Slovenski kolesarski as Primož Roglič iz ekipe Red Bull-Bora Hansgrohe v odločilni teden 79. kolesarske dirke po Španiji vstopa z druge startne pozicije. Pred njim je le Avstralec Ben O'Connor (Deacthloln Ag2r), ki ima minuto in tri sekunde prednosti za zahtevnih šest dni dirkanja. Zasavski orel je brez težav spregovoril o svojem tekmecu, kritikah na račun ekipe in drugih stvareh. Na druženju z mediji je bil odlično razpoložen, ves čas nasmejan in vidno samozavesten pred razpletom njemu najljubše tritedenske dirke.

O pribitku 20 sekund zaradi vožnje za ekipnim avtomobilom.

Kazen mi zagotovo ni všeč, a jo moram sprejeti. To pomeni dvajset sekund več, ki jih moram pridobiti za končni uspeh. Seštevek pravi, da moram sedaj vzeti še dobro minuto do konca dirke.

86 ​zmag ​ima v karieri Primož Roglič. Najuspešnejši je na Vuelti, kjer ima tri skupne zmage, dobil pa je tudi štirinajst etap, dve že letos.

 

O menjavi kolesa, zaradi katere je prejel kazen.

Če sedaj pogledam nazaj, tega zagotovo ne bi storil še enkrat, saj smo izgubili več kot pridobili. Je pa zaradi menjave kolesa zagotovo v zadnjih kilometrih bilo lažje.

O tem, če se bo tovrstne taktike še posluževal.

Zakaj pa ne. V preteklosti mi je takšno kolo že prineslo zmage in se je izplačalo. Rad rečem, da kdaj nekaj pridobiš, kdaj pa izgubiš. Če bo trasa primerna, je o tem zagotovo treba razmišljati. Vsako priložnost, da nekaj pridobiš, je potrebno izkoristiti.

O zaostanku pred odločilnim tednom.

Topljenje prednosti me vsak dan še bolj motivira. Močno se bo potrebno potruditi, da nam bo uspelo, saj na dirki nisem sam. Tu so še moja celotna ekipa in tekmeci. Za vsako pridobljeno sekundo se je potrebno močno boriti, na koncu bomo pa videli, kdo bo prvi, drugi in tretji.

O zdravstvenem stanju in bolečinah v hrbtu

Zaenkrat je vse dobro, prihaja pa zadnji teden. Poskušam delati vse čim bolj enostavno in ne zapletati stvari. Telo deluje dobro in sem pozitiven za zadnje etape.

O Benu O'Connorju in njegovem trenutnem vodstvu.

Zagotovo to ni presenečenje. Ben je odličen kolesar z že nekaj izvrstnimi rezultati. Je v odlični formi in kolesari odlično. To je tudi dokazal v pobegu, ko je pridobil večino časa, a ne pozabimo, da je kolesaril sam proti celemu pelotonu.

O kritikah na račun ekipe.

Zelo veliko se pogovarjamo, predvsem pa skrbimo, da se pri našem delu poskušamo čim bolj zabavati. Včasih pride do tega, da ne gre vse tako, kot bi si želeli ali si zamislimo. Takrat se pogovorimo. Predvsem skušamo ohranjati stvari preproste in se zabavati.

O sotekmovalcih, predvsem o Florianu Lipowitzu.

Florian enostavno leti. Letos je pokazal že nekaj izjemnih voženj, sam tokrat prvič dirkam z njim. Znova vozi odlično. Dejstvo, da je v beli majici, pove vse. Izjemno lepo ga je imeti ob sebi.

O trasi in poznavanju zahtevnih vzponov v zadnjem tednu.

Tako kot je to značilno za Vuelto, si tudi letos etap nisem ogledal. Po pravici se prav dobro ne spomnim niti vzponov na Lagos de Covadonga in Alto de Mocalvilo (op. p. vzpona, kjer je že slavil v preteklosti), saj je klancev res veliko. Me pa zagotovo na te kraje vežejo lepi spomini in upam, da se ti pokažejo ponovno. Upam, da mi bodo dali dodatne energije in potem bomo videli, če sta to zares moja klanca.

53-krat​ ​je oblekel ​majico vodilnega Primož Roglič na tritedenskih dirkah. Kar 36-krat na dirki po Španiji, enajstkrat na Touru, šest dni pa je preživel v rožnatem na Giru.

O tem, kdaj bi rad prevzel skupno vodstvo.

Kot rečeno, nisem sam v tej igri. Čisto za vsako sekundo se je potrebno potruditi in nič ni mogoče napovedati. Kot sem že rekel velikokrat, na koncu šteje, kdo ima rdečo majico v Madridu.

O tem, da ni več najmlajši.

Ne sprašujte me o tem in starosti. Še vedno se počutim kot 18-letnik. Le zjutraj, ko vstanem, me telo opozori, da ni vse tako, kot je bilo pri 20. letih. A zaenkrat mi ti mladi fantje dajejo motivacijo in uživam, da sem še zraven. Dokler bom čutil, da sem konkurenčen in bom užival, bom zraven. Upam, da čim dlje.

O več poskusih napadov kot v preteklosti.

Nekaj novega tudi zame. To me žene naprej. Da to delam. Nove stvari, ki jih prej nisem počel, me potegnejo.

O tem, če mu je Vuelta najbolj pri srcu med tritedenskimi dirkami.

Zagotovo mi je prinesla največ uspehov. A ne morem reči, da je tukaj kaj lepše. Povsod je zelo težko. Veliko je vloženega truda, a uživam. Še posebno v tem položaju, kot sem sedaj. To me motivira in poskušam iz sebe in ekipe iztisniti največ, kar lahko. 

Priporočamo