Nemško-avstrijsko moštvo Red Bull-Bora-Hansgrohe, za katero na 79. kolesarski dirki po Španiji vozi edini Slovenec na dirki Primož Roglič, je po več dnevih nerazumljivega dirkanja s kopico taktičnih napak, tokrat prikazalo moštveno predstavo, ki si zasluži pohvale. Ne moremo reči, da si ravno zaslužijo ocene deset, saj slovenski kapetan ni pobral etapne zmage, mirno pa jim pripada devetica, saj je Rogla vodilnemu kolesarju na dirki Benu O'Connerju odščipnil sedemintrideset sekund.

»Predvsem sem vesel, da sem še vedno tukaj, da lahko tekmujem z najboljšimi in se borim za etapne zmage,« pred začetkom razgibane etape v Galiciji, med katero so kolesarji prevozili natanko polovico poti letošnje Vuelte, ​Primož Roglič ni deloval napadalno razpoložen. V svojem slogu se je zopet izognil dejanskemu vprašanju, kakšno je njegovo zdravstveno stanje.

Ukradel načrt Masu

​Po njegovi izjavi in predvsem začetni taktiki moštva Red Bull-Bora-Hansgrohe, ko je kapetan v pobeg spustil tri svoje pomočnike, je v kolesarskem svetu začela krožiti misel, da Slovenec ni v najboljšem stanju. »Očitno daje priložnost svojim tekmovalcem, da se borijo za etapno zmago in bo sam nekako poskušal le ostati z najboljšimi,« je potezo komentiral Irec z največ zmagami na Vuelti in sedaj komentator na Eurosposrtu ​Sean Kelly. Irec je tako trdil predvsem zato, ker je imel Daniel Felipe Martinez, edini potencialni kandidat za etapno zmago iz moštva rdečih bikov, ob sebi Nica Denza in Patricka Gamperja. Kolesarja, ki sta zadolžena, da skrbita za Rogličev položaj v glavnini in sta pravi cestni lokomotivi v primeru nezgode.

Kasneje se je izkazalo, da so tokrat v moštvu pripravili izjemno taktiko. Denz in Gamper v velikem pobegu nista trošila moči, pred zadnjim kratkim, a zelo eksplozivnim vzponom, ki je bil pisan na Rogličevo kožo, pa sta se vrnila v glavnino. Svojega kapetana je Denz na klanec pripeljal v optimalnem položaju. Sledilo je delo Vlasova in nato uspešen napad Rogliča, ki mu je sprva lahko sledil le žilavi Španec Enric Mas. Dvojica si ni priborila veliko prednosti, a je v velike težave spravila rdečo majico. Ko so se na vrhu klanca, osem kilometrov pred ciljem, priključili še Landa, Skjelmose in Rodriguez, je zaostanek Avstralca v ozadju začel hitro naraščati. Iz ospredja se je skupini priključil še Martinez, ki je nato iz sebe dal vse atome moči. »To, kar je naredila ekipa Red Bulla, je bil naš taktičen načrt. Hoteli smo tako napasti na zadnjem vzponu, sam pa sem zelo vesel, da sem lahko sledil Rogliču,« je bil po etapi zadovoljen in hkrati malce jezen na konkurenco ​Enric Mas, ki se izkazuje za največjega konkurenta Rogliču na dirki.

O'Connor se veseli pravih gora

Špansko-slovenska dvojica je na Vuelti že večkrat odlično sodelovala, kolesarja sta med seboj dobra prijatelja. Zato med njima ne prihaja do taktiziranja in si tudi v času, ko sta na cesti sama, pomagata. »To je narava kolesarstva. Velikokrat je ustvarjanje zavezništev in trenutek, ko ga je treba prekiniti, ključ do uspeha,« se složnosti največjih konkurentov zaveda ​Ben O'Connor. Avstralec je bil razumljivo razočaran, ko je v manj kot desetih kilometrih izgubil več kot pol minute. »Zagotovo ne morem biti zadovoljen. Moram biti boljši kolesar,« je nadaljeval, a se hitro potolažil. »Še vedno sem v rdečem, torej ne ravno najslabši možen scenarij. Takšni eksplozivni vzponi mi niso pisani na kožo, komaj čakam daljše klance, ko lahko pokažem svojo moč,« se je hitro potolažil in pogled usmeril že proti jutrišnji etapi, ko kolesarje čaka zaključni klanec prve kategorije, ki pa je dolg kar 15 kilometrov.

Za etapno zmago je tekmece v številnem pobegu z dolgim sprintom presenetil Irec Eddie Dunbar. »Že dolgo je bilo, od kar sem bil v takšni situaciji, a imam izkušnje z njimi. Vedel sem, da je takšen način, edina moja priložnost za zmago,« je bil zadovoljen ​Eddie Dunbar​, ki se je na Vuelti sicer mislil boriti za visoka mesta v skupnem seštevku, a je hitro zaostal. 

Vuelta v številkah

11. etapa, Padron–Padron (166,5 km): 1. Dunbar (Irs, Jayco-AlUla) 3,44:52, 2. Hermans (Bel, Alpecin-Deceuninck) + 0:02, 3. Poole (VB, Dsm-firmenich PostNL) isti čas, 4. Narvaez (Ekv, Ineos Grenadiers) + 0:04, 5. Berrade (Špa, Equipo Kern Pharma) isti čas, 35. Roglič (Slo, Red Bull-Bora-Hansgrohe) + 3:31.

Skupni vrstni red (11/21): 1. O'Connor (Avstral, Decathlon AG2R) 43,54:54, 2. Roglič + 3:16, 3. Mas (Špa, Movistar) + 3:58, 4. Carapaz (Ekv, EF Education-EasyPost) + 4:10, 5. Landa (Špa, Soudal Quick-Step) + 4:40.

Priporočamo