Nov (spremenjen) termin slovenske večetapne preizkušnje je posledica umestitve nove enodnevne dirke svetovne serije v Koebenhavnu na Danskem v mednarodni koledar. »Seveda se nismo strinjali s tem. Nismo popustili, vendar so nas vseeno prestavili za 14 dni,« je pojasnil direktor slovenske dirke Bogdan Fink.

Dirka po Sloveniji je od leta 2005 običajno potekala tretji teden v juniju. Občasno so jo sicer prestavili v drugi teden istega meseca, zdaj pa bo prvič na vrsti že tako zgodaj.

Odločitev med dvema dirkama

»Prireditelj ASO, ki organizira tudi dirko Tour de France, je pridobil dirko svetovne serije v Koebenhavnu v tistem terminu. Mi takrat še nismo vedeli, da bo dansko glavno mesto tudi gostilo svetovno prvenstvo leta 2029. V tem našem terminu, ki ga takrat pred 20 leti ni želel prav nihče, so pustili dirko po Belgiji, nas so pa prestavili. Mi smo temu nasprotovali, a ni nič pomagalo,« je še dodal Fink.

Mednarodna kolesarska zveza je po koncu letošnje tekmovalne sezone dopolnila koledar za naslednje leto. Po pravilih krovne svetovne zveze v istem terminu ne smejo potekati več kot tri dirke profesionalne ali svetovne serije. Zato so morali prestaviti bodisi dirko po Belgiji ali Sloveniji, odločili pa so se za slednjo.

Priporočamo