoval prav nihče. Neverjetnih sto kilometrov pred ciljno črto na zahtevnih krogih v Zürichu, kjer se je na ulicah zbralo na tisoče gledalcev, med njimi tudi množica slovenskih, je sprožil napad. Nihče mu ni sledil in Pogi se ni več oziral nazaj.

Martin Hvastija: Če kdo lahko, potem je to Tadej Pogačar

Prav vsi, ki smo bili na prizorišču nove kolesarske pravljice, smo široko odprli usta. »To je močno prezgodaj. Nerazumljiv napad,« se je slišalo po medijskem centru. Številni tuji novinarji niso mogli razumeti njegove poteze, kot je priznal tudi Tadej Pogačar, je ni mogel niti sam. »Neumen napad. Ne vem, zakaj sem to storil. Če bi imel pištolo, bi si v prvih trenutkih napada najprej pognal en metek v levo koleno, čez nekaj trenutkov pa še v desno. Ko sem zagledal Jana Tratnika, mi je malce odleglo in dobil sem občutek, da neumna poteza lahko postane tudi ne tako neumna. In izšlo se je,« je slikovito svojo šampionsko predstavo podoživel Pogi.

Za Dnevnik je ključni trenutek dirke opisal Martin Hvastija, športni direktor reprezentanc pri Kolesarski zvezi Slovenije in tudi strokovni komentator na slovenski nacionalni televiziji: »Nihče ni pričakoval takšnega razpleta. Zdelo se mi je močno prezgodaj, a pred napadom sem dobil občutek, da se bo zgodilo prav to. Ko je dal navodilo Domnu Novaku, naj vleče na polno, sem slutil, kakšen je njegov namen. Dejal sem si, da ja ne bo tega storil, nato pa pogledal na ekran in videl njegov napad, ki mu ne sledi nihče. Komaj sem zbral nekaj besed v prenosu, nato pa sem si mislil, da je prezgodaj, a hkrati rekel, da če kdo to zmore, je to Tadej.«

Domen Novak: Pogačar se vedno odloči ob pravem trenutku

Tako kot Hvastija so bili nad predstavo Tadeja Pogačarja navdušeni prav vsi prisotni v Zürichu, tudi njegovi največji tekmeci. »Neverjetna predstava najboljšega na svetu. Z veseljem sem celo leto nosil mavrično majico svetovnega prvaka, a še posebno sem vesel, da jo ima zdaj najboljši na svetu. To je trenutno nesporno Tadej Pogačar,« je svojemu tekmecu laskal Mathieu van der Poel iz Nizozemske, ki je osvojil tretje mesto za Avstralcem Benom O'Connorjem in se tako razveselil bronaste kolajne. Še najmanj med vsemi je bil nad napadom presenečen Domen Novak, ki svojega sotekmovalca odlično pozna iz moštva UAE Emirates. »Seveda kaj takega ni bilo v načrtu, a ravno to je tisto, kar Tadeja dela tako dobrega, kot je. Odlično bere tekmece in se vedno odloči ob pravem trenutku. Tokrat je začutil, da je to sto kilometrov pred ciljem,« je povedal Domen Novak.

Priporočamo