Kot smo zapisali pri Dnevniku, je bilo skrivalnic na 79. kolesarski dirki po Španiji konec. Stvari pa je v roke vzela ekipa Red Bull-Bora-Hansgrohe in njen kapetan Primož Roglič. »Ne spomnim se dobro vzpona na Alto de Moncalvilla. Spomini so lepi, a danes je povsem nov dan,« je pred začetkom 19. etape, ki se je zaključila z vzponom prve kategorije na Alto de Moncalvilla, kjer je priljubljeni Rogla slavil leta 2020, dejal ​Primož Roglič.

​Vse od prvega kilometra na etapi je bilo jasno, da je svojim moštvenim kolegom dal drugačna navodila. Zasavski orel se je zavedal, da je vzpon, ki ga je Vuelta gostila drugič v zgodovini, pisan njemu na kožo. Avstrijsko-nemško moštvo tako ni izpustilo daleč ubežnikov in pripravilo izjemen teren za tretjo etapno zmago prvega favorita dirke, ki je po novem le še korak oddaljen od rekordne četrte zmage.

V slogu Tadeja Pogačarja

Roberto Heras je španski kolesar, ki slavi kot rekorder španske Vuelte s štirimi skupnimi zmagami. Slovenec Primož Roglič je le še danes in jutri oddaljen, da se izenači z legendo španskega kolesarstva. Povsem v nasprotju s svojim značajem, je Rogla dobila prvo od treh odločilnih etap in praktično že odločil zmagovalca letošnje dirke. Moštvo je tokrat pripravilo izjemno taktiko, ki sicer ni bila po okusu slovenskega vodja osmerice na kolesu. »Nisem dejal, da si želim etapne zmage. Nekateri, ne bom povedal imen, so se odločili drugače. Očitno nimajo drugega za početi. Ko je bila priložnost tukaj, sem jo izkoristil,« je z nasmehom na obrazu pot do 87. profesionalne zmage opisal Primož Roglič.

Njegovo moštvo je svojemu kapetanu pripravilo odlično izhodišče. Pred začetkom ciljnega vzpona so ujeli ubežnike in narekovali močan ritem. Že ob pospeševanju Daniela Felipeja Martineza, ki je bil danes predzadnji Rogličev pomočnik, so odpadli vsi njegovi konkurenti. Ko je Kolumbijec opravil svoje delo, je z Roglo ostal še Vlasov, zadnjih pet kilometrov pa je nekdanji smučarski skakalec za eno najbolj impresivnih zmag v svoji karieri opravil sam. Nekaj časa ga je na distanci držal le Enric Mas, ki pa je nato povsem omagal. »Poskušal sem slediti. To je bil ritem, ki ga lahko držita le Tadej Pogačar ali Jonas Vingegaard,« je napad moštva, ki ga poganjajo rdeča krila, opisal ​Enric Mas. ​Kralj španskih cest je resnično deloval, kot bi dobil krila. V svojem ritmu je nadaljeval pot do tretje etapne zmage na letošnji dirki. »Presenečen sem nad prednostjo. Zagotovo bolje imeti takšno prednost, kot izgubiti pet minut,« je v svojem slogu odgovarjal Rogla, preden se je podal na zmagovalni oder in naredil svoj znameniti telemark za zmago ter prevzel sebi najljubšo rdečo majico vodilnega.

Ni še konec

»Na letošnji Vuelti vedno govorimo, da prihaja še težji dan. Jutri je na sporedu kraljeva etapa, tudi v Madridu en bomo delali krogov in je na sporedu kronometer. Še dva pomembna dneva za končno zmago,« noče prehitro slaviti končne zmage Slovenec. V prvi vrsti ga je strah današnjega dne s sedmimi vzponi, ko gre lahko marsikaj narobe, saj se tudi konča na vzponu. Na nedeljskem kronometru je med kandidati za končno zmago izraziti favorit.

Odlično se je znova boril tudi Ben O'Connor, ki je 13 dni nosil majico vodilnega, tokrat pa jo je moral prepustiti nespornemu kralju dirke. »Malce sem razočaran nad seboj. Ne zato, ker nisem mogel slediti Primožu, ki je bil v svojem svetu, ampak ker sem na koncu povsem omagal. Komaj čakam na ponedeljek, da pozabim na kolesarstvo,« je bil nad seboj malce razočaran ​Ben O'Connor​, ki pa je z dvanajstim mestom na etapi zadržal drugo mesto v skupnem seštevku. »Zagotovo še dva dneva boja za zmagovalni oder. Ni še konec,« je tudi Avstralec hitro zamenjal svoje cilje, saj je jasno da je Roglič sedaj izraziti favorit za končno zmago. Po novem ima skoraj dve minute prednosti pred vsemi, saj je prvega zasledovalca, Davida Gauduja za seboj pustil za 46 sekund. 

Vuelta v številkah

19. etapa, Logrono–Alto de Moncalvillo (173,2 km): 1. Roglič (Slo, Red Bull-Bora-Hansgrohe) 3,54:55, 2. Gaudu (Fra, Groupama-FDJ) + 0:46, 3. Skjelmose (Dan, Lidl-Trek) isti čas, 4. Mas (Špa, Movistar) + 0:50, 5. Landa (Špa, Soudal Quick-Step) + 0:57.

Skupni vrstni red (19/21): 1. Roglič 76,43:36, 2. O'Connor (Avstral, Decathlon AG2R) + 1:54, 3. Mas + 2:20, 4. Carapaz (Ekv, EF Education-EasyPost) + 2:54, 5. Gaudu + 4:33.​

Priporočamo