Po sanjski petkovi predstavi, ko se je Primož Roglič trdno usidral na mestu vodilnega kolesarja v skupnem seštevku 79. dirke po Španiji, je ljubljenec slovenskih navijačev v soboto in nedeljo uspešno zaključil tritedensko popotovanje, ki je prve tri dni potekalo na Portugalskem in se je nato nadaljevalo po cestah Španije.

Pot do tega, da je še rekordno četrtič poslušal Zdravljico v središču španske prestolnice, znova ni bila brez zapletov. Nekako v Rogličevem slogu je njegovim navijačem znova zastal dih. Tokrat ne zaradi kakšne njegove napake in padca, pač pa je ekipo Red Bull-Bora-Hansgrohe napadla skrivnostna bolezen.

»Čez noč nas je zadel val bolezni. Še raziskujemo, kaj se je zgodilo. Ali je prišlo do zastrupitve s hrano ali gre za trebušno virozo. Zboleli so štirje kolesarji in tudi drugi člani osebja,« je kaotično stanje v ekipi opisal športni direktor Patxi Vila. Da je bila težava še večja, se je to zgodilo na dan, ko je bila na sporedu etapa s kar 5000 višinskimi metri in sedmimi kategoriziranimi vzponi.

Ker je Primož Roglič velik ljubljenec slovenskih navijačev, so ga ti pozdravili tudi v Madridu. Tudi na cilju kronometra je bilo mogoče opaziti slovenske zastave. Foto: Reuters

Ker je Primož Roglič velik ljubljenec slovenskih navijačev, so ga ti pozdravili tudi v Madridu. Tudi na cilju kronometra je bilo mogoče opaziti slovenske zastave. Foto: Reuters

Roglič je imel vse pod nadzorom

Na veliko srečo slovenski as v rdeči majici ni bil med izbranci napada skrivnostne bolezni. Odstopiti so morali Daniel Felipe Martinez, Nico Denz in Patrick Gamper, nekako je do ciljne črte prišel Aleksandr Vlasov, ki pa ni ponudil pomoči svojemu kapetanu. Do cilja etape je prišel tudi borbeni Denz, ki ni ujel časovne zapore, zato ni mogel dokončati Vuelte.

Kljub temu da se je skoraj vso soboto vozil brez prave pomoči, rdeča majica Primoža Rogliča ni bila ogrožena niti za sekundo. Etapo je zaključil na tretjem mestu in z občutkom, da je etapno zmago kar malce prepustil Eddieju Dunbarju. »V redu sem. Na srečo veliko bolje kot nekateri moji ekipni kolegi, ki se jim moram zahvaliti za res odlično opravljeno delo,« je takoj po prihodu v cilj miril svoje navijače Primož Roglič, ki pa ni mogel iz svoje kože.

»Čaka nas še en pomemben dan v boju za skupni seštevek. Moramo postaviti piko na i, a zase vedno pravim, da nisem specialist za kronometer,« je znova s figo v žepu razlagal nekdanji smučarski skakalec. Vsi namreč vedo, da je Primož Roglič nekdanji olimpijski prvak v vožnji na čas, predvsem pa je v izjavi obrnil svoje besede iz leta 2020, ko ga je Enric Mas izzval, ali je postal hribolazec. »Ne, kje pa, jaz sem specialist za kronometer,« je španskemu tekmecu pred štirimi leti odvrnil Slovenec, ki si očitno svoje specialitete razlaga vsak dan drugače.

Zmaga za ekipo in družino

Danes v središču Madrida seveda ni imel težav z obrambo majice vodilnega. Z drugim mestom, pred njim je bil le Švicar Stefan Küng, je še povečal prednost na končnih + 2:36 pred Benom O'Connerjem, ki se je odlično boril v zadnjih dnevih in zadržal mesto na odru za zmagovalce za uspeh kariere.

