Svetovna kolesarska srenja je nestrpno pričakovala 109. izvedbo najstarejše enodnevne dirke na svetu, Liege–Bastogne–Liege. Na startu sta prvič letos skupaj stala čudežna dečka svetovnega kolesarstva Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Remco Evenepoel (Soudal–Quick-Step). Sanj o velikem dvoboju na 258 kilometrov dolgi dirki je bilo konec, še preden so se na cesti začeli pravi boji.

V 84. kilometru dirke, na odseku z udarnimi jamami, je dvojni »defekt« zračnice utrpel Mikkel Honoré (EF Education). Danec je padel in ob tem na tla spravil slovenskega šampiona, ki je bil zaradi bolečin v levem zapestju primoran odstopiti. »To so stvari, ki se v kolesarstvu dogajajo in se jim ne moreš izogniti,« je nesrečni dogodek svojega superšampiona pospremil izvršni direktor ekipe UAE Emirates Mauro Gianetti.

Evenepoel dobil spominek za na steno

Kolesar s Klanca pri Komendi je v svoji štiriinpolletni profesionalni karieri šele šestič odstopil na dirki, sploh prvič pa je bil odstop posledica padca. Ob nesrečnem dogodku je zmagovalec dvanajstih letošnjih dirk ostal brez možnosti za številne kolesarske rekorde. Ni se mogel boriti za zgodovinski trojček ardenskih klasik v enem letu, kar je pred njim uspelo le Davideju Rebellinu in Philippu Gilbertu. V vodo je padla tudi možnost, da bi se izenačil z legendarnim Eddyem Merckxom, ki je edini do sedaj v istem letu dobil oba belgijska spomenika. Pogi je letos že dobil dirko po Flandriji.

Odstop Pogačarja se je hitro izkazal za pravilnega, saj je takojšen pregled pri zdravniku pokazal dvojni zlom zapestja. Za zlom skafoidne kosti je bila potrebna operacija, ki jo je 24-letnik opravil nemudoma pri specialistu v bolnišnici v Genku. Huda poškodba pod vprašaj postavlja tudi Pogačarjev prvi cilj sezone, ponovni napad na zmago na dirki po Franciji. »Navadno rehabilitacija takšne poškodbe traja pol leta, ker pa govorimo o Tadeju Pogačarju, bo najverjetneje za Tour pripravljen,« je ekskluzivno za Dnevnik poškodbo komentiral priznani kirurg, primarij Janez Pšenica, dr. med. »Vse je odvisno od težavnosti zloma. Če je zlom lep, bo lahko na kolesu že zelo kmalu, če pa gre za zapleteno operacijo, se zaplete tudi pri rehabilitaciji. V času Toura ga zapestje ne bo več bolelo, sanacija poškodbe pa ne bo optimalna,« je dodal in povedal, da je zlom skafoidne kosti pred časom doživel tudi Matej Mohorič. »Mohorič je operacijo opravil pri meni in je bil po enem tednu že na kolesu, a on je imel zelo lep zlom,« je vzbudil upanje slovenskim navijačem, da bodo najboljšega kolesarja na svetu lahko spremljali na najpomembnejši dirki leta.

Ob obilici smole prvega favorita dirke se preostali kolesarji niso ustavljali in so v deževnem vremenu nadaljevali pot proti cilju. Z veliko prednostjo je še drugič zapored na stari dami slavil ljubljenec domačega občinstva Remco Evenepoel. Aktualni svetovni prvak je ponovil zgodbo iz lanskega leta ter sam prevozil zadnjih 30 kilometrov dirke. »Zmagati v mavrični majici pred domačimi navijači je nekaj posebnega. Želel sem si te fotografije in sedaj jo imam,« je takoj po osvojitvi svojega drugega spomenika v karieri dejal Evenepoel.

Belgijec je imel v zaključku dirke več kot minuto prednosti, zato se je svoji ekipi začel zahvaljevati že dober kilometer pred ciljem, nato pa se je zabaval skupaj s številnimi navijači ob progi, ki naravnost obožujejo novega kolesarskega junaka najbolj kolesarske nacije. Družbo na odru za zmagovalce sta mu delala Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers), ki je bil v sprintu boljši od Santiaga Buitraga (Bahrain Victorious).

Volleringovi uspelo, kar ni Pogačarju

»Šlo je za zelo težko tekmo, sam pa sem vedel, da bo prvi vzpon po Redoutu ključen. Naredil sem razliko in nato sam nadaljeval proti cilju,« je Evenepoel izpostavil ključni trenutek dirke in se dotaknil tudi nesreče svojega velikega tekmeca. »Slišal sem le grd zvok. Zavedal sem se, da je bil padec hud. V tem trenutku bi mu rad izrekel vso podporo in mu zaželel čim hitrejše okrevanje. Tudi sam sem v karieri utrpel že nekaj hudih padcev.« Kolesar Quick-Stepa je postal prvi kolesar po Micheleju Bartoliju, ki mu je uspelo dvakrat zapored zmagati na stari dami. Italijanu je podvig uspel leta 1998.

Po odstopu Pogačarja so številne ekipe poskušale razbiti dirko. Za pogumen napad 80 kilometrov pred ciljem se je odločil tudi Jan Tratnik (Jumbo-Visma), ki je nekaj časa vozil na čelu dirke, na koncu pa zasedel 25. mesto. Tretji Slovenec Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je bil 40.

Čeprav Tadej Pogačar danes ni zmagal, so gledalci v cilju v Liegeu vseeno lahko pozdravili novega junaka ardenskih klasik. Veliki trojček je na ženski izvedbi dirk uspel Demi Vollering (Team SD Worx), ki je po zmagi na Amstelu in Valonski puščici svojo premoč dokazala tudi včeraj. »To je priložnost, ki se ti ne ponudi vsak dan. Resnično sem si želela te zmage in sem v sprintu dala vse od sebe,« je dejala Nizozemka, ki je bila na ciljni črti hitrejša od Elise Longo Borghini (Trek-Segafredo). Edina slovenska predstavnica Urška Žigart (Jayco-AlUla) je bila 64., zaostala je nekaj manj kot 11 minut za zmagovalko.

Priporočamo