Najbolj gorata tritedenska kolesarska dirka z več kot 60.000 višinskimi metri je napovedovala srdit boj za rdečo majico najboljšega. Prvi teden je postregel z obilo drame in preobratov, a bolj kot zaradi težkega profila tras zaradi nerazumljivih taktičnih potez ekipe Red Bull-Bora-Hansgrohe, ki ima v Primožu Rogliču zagotovo najmočnejšega kolesarja na dirki. Zasavski orel je to dokazal v soboto, ko je prikazal svoj ubijalski značaj na stopničastem vzponu na Sierro de Cazorla. Trikrat je napadel, da se je otresel večine tekmecev. Sledil mu je lahko le Španec Enric Mas (Movistar). Skupaj sta ujela zadnje ubežnike, Rogla pa je nato mojstrsko v ciljnem sprintu navkreber opravil še z žilavim Špancem.

Čutil, da prihajajo težave

»Nekako se je ponudila priložnost in sem jo izkoristil. Na srečo sem imel dobre noge,« je po 86. zmagi kariere in že štirinajsti na Vuelti povedal ​Primož Roglič. »Zelo zadovoljen sem s svojo vožnjo, v takšnem zaključku proti Primožu enostavno ni mogoče zmagati,« je športno priznal poraz tudi ​Enric Mas. Dvojica je na zgolj petkilometrskem odseku pridobila 45 sekund proti Benu O'Connorju, ki pa je zanesljivo ostal v majici vodilnega, saj si je po zaslugi taktične napake rdečih bikov v šesti etapi priboril skoraj pet minut prednosti. Z jasnim sporočilom Avstralcu se je zdelo, da Rogla postavlja stvari na svoje mesto, saj se je prepričljivo utrdil na drugem mestu skupnega seštevka. Hitro je umiril strasti v svojem slogu. »Danes je šlo, morda pa že jutri ne bo tako dobro,« je 34-letnik namigoval, da vročina in zahtevni vzponi puščajo posledice na njegovem telesu.

Da stanje Primoža Rogliča ni idealno, je razkril tudi njegov dolgoletni trener ​Marc Lamberts. »Presenečen sem, da mu uspevajo takšni napori. Letos je Roglič padel neverjetno velikokrat. Vse to je pustilo posledice na njegovem telesu, še posebno zadnji padec na Touru, ko je moral zaradi zloma vretenca biti devet dni povsem brez kolesa. Njegove priprave na Vuelto niso bile idealne, ko bodo na sporedu daljši vzponi, se bodo bolečine v hrbtu vrnile. To je dejstvo, ki se mu ne da izogniti,« je bil odkrit Belgijec, ki je razkril, da ima Rogla na Vuelti ob sebi fizioterapevta, ki ga obišče po vsaki etapi, da mu odpravi bolečine v hrbtu.​

58 kilometrov pred ciljem je napadel Adam Yates, kar je tretji najdaljši uspešen individualni pobeg v tej sezoni. Z 81 kilometri je kralj lestvice Tadej Pogačar, ki je toliko kilometrov sam na čelu prevozil na dirki Strade Bianche, 60 kilometrov pa je za zmago sam prevozil tudi Mathieu van der Poel na spomeniku Pariz–Roubaix.

Izjemna vrnitev ekipe UAE Emirates

​Črne misli Rogliča in Lambertsa so se uresničile. Na za mnoge kraljevski etapi Vuelte, ko so se kolesarji kar dvakrat podali na zahteven vzpon v Sierri Nevadi, na ​Alto de Hazallanas (7,1 km, 9,5 %), še pred tem pa enkrat na Puerto de El Purche (8,9 km, 7,6 %), slovenski as ni imel moči, da bi vnovič zarezal v prednost Avstralca. »Nisem imel nog. Ob tem imam bolečine v hrbtu. Bilo je zelo vroče in niti ne vem, na katerem mestu sem danes, kdo vse je pred menoj. Veselim se prostega dne in bomo videli, kako bo,« je bil na cilju v Granadi kar nekoliko v šoku Roglič, ki pa je kljub težavam prikazal voljo pravega bojevnika in ni izgubil nič časa proti tekmecem.

Če je slovenski šampion svojo nalogo ponovno opravil odlično, si nov opomin zasluži ekipa športnih direktorjev, ki ji poveljuje Španec Patxi Vila. Ekipa je spet dopustila uspešen pobeg na etapi, v skupini ubežnikov pa je bil tudi Adam Yates, ki je že pred začetkom dirke veljal za enega glavnih Rogličevih tekmecev. Emirati so sicer vse svoje adute polagali v Joaa Almeido, ki pa je po sobotni etapi zaradi covida odstopil. Yates je že imel več kot pet minut zaostanka za Rogličem v skupnem seštevku, v nedeljo pa je odvzel Slovencu štiri minute. Ekipa Red Bull-Bora-Hansgrohe je tako sama dopustila, da so vnovič v igro za zmago spustili tekmeca z močno ekipo, ki naskakuje nepozabni trojček zmag v tej sezoni. Veliko je pridobil tudi Richard Carapaz. »Po pravici povedano mi je ta trenutek vseeno za skupni seštevek. Šel sem le na etapno zmago in sem resnično vesel, da mi je uspelo. Imel sem krče, bilo je izjemno vroče, a sem resnično vesel,« se po veličastni zmagi, ko je kar 58 kilometrov vozil sam na čelu dirke, ​Adam Yates​ ni spogledoval z rdečo majico, čeprav je med etapo za nekaj časa virtualno že celo prehitel Rogliča.

Po odlični predstavi na Alto de Hazallanas pa nikakor ne gre odpisati niti O'Connorja, ki je prvi prosti dan dočakal trdno v sedlu vodilnega. »Zelo sem vesel te ekipne predstave. Bili smo zbrani, na čelu in vodili igro. V nas je še veliko boja in vsaka sekunda šteje,« je pred drugim tednom dirkanja odločen ​Ben O'Connor​, ki je priznal, da je odlično poznal najzahtevnejši vzpon dneva, saj veliko trenira v najvišjem gorovju celinske Španije.

Vuelta v številkah

​Sobota, 8. etapa, Ubeda–Sierra de Cazorla (158,7 km): 1. Roglič (Slo, Red Bull-Bora-Hansgrohe) 3,38:34, 2. Mas (Movistar) isti čas, 3. Landa (oba Špa, Soudal Quick-Step) + 0:14, 4. Tiberi (Ita, Bahrain-Victorious) + 0:17, 5. Skjelmose (Dan, Lidl-Trek) + 0:21.​

Nedelja, 9. etapa, Motril–Granada (178,2 km): 1. Yates (VB, UAE Emirates) 4,42:28, 2. Carapaz (Ekv, EF Education-EasyPost) + 1:39, 3. O'Connor (Avstral, Decathlon AG2R) + 3:45, 4. Landa (Špa, Soudal Quick-Step), 5. Lipowitz (Nem, Red Bull-Bora-Hansgrohe), 8. Roglič vsi isti čas.

Skupni vrstni red (9/21): 1. O'Connor 36,09:36, 2. Roglič + 3:53, 3. Carapaz + 4:32, 4. Mas + 4:35, 5. Landa + 5:17.

Priporočamo