»Nikoli ni dovolj, a noro je zmagati že štiri. Zdaj želim le uživati.«

Primož Roglič, skupni zmagovalec dirke po Španiji

 

»Vedel sem, da je Küng odličen kronometrist. Njegov čas me je motiviral, saj moraš vedno imeti cilj. Pritiskal sem, a Švicar je bil zasluženo močnejši,« se je najprej dotaknil »poraza« v vožnji na čas, nato pa so tudi vedno dobro razpoloženega Zasavca zajela čustva. S svojo ženo Loro ter sinovoma Levom in Aleksom je slavil že četrto zmago na španskih cestah.

»Lepo je, nimam besed,« je bil redkobeseden zasavski orel in le še dodal: »Lepo je.« Nekaj časa je trajalo, da se je dotaknil četrte zmage, s katero se je izenačil z Robertom Herasom na vrhu večne lestvice Vuelte. »Veste, veliko je žrtvovanja. Ne le da veliko žrtvujem sam, temveč veliko žrtvujejo tudi družina in ljudje okoli mene. Vsi živimo za takšne trenutke. Resnično občutim veliko veselje, da lahko še vedno to počnem. Hvaležen sem za vso njihovo podporo in da lahko zmagam tudi zanje,« se je iz srca zahvalil svojim največjim podpornikom in novi ekipi, ki je končno dobila potrditev, da je bil prihod slovenskega asa prava odločitev.

Za konec je pogledal še v prihodnost. »Nikoli ni dovolj, a noro je zmagati že štiri. Zdaj želim le uživati,« se danes ni obremenjeval z morebitno peto zmago in si je kot pravi ljubitelj privoščil hladno pivo. 

  • 150.000 € je prejel za skupno zmago na Vuelti Roglič. Skupno je na dirki zaslužil 203.405 evrov.
  • 5​ tritedenskih zmag ima v karieri Primož Roglič. Štirikrat je bil najboljši na Vuelti (2019, 2020, 2021 in 2024), lani pa tudi na Giru. S tem je za zmago boljši od Tadeja Pogačarja, ki ima tri zmage na Touru (2020, 2021 in 2024) in eno na Giru, kjer je bil najboljši letos.

Vuelta v številkah

Sobota, 20. etapa, Villarcayo–Picon Blanco (172 km): 1. Dunbar (Irs, Jayco-AlUla) 4,38:37, 2. Mas (Špa, Movistar) + 0:07, 3. Roglič (Slo, Red Bull-Bora-Hansgrohe) + 0:10, 4. Carapaz (Ekv, EF Education-EasyPost) + 0:12, 5. Berrade (Špa, Kern Pharma) + 0:14, 6. O'Connor (Avstral, Decathlon AG2R) isti čas.

Nedelja, 21. etapa, Madrid (24,6 km, kronometer): 1. Küng (Švi, Groupama-FDJ) 26:28, 2. Roglič + 0:31, 3. Cattaneo (Ita, Soudal Quick-Step) + 0:42, 4. Baroncini (Ita, UAE Emirates) + 0:43, 5. Schmid (Švi, Jayco-AlUla) + 0:46.

Končni vrstni red (21/21): 1. Roglič 81,49:18, 2. O'Connor + 2:36, 3. Mas + 3:13, 4. Carapaz + 4:02, 5. Skjelmose (Dan, Lidl-Trek) + 5:49.

Najboljši kolesar po točkah: Kaden Groves (Avstral, Alpecin-Deceuninck) 226 točk.

Najboljši kolesar na gorskih ciljih: Vine (Avstral, UAE Emirates) 78 točk.

Najboljši mladi kolesar: Skjelmose 81,55:07.

Cycling - Vuelta a Espana - Stage 21 - Madrid to Madrid - Spain - September 8, 2024 Red Bull - Bora - Hansgrohe's Primoz Roglic celebrates on the podium with a trophy after winning the Vuelta a Espana REUTERS/Isabel Infantes

Slavje v Madridu Foto: Reuters

Cycling - Vuelta a Espana - Stage 21 - Madrid to Madrid - Spain - September 8, 2024 Red Bull - Bora - Hansgrohe's Primoz Roglic celebrates after winning the Vuelta a Espana REUTERS/Isabel Infantes

»Nikoli ni dovolj, a noro je zmagati že štirikrat. Zdaj želim le uživati,« pravi Primož Roglič Foto: Reuters

Priporočamo