Za izpolnitev visokih pričakovanj ni dovolj, da imaš v ekipi najboljšega kolesarja na svetu, celoten ustroj mora delovati kot dobro naoljen stroj. Še posebno, ker je dirka na svetovnem prvenstvu nekaj posebnega, kar je dobro opisal tudi prvi konkurent slovenskega moštva Remco Evenepoel: »Dirka je zelo dolga, predvsem pa se na svetovnih prvenstvih navadno dirka kilometer ali dva hitreje povprečno, kot se dirka na ostalih dirkah. Zagotovo je Tadej Pogačar prvi favorit, a dolžina in zahtevnost trase ponujata, da se lahko zgodi marsikaj.«

Tega so se pred odhodom v Zürich dobro zavedali tudi na Kolesarski zvezi Slovenije (KZS). Naredili so vse, kar je v njihovi moči, da ima zlata generacija slovenskega kolesarstva v Švici najboljše možne pogoje za osvojitev velikega cilja in osvojitev mavrične majice svetovnega prvaka. Za tiste stvari, ki jih KZS ni mogla poskrbeti, so se obrnili kar na moštvo prvega zvezdnika ekipe Tadeja Pogačarja. Pri moštvu UAE Emirates niso odlašali s pomočjo in so šli slovenski reprezentanci močno na roko. Njihova predanost slovenskemu šampionu pa se vidi tudi v tem, da niso posodili le moštvenega avtobusa, kuharja in mehanika, v Švici so prisotni tudi številni visoki predstavniki ekipe, za Dnevnik pa si je nekaj časa vzel kar sam šef ekipe, sicer Švicar Mauro Gianetti.

»Prav nič ne bodite presenečeni, da sem tukaj. Svetovno prvenstvo je zelo pomembna dirka in v naši ekipi ne stremimo le k razvoju nas, a nam je zelo pomemben tudi razvoj nacionalnih ekip,« nam je svojo prisotnost na dogodku, ko bi bil lahko prost, pojasnil Švicar in dodal: »Že na tekmi mlajših članov smo imeli devet kolesarjev, jutri pa jih imamo še sedemnajst. Tako da tukaj ni le Tadej, velika pričakovanja ima tudi Marc Hirschi za Švico in tudi drugi so vsi enako pomembni.«

Vedno radi podpirajo

Moštvo iz Emiratov, ki ima svojo kolesarsko bazo v Italiji, je še posebno priskočilo na pomoč slovenski reprezentanci, saj zanjo vozita tudi Tadej Pogačar in Domen Novak, ki sicer tekmujeta v belo-črnem dresu letos daleč najboljšega moštva v svetovni seriji. Slovenija ima v Zürichu na voljo za uporabo moštveni avtobus ekipe, za prehrano v hotelu prav tako skrbi ekipni kuha moštva, seveda pa je zraven tudi Boštjan Kavčnik, ki že nekaj let skrbi za servis najhitrejšega kolesa na svetu. »Zelo radi podpiramo Pogija in njegovo ekipo in kot rečeno, nam je v interesu, da pomagamo tudi reprezentancam. Ne pomagamo pa zgolj Tadeju Pogačarju, vedno se potrudimo po najboljših močeh. Večkrat smo pomagali tudi razvojnemu moštvu Juana Ayusa v Španiji,« Mauro Gianetti razkriva, da je tovrstna pomoč za moštvo Emiratov nekaj običajnega.

Seveda pa tudi šef moštva sanja o glavni nagradi nedeljski dirke, mavrični majici svetovnega prvaka. »Zagotovo bi bila to velika čast, če bi dres Tadeja celo leto krasila mavrica. To so sanje vsakega kolesarja, še posebno pa sanje Tadeja Pogačarja. Ni pa samoumevno, da bo to dosegel. Na startu bo veliko kolesarjev z enakimi sanjami in željami. Bo zelo lepa dirka in upamo na najboljše,« Gianetti še naprej svari, da vse zmage slovenskega asa niso samoumevne in si bo moral tudi najodmevnejšo priboriti na cesti. 

Priporočamo