Po uvodnih treh etapah gostovanja na Portugalskem se je 79. kolesarska dirka po Španiji vrnila v domovino in takoj postregla z gorskim spektaklom. Četrto etapo pa niso zaznamovali le težki vzponi, temveč tudi visoke temperature, ki so se v dolini povzpele skoraj do 40 stopinj Celzija. Prav nič pa to ni oviralo Primoža Rogliča, ki je s suvereno predstavo prišel do trinajste etapne zmage na Vuelti in prevzel tudi skupno vodstvo. Slovenski šampion je izvrstno odpeljal zahtevni zadnji vzpon na Pico Villuercas, ko je skoraj ves čas sam narekoval ritem, na koncu pa še dobil sprint manjše skupine za sladek uspeh.

Sepp Kuss, kolesar: »Vedeli smo, da je prvi favorit za končno zmago. Na Vuelti je vedno odličen, tokrat je skoraj celoten vzpon sam narekoval ritem. Izjemen dan za njega, sam pa nisem imel najboljšega.«

 

Ekipa ga ni nič vprašala

»Še vedno čutim bolečine v hrbtu, a na kolesu se počutim dobro. Bomo videli, kako bo danes, ko so na sporedu prvi resni klanci,« je bil pred začetkom četrte etape vidno zelo dobro razpoložen ​Primož Roglič, ki je poskrbel tudi za nov izgled, saj je bil povsem sveže obrit in tako z nekaj grami manj telesne teže. »Mogoče ni ravno idealno, da že v četrti etapi prevzamemo majico vodilnega, a če jo bomo, bo to le dober znak, da smo na pravi poti,« je med vrsticami napadalno taktiko ekipe Red Bull-Bora-Hansgrohe napovedal športni direktor ​Patxi Vila.

​Še zadnji skeptiki o pripravljenosti nekdanjega smučarskega skakalca so pomiritev dobili sredi etape, ko je nemško-avstrijska ekipa prevzela vajeti v svoje roke in narekovala močan ritem. »Nič me niso vprašali, kako se počutim. Če bi me, jim tega zagotovo ne bi naročil,« je zopet iskal humorne odgovore na cilju Rogla. Na ciljnem vzponu pa je nato vse stvari v svoje roke prevzel slovenski šampion, ki že dolgo ni vozil tako odločno in napadalno. Ves čas je bil na čelu dirke, skupina pa je postajala vse manjša. V čisto zadnje metre je na koncu skupaj prišlo sedem kolesarjev. Kljub temu, da je bil Zasavec najstarejši med vsemi v skupini, je še enkrat več pokazal, da je najbolj eksploziven. Pri tem mu pomaga tudi njegova zgodovina smučarskega skakalca, čisto na ciljni črti pa je za novo zmago prehitel Lennerta van Eetvelta.

85. zmago v karieri je včeraj slavil Primož Roglič. S tem je zopet za eno zmago prehitel svojega večnega rivala Tadeja Pogačarja, ki jih ima 84.

Nikoli ne veš, kdaj bo zadnja

»Ko se je ekipa v tej vročini tako močno trudila, sem še toliko bolj vesel, da sem dokončal delo,« se je na koncu za nov uspeh sotekmovalcem zahvalil Roglič, ki ima tudi po razočaranju v Franciji več kot očitno 100-odstotno podporo v ekipi. »Padci nam predstavljajo le izzive. Zagotovo sem vesel, da sem nazaj na vrhu in v majici vodilnega. Sam večkrat pravim, da nikoli ne veš, katera zmaga je zadnja, zato sem danes zelo vesel,« je ostajal miren kolesar, ki bo letos dopolnil 35 let.

Sam tudi noče delati evforije, saj se zaveda, da so za njim šele štiri etape španske pentlje. »Začutil sem hrbet. Moramo videti, da slučajno ne bo šlo na slabše. Taktika ekipe je še vedno taka, da gremo dan za dnem,« je nekoliko bolj resno zaključil petkratni zmagovalec v tej sezoni in vse spomnil, da še vedno tekmuje z bolečinami. Roglič ima po novem osem sekund prednosti pred Portugalcem Joaom Almeido, ki je bil včeraj tretji in je cilj prečkal v času Slovenca. Rogla se je sicer največjega konkurenta na najtežjih odsekih vzpona že znebil, a se je ta vrnil v igro v nekoliko položnejšem zadnjem kilometru pred ciljem in omilil izgubo. »Zelo vroč dan, mislim, da so padli celo vročinski rekordi. Ekipa je naredila zelo dobro delo in me ves čas hladila. Pred ključnim vzponom smo bili v odlični poziciji. Bil je zelo naporen klanec, a sem našel dobre noge in nekako zaključil na tretjem mestu. A želim si, da v naslednjih dneh poiščem še boljšo formo in bomo še močnejši,« je ​Joao Almeida​ jasen, da se ne bo zadovoljil z drugim mestom.

Razočaranje dneva je ekipa Visma-Lease a Bike, ki je izgubila majico vodilnega v skupnem seštevku, prav tako pa je čas izgubil branilec zmage ​Sepp Kuss, ​ki je za prijateljem Rogličem, o katerem govori z izbranimi besedami, zaostal za 28 sekund. »Vedeli smo, da je prvi favorit za končno zmago. Na Vuelti je vedno odličen, tokrat je skoraj celoten vzpon sam narekoval ritem. Izjemen dan za njega, sam pa nisem imel najboljšega. To, da sem izgubil le slabe pol minute, je zame dober izplen,« je povedal Američan, ki je priznal, da mu je do živega prišla visoka temperatura. Danes je v Španiji na sporedu edina uradna ravninska etapa in priložnost za sprinterje. To tudi pomeni, da bo v majici vodilnega, če ne bo težav, ostal Primož Roglič. 

Vuelta v številkah

4. etapa, Plasencia – Pico Villuercas (170,4 km): 1. Roglič (Slo, Red Bull-Bora-Hansgrohe) 4,26:49, 2. Van Eetvelt (Bel, Lotto Dstny), 3. Almeida (Por, UAE Emirates), 4. Mas (Špa, Movistar), 5. Gall (Avs, Decathlon AG2R) vsi isti čas.

Skupni vrstni red (4/21): 1. Roglič 14,33:08, 2. Almeida + 0:08, 3. Mas + 0:32, 4. Tiberi (Ita, Bahrain-Victorious) + 0:38, 5. Van Eetvelt + 0:41.

Priporočamo