Sedma etapa 79. kolesarske dirke po Španiji je bila ena izmed zadnjih, ko niti nismo pričakovali, da se bo na cesti zgodilo kaj presenetljivega. Veliko vlogo favorita je na koncu izkoristil Wout van Aert (Visma-Lease a Bike), ki je dobil sprint razredčene glavnine, v kateri so bili vsi najboljši kolesarji v skupnem seštevku, Ben O'Connor pa je zanesljivo zadržal majico vodilnega v skupnem seštevku.

»Sepp Kuss je opravil res sijajno delo. Ne vem, če se ljudje zavedajo, kako težko je z manj kot 60 kg takole nadzorovati pobeg na čelu skupine. Imel sem kurjo polt, ko sem vozil za njim, želel sem se mu le oddolžiti z zmago,« se je ​Wout Van Aert ​za etapno zmago zahvalil svojemu kapetanu, ki se je zopet prelevil v super pomočnika. Ker etapa ni prinesla bistvenih sprememb, smo se pri Dnevniku odločili, da še enkrat poiščemo odzive na šesto etapo, ki je v skupnem seštevku veliko prednost prinesla Avstralcu O'Connorju iz ekipe Decathlon AG2R La Mondiale.

Sepp Kuss, kolesar: »Kadarkoli boste vprašali Primoža, vam bo odgovoril, da ima bolečine.«

Zabili so si avtogol​

»Stvari so nam ušle izpod nadzora,« je po pozno v večernih urah v četrtek priznal športni direktor ekipe Red Bull-Bora-Hansgrohe ​Patxi Vila. ​Za nemško-avstrijsko moštvo se je etapa nekaj časa odvijala po sanjskem scenariju. Namenoma so si želeli predati majico vodilnega, v odločilnem begu pa so imeli tudi svojega predstavnika Floriana Lipowitza. »Z njim smo hoteli ustvariti pritisk na ostale ekipe,« je razlagal nekdanji španski kolesar, a nekdanji nemški biatlonec ni upravičil svoje vloge v begu in popolne prevlade zimskih športnikov v svetu kolesarstva. »Zamudil je odločilni napad O'Connorja in stvari so se obrnile na glavo,« je še dejal Vila, ki je imel zagotovo za seboj zelo naporno noč. Če se izrazimo po nogometno, si je moštvo slovenskega kapetana zabilo avtogol. Španca je najbolj čudilo to, da Avstralec ni izgubljal prednosti niti na zadnjem vzponu, ko se je sam boril proti veliki skupini. »Česa takega še nisem videl v svojem življenju,« Španec kar ni mogel verjeti, kaj se je zgodilo njegovemu moštvu.

Čeprav Lipowitz ni upravičil načrtov moštva, je končni razplet bolj po okusu Rogliča. Ben O'Connor si je namreč, enako kot lani Sepp Kuss, ravno v šesti etapi priboril veliko prednost v skupnem seštevku. Če bi to uspelo Nemcu Lipowitzu, bi imel Rogla zopet težavo s hierarhijo v moštvu, tako pa je že včeraj znova pokazal svoj značaj zmagovalca in nekako tudi kazensko svoje pomočnike gnal na edinem vzponu dneva (Alto del 14%), za kar je bil na gorskem cilju nagrajen s šestimi bonifikacijskimi sekundami. »Že pred etapo sem omenil, da ne bomo morali nadzirati vseh. Razpletlo se je, kot se je,« se z veliko prednostjo Avstralca še ne obremenjuje ​Primož Roglič, ki se po svojih izjavah sodeč strinja z mnenjem Primoža Čerina, ki je v četrtek za Dnevnik dejal, da Vuelta še zdaleč ni odločena.

20 sekund ​na etapo lahko izgubi Ben O'Connor in bo še vedno postal zmagovalec Vuelte 2024.

35 sekund ​je Ben O'Connor izgubil na proti Primožu Rogliču uvodni dan španske pentlje, ko je bila na sporedu 12-kilometrska vožnja na čas. Zadnji dan je na sporedu še enkrat daljša bitka z uro, kar pomeni, da Rogla lahko nadoknadi minuto zaostanka za trenutnim avstralskim kolesarskim junakom.

Kdo pravzaprav je Ben O'Connor?

Zasavski orel še vedno tudi poudarja, da čuti bolečine v hrbtu, kar pa je nekoliko zmotilo njegovega dobrega prijatelja ​Seppa Kussa​. »Kadarkoli boste vprašali Primoža, vam bo odgovoril, da ima bolečine. Videli smo, da je v odlični formi,« je eno izmed skrivnosti Slovenca razkril branilec lanskoletne zmage, ki je sicer včeraj odigral ključno vlogo pri zmagi Wouta van Aerta. Mi smo še malce bolje pogledali, zakaj Ben O'Connor ni bil najboljša izbira, da so mu pri ekipi rdečih bikov, nap in kuhinjske opreme dovolili tako veliko prednost.

28-letni Avstralec je res slavil šele svojo deseto karierno zmago, a je pri tem pomembno dodati, da je zmagoval le na največjem odru, vključno z etapnima zmagama na Giru in Turu. Je specialist za vožnjo v klanec, slabost pa ima v vožnji na čas, od kjer je bila tudi glavnina zaostanka (+ 1:58) pred četrtkovo etapo. Nase je opozoril leta 2021, ko je francoski Tour zaključil na četrtem mestu. V naslednjih sezonah je klonil pod pritiskom vloge kapetana ekipe, letos pa je ponovno našel svojo moč.

Na Giru je znova končal na četrtem mestu, boljše uvrstitve pa ga je stal zgolj pogum, ko se je v drugi etapi edini na vzponu želel spopasti s Tadejem Pogačarjem. »Mislil sem, da mi bodo eksplodirale noge. Naredil sem napako, a sem našel svoje limite,« je tedaj dejal ​Ben O'Connor,​ ki mu bodo te izkušnje v zaključku Vuelte lahko prišle še kako prav. »Živim svoje sanje. Počutim se odlično in le upam, da zdržim do konca,« Avstralec uživa v vlogi vodilnega na dirki. »Veliko je možnosti, da gre do konca. Je izvrsten kolesar in zagotovo sedaj prvi favorit,« možnost ponovitve lanskega scenarija vidi tudi Kuss. Prvi pravi odgovori na to bodo prišli že ta konec tedna, ko danes kolesarje najprej čaka lahek ciljni vzpon, jutri pa še izjemno zahtevna gorska etapa. Primož Roglič bo v boju na rekordno četrto zmago moral močno zarezati v prednost Avstralca. 

Vuelta v številkah

7. etapa, Archidona–Cordoba (180,2 km): 1. Van Aert (Bel, Visma-Lease a Bike) 4,15:39 2. Vacek (Češ, Lidl-Trek), 3. Delgado (Špa, Kern Pharma), 4. Küng (Švi, Groupama-FDJ), 5. Hermans (Bel, Alpecin-Deceuninck), 18. Roglič (Slo, Red Bull-Bora-Hansgrohe) vsi isti čas.

Skupni vrstni red (7/21): 1. O'Connor (Avstral, Decathlon AG2R) 27,44:07 2. Roglič + 4:45, 3. Almeida (Por, UAE Emirates) + 4:59, 4. Mas (Špa, Movistar) + 5:23, 5. Rodriguez (Špa, Arkea-B&B Hotels) + 5:26.

 

Priporočamo