Peta etapa 79. kolesarske dirke po Španiji je pričakovano postregla s ciljnim sprintom glavnine in ni prinesla nobenih sprememb v skupnem seštevku. Čeprav etapa ni imela kategoriziranega vzpona, je bila daleč od enostavne. Zato so poskrbele visoke temperature, ki so se spet povzpele do 40 stopinj Celzija, organizatorji pa kljub temu niti za trenutek niso pomislili, čeprav jim pravila to dovoljujejo, da bi skrajšali 177 kilometrov dolgo etapo med Fuente del Maestrejem in Sevillo.

»Kljub vročini se počutim odlično v majici vodilnega,« je takoj po tistem, ko je pojedel hladno lučko, da je ohladil svoje telo, pred startom etape povedal Primož Roglič. Slovenski as ni bil edini, ki se je hladil na takšen način, saj je bilo številne kolesarje s sladoledom v roki mogoče videti tik pred startom.

50–60 kilogramov ledu pripravijo in porabijo ekipe za hlajenje kolesarjev na vročih etapah, ko se temperatura približa 40 stopinjam Celzija.

100 dodatnih bidonov mrzlih napitkov so včeraj pripravili pri ekipi Soudal Quick-Step, skupno pa so imeli kolesarji na razpolago kar dvesto bidonov.

Biki ostali za ograjo

Visoka vročina predstavlja veliko dodatnega dela za spremljevalni del ekipe kolesarjev. Največje so včeraj pripravile sto dodatnih bidonov tekočine za okrepitev kolesarjev in do 60 kilogramov ledu. Med največje spada tudi nemško-avstrijsko moštvo, katere kapetan je slovenski šampion. Da mu je med etapo karseda prijetno, predvsem na ravnini, skrbita pomočnika Nico Denz in Patrick Gamper. Sedemindvajsetletni Avstrijec se vsakodnevno po koncu etape oglasi na omrežju X in za nemško revijo Cycling Magazine opiše potek dneva. »Znova zelo vroče. Tako, da sva z Nicom že drugi dan izpraznila zaboj z ledom v avtomobilu,« je zapisal Avstrijec, ki je v zaključku etape odlično skrbel za svojega kapetana, da se je izognil vsem težavam.

V glavnem mestu Andaluzije so biki, ki jim tokrat tudi dobesedno poveljuje rdeči bik, ciljno črto mirno prečkali v času zmagovalca, boj za etapno zmago pa prepustili sprinterjem. »Ob cesti tik pred Sevillo sem opazil bike, ki so se ozirali za menoj. Na mojo srečo so ostali za ograjo,« se je v svojem slogu v izjavi po razglasitvi vodilnega šalil Primož Roglič. Ker je na odru za zmagovalce prejel majico z dolgimi rokavi, je intervju opravil v tekmovalni majici svoje ekipe. »Prevroča je,« je na kratko razložil in spet naredil požirek hladne vode.

Glivar zaostal

Včeraj je potekala tudi tretja etapa mladinske različice dirke po Franciji. Slovenski adut Gal Glivar, ki je bil pred etapo drugi v skupnem seštevku, je na razgibani etapi zaostal in izpadel iz boja za skupno zmago. Etapo je dobil Britanec Joseph Blackmore, ki je skočil tudi v skupno vodstvo.

Rekord Zülleja ga ne zanima

V bitki za etapno zmago je oba glavna favorita, Kadena Grovsa in Wouta van Aerta, presenetil mladi Čeh Pavel Bittner, ki nastopa na svoji prvi tritedenski dirki v karieri. »Šele pred nekaj dnevi sem prvič zmagal med poklicnimi kolesarji, a slaviti ob prvem nastopu na Vuelti je nekaj, kar je težko verjeti,« je svoj največji uspeh kariere doživljal Pavel Bittner. Komaj 21-letni kolesar je zmagal tretjič v karieri. »Fantom sem rekel, da verjamem vase in da lahko zmagamo. Ko se je pokazala priložnost, sem jo zgrabil, začel sprintati in nekako mi je uspelo,« je še povedal široko nasmejani Čeh, ki je na ciljni črti prehitel Van Aerta.

Na Vuelti kolesarje že danes čakata nova gorska etapa in nov ciljni vzpon, ki pa bo tretje kategorije. Se obeta nov boj kapetanov ali prva priložnost za ubežnike? »Po pravici povedano si etape še nisem ogledal,« je skrivnosten pri napovedih Primož Roglič, ki še vedno poudarja, da ni stoodstotno pripravljen. »Kot so mi povedali, je priložnost za ubežnike in trenutek, da predam majico vodilnega,« je nato potrdil tudi namigovanja, da ne namerava ostati odet v rdečo vso dirko. To pomeni, da ga ne zanima rekord Švicarja Alexa Zülleja, ki je imel majico vodilnega na Vuelti oblečeno 48-krat, Rogla pa jo je včeraj nosil 36. Morda pa mu je na misel padel ravno ta rekord. »Po drugi strani še nisem prepričan, kaj je bolj prijetno. Iti bolj počasi in biti izpostavljen vročini ali iti malce hitreje in občutiti več vetra, ki hladi. Bomo videli,« je sklenil pogovor nekdanji smučarski skakalec, ki je komaj čakal, da skoči še v ledno kopel, da po naporni etapi povsem ohladi svoje telo. 

Vingegaard končal sezono

Športni direktor ekipe Visma-Lease a Bike Merijn Zeeman je potrdil, da je prvi mož čebel Jonas Vingegaard po zmagi na dirki po Poljski že končal tekmovalno sezono. »Po naporni sezoni potrebuje počitek, da se bo oktobra lahko začel pripravljati na novo sezono. Predvsem pa se mora dober športnik odlično počutiti v domačem okolju, da lahko pozneje dobro tekmuje,« je odločitev pojasnil Merijn Zeeman, ki je s tem pokazal dobro plat nizozemske ekipe, ki svojemu kapetanu dopušča, da v miru pričakuje rojstvo svojega drugega otroka. Danec tako ne bo nastopil na svetovnem prvenstvu in na zadnjem spomeniku sezone po Lombardiji, kjer bi sodil v ožji krog favoritov.

Vuelta v številkah

5. etapa, Fuente del Maestre–Sevilla (177 km): 1. Bittner (Češ, DSM-firmenich PostNL) 4,25:28 2. Van Aert (Bel, Visma-Lease a Bike), 3. Groves (Avstral, Alpecin-Deceuninck) 4. Coquard (Fra, Cofidis) 5. Küng (Švi, Groupama-FDJ), 57. Roglič (Slo, Red Bull-Bora-Hansgrohe) vsi isti čas.

Skupni vrstni red (5/21): 1. Roglič 18,58:36, 2. Almeida (Por, UAE Emirates) + 0:08, 3. Mas (Špa, Movistar) + 0:32, 4. Tiberi (Ita, Bahrain-Victorious) + 0:38, 5. Van Eetvelt (Bel, Lotto Dstny) 0:41

Priporočamo